Problémy s bankami sú aj v Európe. Čo sa to deje? (Otázky a odpovede)

Vlna problémov bánk po krachu amerických spoločností Silicon Valley Bank (SVB) aj Signature pokračuje. Pády amerických bánk spôsobili neistotu, ktorá veľmi negatívne ovplyvnila aj európske finančné domy. Dlhodobo oslabená, poznačená škandálmi, je švajčiarska banka Credit Suisse.

16.03.2023 17:19
trhy wall street akcie investor stock Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (23)

Problémom ale je, že táto švajčiarska inštitúcia je sedemnástou najväčšou bankou v Európe a je rádovo väčšia ako americká SVB.

Denník Pravda prináša odpovede na najdôležitejšie o tom, čo sa deje okolo banky Credit Suisse.

Čo sa v banke stalo?

Okolo banky pod vplyvom problémov v USA vznikla panika. Najväčším akcionárom švajčiarskej banky je Saudi National Bank. Táto spoločnosť vydala stanovisko, že švajčiarsky bankový dom nemôže podporiť ďalším kapitálom, keďže podľa švajčiarskych regulačných pravidiel nemôže byť jej podiel v Credit Suisse desať percent a viac. Podiel saudskej spoločnosti je aktuálne 9,9 percenta. Táto správa vyvolala paniku, keďže zavládli obavy z toho, že švajčiarsky bankový dom je nestabilný. Počas stredy sa tak akcie Credit Suisse sa prepadli o 30 percent. Pozícia Credit Suisse je oslabená okrem iného aj tým, že vykázala za rok 2022 stratu vo výške 7,3 miliardy švajčiarskych frankov.

Znamená to, že banka skrachovala?

Nie. Banka funguje ďalej a ak to bude potrebné peniaze na preklenutie problémov získa od švajčiarskej centrálnej banky. „Credit Suisse spĺňa požiadavky smerované na systémovo významne banky na výšku kapitálu a likvidity. Ak to bude potrebné, švajčiarska centrálna banka poskytne Credit Suisse dodatočnú likviditu,“ uvádza sa v spoločnom stanovisku švajčiarskej centrálnej banky a Švajčiarskeho úradu pre dohľad nad finančným trhom (FINMA).

Peniaze od centrálnej banky Credit Suisse skutočne čerpať bude. V noci zo stredy na štvrtok banka informovala, že využije možnosť čerpať zdroje z rôznych nástrojov švajčiarskej centrálnej banky v celkovej hodnote 50 miliárd švajčiarskych frankov. Credit Suisse patrí do zoznamu tridsiatich bánk, ktoré sa vo všeobecnosti považujú za „príliš veľké na to, aby padli“.

USA SVB pád systém finančný trhliny Čítajte viac V USA sa odohral run na banku a je z toho problém. Čo sa stalo? (otázky a odpovede)

Prečo má problémy práve Credit Suisse?

Banka má vo svojej minulosti viacero vážnych udalostí. Na začiatku roku 2020 bola hodnota akcií Credit Suisse nad hranicou dvanásť švajčiarskych frankov za kus. V čase uzávierky textuu bola hodnota jednej akcie banky pod hranicou dvoch frankov.

Banka má napríklad na konte špionážny škandál, keď súkromný detektív sledoval bývalého vysokého manažéra banky Iqbala Khana, ktorý prešiel do konkurenčnej spoločnosti UBS. Škandál vyústil do rezignácie vtedajšieho šéfa banky, ktorým bol Tidjane Thiam.

Spoločnosť má za sebou aj škandály, keď mala poškodzovať investorov. Okrem toho banka čelila napríklad obvineniam z toho, že prispela k praniu špinavých peňazí, ktoré pochádzali z obchodu s kokaínom. Existuje rozsudok švajčiarskeho súdu z minulého roka, ktorý hovorí o tom, že banka neurobila dosť pre to, aby zločinecký syndikát neťažil z pašovania drog do Európy.

V uplynulých dňoch sa kolaps bánk v USA skombinoval s oznámením najhoršieho celoročného hospodárskeho výsledku banky od roku 2008. Napätá situácia na finančných trhoch sa dotkla tejto banky práve preto, že táto inštitúcia je už z minulosti oslabená.

Ako vplýva aktuálna kríza na eurozónu?

Európska centrálna banka považuje bankový sektor za stabilný. Svoje presvedčenie vyjadrila aj tým, že počas štvrtka zvýšila úrokovú sadzbu o päťdesiat bázických bodov. Problémy v USA, kríza okolo Credit Suisse a taktiež pokles akcií európskych bánk vyvolali špekulácie o tom, že ECB by mohla zmeniť svoje plány a úrokové sadzby nezvyšovať. Tieto úvahy napokon neboli správne.

„Rada guvernérov pozorne sleduje aktuálne napätie na trhu a v prípade potreby je pripravená prijať opatrenia na zachovanie cenovej a finančnej stability v eurozóne. Bankový sektor eurozóny je odolný vďaka silným kapitálovým a likviditným pozíciám. Súbor menovopolitických nástrojov ECB je v každom prípade plne vybavený na zabezpečenie prípadnej likviditnej podpory finančného systému eurozóny s cieľom zachovať plynulú transmisiu menovej politiky,“ hovorí ECB.

Svoje rozhodnutie ECB ale robila na základe analýz, ktoré aktuálne napätie na trhu nezohľadňujú. „Toto napätie predstavuje ďalší zdroj neistoty spojenej so základnými projekciami vývoja inflácie a hospodárskeho rastu. Už pred vznikom aktuálnej situácie boli základné projekcie vývoja celkovej inflácie upravené nadol, najmä v dôsledku nižšieho než doteraz očakávaného príspevku cien energií. Podľa odborníkov ECB má teraz inflácia dosiahnuť v priemere 5,3 percenta v roku 2023, 2,9 percenta v roku 2024 a 2,1 percenta v roku 2025. Základné cenové tlaky sú zároveň naďalej výrazné,“ hovorí ECB.

Úroková sadzba hlavných refinančných operácií a úrokové sadzby jednodňových refinančných a jednodňových sterilizačných operácií sa tak s účinnosťou od 22. marca 2023 zvyšujú na 3,5 percenta, 3,75 percenta a 3 percentá.

Ako zareagovali trhy?

Relatívne prudkým poklesom. Hodnota firiem, ktoré tvoria index FTSE 100 sa počas stredy 15. marca znížila o 3,83 percenta, teda zhruba 85 miliárd eur. Počas štvrtka sa hodnota indexu FTSE 100 stabilizovala.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #záchrana #Credit Suisse