Od sto eur až po desaťtisíce. Slovenskí influenceri vedia dobre zarobiť. Kto sú králi Instagramu?

Súčasná ekonomika prináša veľa príležitostí, ako zarobiť. Ešte pred pár rokmi povolanie takzvaného influncera, teda človeka, ktorý má veľa sledovateľov na sociálnych sieťach, neexistovalo. Dnes je ich mnoho a zarobiť si vedia aj na nový dom či luxusný byt v centre Bratislavy. Stačí zverejňovať zaujímavé fotky alebo videá a na sociálnych sieťach ako Instagram či TikTok alebo Facebook si takýchto ľudí nájdu firmy, aby im platili za propagáciu svojho produktu.

19.03.2023 05:00
socialne siete puberta Foto:
Ilustračná fotka.
debata (11)

Nie všetko sa skrýva len za jednou fotkou alebo krátkym videom. Influenceri však tvrdia, že za každou fotkou alebo príspevkom je veľa práce. Influencer si sám sebe šéfuje, dohaduje si svoje podmienky, vytvára si spolupráce, má flexibilný pracovný čas. Znie to dobre. Ale nie je všetko zlato, čo sa blyští. Keby to bolo ľahké, robil by to takmer každý. Ide o množstvo času stráveného vytváraním obsahu, grafického spracovania, kreatívnej činnosti, dokonca štatistickej pozornosti. Tí, ktorí vedia ako, sa uchytia.

Táto činnosť pred tromi rokmi nebola taká lákavá ako dnes. Slovenskí influenceri zarábajú na Instagrame čoraz viac. Koncom minulého roka sa podľa prieskumu, ktorý realizovala PR agentúra Neopublic na vzorke 100 najsledova­nejších slovenských influencerov a analýzou viac ako 1 450 ich príspevkov, zvýšil podiel platených príspevkov na 43 percent. Pričom v roku 2019 ich bolo okolo 40 percent. Z prieskumu tiež vyplýva, že výrazne narástol aj podiel nepriznaných spoluprác, zo 7 na 16 percent.

gymnázium, Nová Baňa Čítajte viac Tvrdý osud odborných škôl. Najstaršie po týchto maturitách zaniknú, čo pomáha konkurencii prežiť?

Najsledovanejšia je ženská krása

Prvé priečky najúspešnejších Sloveniek na Instagrame, respektíve s najvyšším počtom sledovateľov, obsadzuje modelka Veronika Rajek s viac ako 4,2 milióna sledovateľov a Lucia Lachkovic Javorčeková s tromi miliónmi, čo je však zaujímavé, že pri toľkých sledovateľoch nemá žiadnu spoluprácu s nikým. Medzi top trojicou sa však nenachádzajú len ženy, tretí v rebríčku sa umiestnil športovec Peter Sagan (1,9 mil.) za ním nasledovala fitneska Denisa Tran Vagová (1 mil.) a na štvrtom mieste sa umiestnil Daniel Štrauch alias Gogomantv s 981-tisíc sledovateľmi. Ten sa preslávil najmä na kanáli s videami YouTube.

Mnohí si však so slovenským Instagramom spájajú Zuzanu Strausz Plačkovú. Takzvaná kráľovná slovenského Instaramu má 875-tisíc sledovateľov. Zaujímavé je, že čerstvo narodenému synovi tiež založila profil na sociálnej sieti a pred dovŕšením jedného roka mal už vyše stotisíc sledovateľov.

Na Slovensku má dnes založený účet na Instagrame viac ako 1,3 milióna ľudí. Počet sledovateľov mu neustále rastie. Ale v porovnaní s Facebookom zaostáva približne o polovicu. Na Facebooku má účet podľa prieskumu približne 2,5 milióna Slovákov. Zo sponzorovaných príspevkov je jasné, aký druh tovarov sa šíri a propaguje najviac. Je to športové oblečenie, škatuľková strava, krém na ruky, svetielko na bielenie zubov, kozmetika, kurzy, elektronika, kolagén a rôzne módne značky.

Najnovšia správa je, že speváčka Selena Gomez ako prvá žena na Instagrame, prekonala hranicu 400 miliónov sledovateľov. Za tento úspech, z časti môže aj manželka jej expartnera Justina Biebera, ktorá s ďalšími influencerkami, ju ohovorila na sociálnych sieťach, v kontexte že pribrala. V tom sa spustila na Hailey Bieber vlna kritiky a Selena nabrala na ešte väčšej popularite. Aj takto sa dajú
získať sledovatelia.

Od stoviek po tisíce

Kráľovná slovenského Instagramu sa neraz pochválila, že za jeden post si vie vypýtať aj desaťtisíc eur. Nedá sa úplne presne špecifikovať priemerný plat slovenského influencera. Aktuálne sa orientačné ceny za jeden príspevok pohybujú podľa počtu sledovateľov. Agentúra Content Agency ešte pred pár rokmi pre časopis Forbes pripravila teoretický cenník. Od 0 po 10-tisíc sledovateľov by si začínajúci influencer mohol vypýtať od nula po 250 eur. V hre je aj barter, čo v preklade znamená, že za post môžu napríklad dostať nejaký produkt alebo službu či jedlo.

Tí, čo majú 10– až 50-tisíc sledovateľov a sú vnímaní ako známejšie osoby, tak si môžu za spoluprácu vypýtať aj 500 či 600 eur. Ak však prekročili hranicu 50-tisíc sledovateľov, suma môže dosiahnuť aj 1 200 eur. Pri výraznejších číslach nad 100-tisíc sa pohybuje plat za spoluprácu od 500 eur až do 3 500 eur. Záleží na tom, aká známa je osobnosť a čo môže ponúknuť. V súčasnosti však môže ísť o značne vyššie sumy. Ako prezradila agentúra až 50 influencerov, ktorí majú nad stotisíc sledovateľov, v priemere za jeden post a story dostanú 2 200 eur bez DPH. 20 profilov, ktoré majú nad 500-tisíc sledovateľov sa vyjadrilo, že za post a story v priemere dostanú 6 708 eur. Ceny sú na základe reálnych cien influencerov, ktoré agentúre povedali influenceri, resp. ich manažéri pred alebo pri spoluprácach v roku 2022.

„Najskôr sa to začína barterom. Potom 50 až 100 eur za story (24 hodín trvajúci príspevok – pozn. red.) a neskôr sa môžeme baviť aj o oveľa vyšších sumách,“ potvrdil spevák a infuencer Dávid Key. Dávid so svojimi takmer 30-tisíc sledovateľmi len prostredníctvom reklamy na Instagrame vie mesačne zarobiť približne tisíc eur. Sociálnym sieťam sa venuje asi 2 až 3 hodiny denne. Niekedy viac a inokedy zas menej. Záleží na tom, koľko má spoluprác.

V zahraničí hviezdy sociálnych sietí však zarábajú oveľa viac. Napríklad taký Logan Paul zarobí denne približne 65-tisíc eur a Jake Paul vyše 160-tisíc eur denne. Tiktokerka Addison Rae vie denne zarobiť okolo 30-tisíc eur. Iné známe celebrity, ako napríklad Shakira či Beyonce, nie sú profesionálni influenceri a svoju kariéru nestavali na základe Instagramu, preto ich neuvádzame ako príklad. Aj keď predpokladáme, že z Instagramu nejaký príjem majú, nie je to ich priorita.

ruskochlapec Čítajte viac Rast cien je najväčší za posledných 20 rokov, priznal to aj Putin. Mladí influenceri natáčajú poloprázdne regály v Rusku

Z prieskumu Neopublic vyplýva, že najviac sponzorovaných postov má Jana Hrmová, ktorá sa preslávila vďaka televíznej šou Farma, kde sa objavila v roku 2013. Dnes je Hrmová známa najmä ako beauty youtuberka, ktorej sa darí aj na Instagrame, kde ju sleduje 218-tisíc používateľov. Až 27 z 28 príspevkov, ktoré na svojom profile zverejnila, bolo označených ako spolupráca. Väčšinu zverejnených príspevkov tvorili platené spolupráce aj v prípade ďalšej exfarmárky Sáry Adamčíkovej, Janky Topanky či Adama Rustmana alebo Kristíny Tormovej, ktorej 81 percent obsahu tvoria sponzorované spolupráce. Opačným prípadom sú napríklad raper Separ, futbalista Martin Škrtel, speváčka Simona Hegerová alebo raper PilC, ktorí majú najmenej spoluprác a v sledovanej vzorke sa nevyskytol ani jeden sponzorovaný post.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Instagram #sociálne siete #influencer