Švajčiarska legenda definitívne padá. Čo sa deje s bankami? (otázky a odpovede)

Jedna z bášt švajčiarskeho bankového sektora definitívne padá. Krízu, ktorá okolo Credit Suisse vznikla, nezvládla a preberie ju kedysi konkurenčná banka UBS. Švajčiari sa tak rozhodli konať, aby sa finančné problémy nerozšírili do ďalších bánk a aj do ďalších sektorov ekonomiky.

20.03.2023 11:15
Švajčiarsko Credit Suisse banka centrálna pôžička Foto: ,
Na snímke logo švajčiarskej banky Credit Suisse 16. marca 2023 v Zürichu.
debata (27)

Značka Credit Suisse existuje už 167 rokov, no krízu, ktorá vznikla po páde bánk v USA, už nezvládne a z UBS sa tak stane banka, ktorá bude mať pod správou aktíva v hodnote päť biliónov amerických dolárov.

Denník Pravda prináša odpovede na otázky po víkendových udalostiach okolo bankovej situácie a banky Credit Suisse.

Čo sa stalo?

Vrcholní predstavitelia UBS a Credit Suisse sa dohodli na tom, že UBS problémovú banku pohltí. Credit Suisse patrí k celosvetovo systémovo významným bankám. Ak by jej problémy vyústili do krachu, bol by to problém pre celú švajčiarsku ekonomiku a aj pre medzinárodné spoločenstvo. Švajčiarska vláda preto víta rozhodnutie UBS prevziať svojho domáceho konkurenta a aktívne sa do celého procesu zapája. „Aby sme posilnili stabilitu finančného trhu, vláda poskytne garancie na dodatočné prostriedky, ktoré spoločnosti Credit Suisse poskytne švajčiarska centrálna banka,“ vyplýva zo stanoviska vlády.

Švajčiarsky vládny kabinet vytvoril legislatívny rámec na to, aby mohla centrálna banka v nevyhnutnej miere pomáhať problémovej banke. V zásade ide o viacero druhov záruk, ktoré centrálnej banke umožnia financovať Credit Suisse. Vláda tak ide nad rámec tých nástrojov, ktoré centrálna banka dnes už má.

trhy wall street akcie investor stock Čítajte viac Problémy s bankami sú aj v Európe. Čo sa to deje? (Otázky a odpovede)

Prečo Credit Suisse končí práve teraz?

Švajčiarsky peňažný ústav mal problémy už v minulosti. Firma nebola nepopísaný list papiera a poškodenú reputáciu si so sebou niesla už dlhodobejšie. Banka má napríklad na konte špionážny škandál, keď súkromný detektív sledoval bývalého vysokého manažéra banky Iqbala Khana, ktorý prešiel do konkurenčnej spoločnosti UBS. Škandál vyústil do rezignácie vtedajšieho šéfa banky, ktorým bol Tidjane Thiam.

Spoločnosť má za sebou aj škandály, keď mala poškodzovať investorov. Okrem toho banka čelila napríklad obvineniam z toho, že prispela k praniu špinavých peňazí, ktoré pochádzali z obchodu s kokaínom. Existuje rozsudok švajčiarskeho súdu z minulého roka, ktorý hovorí o tom, že banka neurobila dosť pre to, aby zločinecký syndikát neťažil z pašovania drog do Európy.

Takto oslabená spoločnosť doplatila na nervozitu, ktorá vznikla po kolapse viacerých bánk v USA, ktorý sa udial v marci v súvislosti s krachom banky Silicon Valley Bank.

Koľko UBS za gigantickú banku zaplatí?

Hodnota transakcie je 3,25 miliardy dolárov. Prevzatie banky znamená pre UBS riziko. Centrálna banka tak bude poskytovať záruky aj banke UBS. Na prípadné budúce straty bude vláda poskytovať garancie v hodnote deväť miliárd švajčiarskych frankov.

Problémová banka sa, pochopiteľne, predáva pod cenu. Trhová kapitalizácia banky, teda hodnota akcií v obehu ešte pred pondelkovým otvorením burzy, bola zhruba 7,43 miliárd švajčiarskych frankov, teda približne osem miliárd dolárov.

Čo sa teraz bude diať ďalej?

Začne sa výmena cenných papierov. Akcionári Credit Suisse získajú akcie spoločnosti UBS. Výmenný kurz je 22,48 ku jednej. To znamená, že za 22,48 akcie Credit Suisse akcionár problémovej banky získa jednu akciu spoločnosti UBS.

Čo transakcia znamená pre UBS? Prečo problémovú banku kupuje?

Banka sa zväčší, zároveň bude musieť šetriť. Banka má v správe aktuálne 3,4 bilióna dolárov, táto suma narastie k piatim biliónom dolárov. Úroveň vlastného kapitálu banky zostane nad hranicou, ktorú požaduje regulátor. „Akvizícia je atraktívna pre akcionárov UBS, no hovoríme to na rovinu, Credit Suisse je problémová, toto je núdzová záchrana,“ hovorí Colm Kelleher, člen predstavenstva UBS. Banka UBS sa nechala do veľkej miery švajčiarskymi orgánmi presvedčiť výmenou za rozsiahle garancie.

Pre vládu je totiž kľúčové, aby zastavila paniku, ktorá okolo banky vznikla. Banka počas uplynulého týždňa denne prichádzala o desať miliárd dolárov od klientov.

UBS bude musieť pristúpiť k výrazným škrtom. Do roku 2027 by banka chcela ušetriť na nákladoch osem miliárd eur.

USA SVB pád systém finančný trhliny Čítajte viac V USA sa odohral run na banku a je z toho problém. Čo sa stalo? (otázky a odpovede)

Prečo Švajčiarsko nenechá Credit Suisse padnúť a vláda napomáha rýchlej dohode o prevzatí?

Credit Suisse je systémovo dôležitá banka. Zoznam týchto bánk zostavuje Rada pre finančnú stabilitu (Financial Stability Board, FSB). Týchto bánk je aktuálne tridsať. Pád systémovo dôležitej banky by rozkolísalo ekonomiku Švajčiarska a nákaza by sa preliala aj za hranice krajiny. „Bankrot systémovo dôležitej banky by poškodil a destabilizoval prúd likvidity do Švajčiarska a platobný systém. Spotrebiteľské výdavky a investície v krajine by sa výrazne znížili, to by výrazne poškodilo ekonomiku,“ argumentuje švajčiarska vláda.

Kto pád Credit Suisse v skutočnosti zaplatí?

To bude záležať od toho, do akej miery budú jednotliví aktéri uplatňovať garancie, ktoré im vláda poskytne. Isté ale je, že straty utrpia veritelia banky. Ide o zhruba 17 miliárd švajčiarskych frankov, ktoré do banky pritiekli od súkromných veriteľov. Vláda totiž dovolila banke Credit Suisse odpísať dlh, ktorý vznikol z dlhopisov, ktoré banka vydala.

Štát robí opatrenia, ktoré majú zabezpečiť, že vplyv na verejné financie nebude veľký. V prípade, že niektoré aktíva predsa zlyhajú, štát bude mať prednosť, keďže poskytuje záruky. Zároveň banka Credit Suisse platí za tieto záruky. Vklady v banke do výšky stotisíc švajčiarskych frankov sú chránené aj v prípade bankrotu banky.

Video
Ide o peniaze: O nových obmedzeniach v hypotékach, ktoré platia od 1. januára 2023 s Evou Šablovou, riaditeľkou pre úvery FinGO.sk. Premiéra 12. 9. 2022.

Ešte minulý týždeň banku zachraňovala centrálna banka záchrannou pôžičkou vo výške viac ako 50 miliárd švajčiarskych frankov. Prečo sa tento plán zmenil?

Táto pôžička nedokázala upokojiť trhy. Bankový index Stoxx Europe 600 Banks, ktorý zjednodušene odzrkadľuje výkonnosť bankového sektora v Európe, bol na začiatku minulého týždňa na úrovni zhruba 160 bodov a v piatok klesol pod hranicu 140 bodov. Plán ozdravenia považovali trhy za nedostatočný, preto ako jedno z najrýchlejších riešení sa ponúka práve spojenie s inou bankou.

Podarilo sa situáciu upokojiť?

Pondelkové dopoludnie ukazuje, že nie, situácia vo švajčiarskom bankovom sektore je naďalej napätá. Podľa švajčiarskej centrálnej banky predstavujú ich spoločné aktíva 140 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) Švajčiarska. „Prevzatím Credit Suisse bankou UBS sa našlo riešenie na zabezpečenie finančnej stability a ochranu švajčiarskej ekonomiky v tejto výnimočnej situácii," uviedla centrálna banka po oznámení akvizície Credit Suisse bankou UBS.

Napriek tomu index Stoxx Europe 600 Banks počas pondelka ďalej oslabuje. Počas pondelka si index do uzávierky textu odpísal 2,35 percenta. Navyše, desaťtisíce zamestnancov banky sa boja o svoju budúcnosť. Situácia vo Švajčiarsku tak zostáva napätá.

TASR pripomína, že servítku pred ústa si neberú ani miestne média. „Zombie je preč, narodilo sa však monštrum,“ hovorí titulok v komentári Neue Zürcher Zeitung. Ako denník dodáva, „ešte pred pár mesiacmi by si nikto nepomyslel, že Credit Suisse zlyhá. Avšak nie je možné povedať, že to bola náhoda,“ dodáva Neue Zürcher Zeitung, ktorý obviňuje vedenie banky z arogancie a pýchy. Podľa denníka manažment banky podcenil riziká, čo viedlo k obrovskému prepadu trhovej hodnoty banky a zlyhávala aj kontrola. V podobnom duchu sa nesú komentáre denníka Tages-Anzeiger, ktorý udalosti okolo Credit Suisse označil za „historický škandál“.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Credit Suisse #UBS