Dobré správy pre dôchodcov. Prepočítali, či rast ich penzií stačí na rast cien

V predchádzajúcich dňoch vyvolala rozruch zmena vo valorizácii dôchodkov. Tá pri aktuálne relevantných prognózach vývoja inflácie spôsobuje, že v najbližších rokoch bude valorizácia dôchodkov pomalšia.

20.03.2023 05:00
počítanie peňazí, kalkuácia, dôchodok, staršia... Foto:
Dôchodky rastú rýchlejšie ako ceny
debata (64)

To je pre dôchodcov nepriaznivá správa. Valorizácia v podstate znamená zvyšovanie dôchodkov na základe toho, ako rastú ceny v ekonomike.

Na druhej strane je tu aj pozitívna správa. Pohľad na údaje z minulých rokov ukazuje, že príjmy dôchodcov rastú rýchlejšie ako cenová hladina. Tento výrok nehovorí nič o tom, či sú dôchodky v absolútnom porovnaní dostatočne vysoké.

Analýza Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) ale upozorňuje na to, že dôchodcovia čisto pod vplyvom rastu cien postupne nechudobnejú, čo je, samozrejme, povzbudivá správa. „Dlhodobejší pohľad naznačuje, že príjmy starobných dôchodcov v priemere rástli výrazne viac ako inflácia. Za 11 rokov vrátane odhadov by sa priemerný príjem v eurách mal blížiť dvojnásobnej úrovni (nárast o 89 percent), inflácia za toto obdobie narástla o niečo viac ako 60 percent,“ prepočítal šéf rozpočtovej rady Ján Tóth.

Marcel Klimek Čítajte viac Poslanci predložili zmeny skoro za 6 miliárd eur. Všetko prepočítavame, ale zastaviť ich nemôžeme, hovorí tajomník Klimek

Denník Pravda prináša odpovede na dôležité otázky okolo valorizácie dôchodkov.

Ako sa dôchodky valorizujú?

Pre valorizáciu dôchodkov sa používa takzvaná dôchodcovská inflácia, ktorá zohľadňuje typické výdavky dôchodcov na Slovensku. Od roku 2016 sa rast dôchodkov pohyboval na úrovni od 1,6 percenta do 4,6 percenta. To je tempo rastu do roku 2022. Vlani však prišla veľká inflácia a rast nabral na obrátkach. V roku 2023 sa preto pod vplyvom výrazného rastu cien zvýšili priemerné dôchodky o 10,9 percenta. V ďalších rokoch by sa tempo rastu dôchodkov mohlo pohybovať na úrovni od 4,7 percenta po 12,3 percenta.

Rast dôchodkov je rýchlejší ako inflácia. Čo to znamená?

Porovnanie rastu cien a miery inflácie ukazuje, že z dlhodobého hľadiska rastú dôchodky rýchlejšie ako inflácia. Pre penzistu to znamená, že dlhodobo jeho životný štandard samotný rast cien neohrozuje. Problémové z tohto pohľadu sú samostatné roky 2022 a 2023, keď by mali dôchodky reálne klesnúť. Rozpočtová rada ale vypočítala, že v roku 2026 by mal byť dôchodok vyšší o 90 percent v porovnaní s rokom 2015. Cenová hladina meraná dôchodcovskou infláciou by pritom v roku 2026 mala byť v porovnaní s rokom 2015 vyššia len o vyše šesťdesiat percent. Znamená to, že dôchodcovia majú k dispozícii na život viac peňazí.

Prečo rastú dôchodky rýchlejšie ako dôchodcovská inflácia?

Dôvodov, prečo je to tak, je viac. Veľmi k tomu prispelo aj to, že v minulosti bola miera inflácie na Slovensku veľmi nízka. „Okrem štandardnej valorizácie na reálnu situáciu dôchodcov výrazne vplývajú aj iné opatrenia štátu,“ upozorňuje RRZ s tým, že do roku 2021 sa napríklad nevyplácala len percentuálna valorizácia, ale systém bol „hybridný“. „To znamená, že bol garantovaný minimálny nárast v eurách aj pri veľmi nízkej (inflácii), čo de facto spôsobilo vyššie percentuálne nárasty ako bola oficiálna valorizácia pre nízke dôchodky. Ďalej dochádza k výplatám rôznej výšky takzvaného 13. dôchodku, minulý rok aj výplata 14. dôchodku, zmrazenie a rozmrazenie minimálneho dôchodku, v minulom roku jednorazová výplata očkovacieho bonusu,“ píše Tóth. Od tohto roka navyše nabieha úplne nový rodičovský dôchodok.

Video
Ide o peniaze: Inflácia kradne úspory aj dôchodcom. Pomôže im, ak by investovali aj oni? Odpovedá Martin Babocký z Babocky Investment Office. Premiéra 1. 12. 2022.

Znamená to, že sa pozícia dôchodcov v spoločnosti zlepšuje?

Bohužiaľ, neznamená. V porovnaní s ľuďmi, ktorí pracujú, sa situácia starobných dôchodcov nezlepšuje. Kým v roku 2015 bol priemerný dôchodok zhruba 47 percent priemernej mzdy, aktuálne je to zhruba 44 percent. Pracujúci ľudia sa teda od dôchodcov mierne vzdialili.

Je dôchodkový systém udržateľný?

Nie je. Nároky na dôchodok z prvého piliera sa budú zvyšovať, situácia sa zhoršovala v roku 2020, prispelo k tomu okrem iného zastropovanie dôchodkového veku. Tento strop už v systéme nie je, v minulom roku ho poslanci parlamentu zrušili a obnovili naviazanie dôchodkového veku na strednú dĺžku života. Ani to nestačí na to, aby bol dôchodkový systém udržateľný. „Tlak na Sociálnu poisťovňu ostal na horizonte 50 rokov ročne vyšší priemerne o 1 miliardu eur voči legislatíve z roku 2018,“ upozornila rozpočtová rada. Práve do roka 2018 sa dal systém vzhľadom na demografický vývoj považovať za relatívne udržateľný.

Ako sa mení valorizácia? Kde je problém?

Problémom je zmena výpočtu zo 6-mesačného na 9-mesačný priemer dôchodcovskej inflácie. Tento výpočet by sa mal uplatňovať od 1. januára 2024. O tempe valorizácie v súčasnosti rozhoduje priemerná dôchodcovská inflácia za šesť mesiacov, schválená zmena počíta so zmenou na deväť mesiacov. Predpokladaný vývoj inflácie by mohol pri priemere za deväť mesiacov priznať dôchodcom nižší nárast ako priemer za šesť mesiacov.

Zmena v priemerovaní pravdepodobne v praxi oberie penzistov o časť peňazí. Preto sa bude mechanizmus valorizácie dôchodkov pravdepodobne opravovať. Poslanci by mohli už prijatú zmenu upraviť tak, že k dispozícii ostanú oba modely výpočtu a uplatní sa ten, ktorý je pre penzistov výhodnejší. Táto zmena ale zatiaľ nie je schválená, nie je tak ani známa jej konkrétna podoba.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #dôchodcovská inflácia