Nové čísla inflácie prekvapili. Ceny mali zamieriť nadol, ale nestalo sa

Inflácia vo februári tretíkrát v priebehu posledných štyroch mesiacov dosiahla najvyššie číslo posledných rokov 15,4 %. Medziročne sa ceny tovarov a služieb zvýšili na hodnotu 15,4 %, čo je mierne vyššia hodnota ako bola v januári. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

15.03.2023 09:43 , aktualizované: 10:34
Klimek Foto:
Marcel Klimek, štátny tajomník MF SR.
debata (32)

Vyššie ceny sa prejavili vo všetkých 12 sledovaných výdavkových skupinách (odboroch) domácností, v 5 odborov medziročný rast prekročil úroveň 12 percent.

Rusko, Ukrajina, vojna, Srbsko, Vladimir Putin Čítajte viac Práčovni prišiel účet 165-tisíc eur za plyn. Vojna spôsobila dočasný ekonomický šok

Najväčší vplyv na celkovú infláciu majú nepretržite rastúce ceny potravín v tandeme so zvýšením cien nákladov na bývanie vrátane elektriny, plynu, tepla, vody a tepelných energií. Ide totiž o dve najvýznamnejšie položky vo výdavkoch domácností, ktoré súhrnne tvoria polovicu výdavkov domácností.

Ceny potravín nepretržite rastú už tretí rok, vo februári boli podobne ako v predošlom mesiaci medziročne vyššie o 28,6 %. Zvýšenie cien o viac ako štvrtinu sa prejavilo až v 7 z 9 skupín potravín. Opätovne výrazne drahšie boli najmä mlieko, syry a vajcia o 37,1 %, k úrovni 30 % sa priblížil aj rast cien chleba a obilnín aj mäsa. Zelenina bola drahšia o štvrtinu a nealkoholické nápoje takmer o pätinu.

Spolu za dva mesiace roku 2023 sa spotrebiteľské ceny medziročne zvýšili o 15,3 % (za domácnosti zamestnancov o 15,2 %, za nízkopríjmové domácnosti, za domácnosti dôchodcov zhodne o 16,2 %).

Druhý najväčší vplyv na výdavky domácností mal rast cien v odbore bývanie a energie o 14,3 %. Ide o vplyv zvýšenia cien energií vždy v januári, ktorý sa následne prejavuje počas nasledujúcich 12 mesiacov. Drahšie o viac ako 20 % bola tepelná energia, ako aj materiály a služby spojené s údržbou obydlia. Imputované nájomné, do ktorého sa premieta rast cien stavebných materiálov, utlmilo medziročný rast pod 15 %.

V odbore doprava ceny vzrástli medziročne o 8,3 %, aj vzhľadom na zvýšenie cien nákupu dopravných prostriedkov a najmä dopravných služieb, kde sa vo februári prejavil medziročný nárast cien autobusovej dopravy o 18 %. Ceny pohonných látok však vo februári boli medziročne vyššie len o 3,7 %, čo je najnižšia úroveň zdraženia naposledy evidovaná v marci 2021.

Spolu za dva mesiace roku 2023 sa spotrebiteľské ceny medziročne zvýšili o 15,3 % (za domácnosti zamestnancov o 15,2 %, za nízkopríjmové domácnosti, za domácnosti dôchodcov zhodne o 16,2 %).

Článok aktualizujeme o reakcie ekonómov.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #rast cien