Národná banka sa vyjadrila k pádu americkej banky: Na Slovensku takú nenájdete

Národná banka Slovenska (NBS) vývoj okolo krachu Silicon Valley Bank (SVB) detailne sleduje. V súvislosti s tým však nevníma riziko prenosu na domáci bankový sektor. V reakcii na aktuálny vývoj to pre TASR uviedol vedúci oddelenia komunikácie NBS Peter Majer.

13.03.2023 14:29
USA SVB pád systém finančný trhliny Foto:
Ľudia si čítajú oznam pred vchodom do banky Silicon Valley Bank (SVB) v kalifornskej Santa Clare v piatok 10. marca 2023. Po skončení desaťročnej éry lacných peňazí sa v globálnom finančnom systéme objavujú trhliny.
debata (5)

„Udalosť, ktorá sa stala v Spojených štátoch, je veľmi špecifická. Na Slovensku žiadnu podobnú banku nenájdete, pretože obchodné modely bánk na Slovensku sú konzervatívne a výrazne viac diverzifikované,“ zdôraznil.

Slovenské banky patria podľa NBS k najstabilnejším a najodolnejším v rámci Európskej únie (EÚ). „Úroveň kapitálu dosahuje jednu z najvyšších úrovní za posledné roky. Podobne aj ziskovosť či kvalita úverov dosahujú vysoké úrovne. NBS aj v poslednej Správe o finančnej stabilite z novembra 2022 poukázala na vysokú odolnosť bankového sektora aj v čase stresu,“ doplnil Majer.

Silicon Valley Bank Čítajte viac Nákaza v Amerike sa šíri ďalej. Padla ďalšia banka

Akcie bánk v Európe aj Ázii zaznamenali v pondelok prudký pokles, keď bankový sektor nervózne zareagoval na krach dvoch amerických bánk počas troch dní. Najväčší vplyv na trhy má krach SVB z piatka (10. 3.), aj keď americká vláda v závere víkendu oznámila opatrenia na zvýšenie dôvery v bankový sektor.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #NBS #Silicon Valley Bank