Francúzske verejné financie patria medzi najhoršie v eurozóne

Aj Európska komisia upozorňuje na riziká udržateľnosti francúzskeho verejného dlhu v strednodobom časovom horizonte.

11.03.2023 09:19
100 eur, bankovky, peniaze, tlačenie peňazí Foto:
Francúzi majú problém s konsolidáciou verejných financií.
debata

Francúzsky dvor audítorov bije na poplach v súvislosti s finančnou situáciou druhej najväčšej ekonomiky eurozóny. Vyzval na prísnu konsolidáciu verejných financií. Verejné financie Francúzska budú aj v roku 2023 jedny z najhorších v eurozóne, uviedol v piatok v Paríži kontrolný orgán. Pripomenul, že Európska komisia upozorňuje na riziká udržateľnosti francúzskeho verejného dlhu v strednodobom časovom horizonte.

Podľa audítorov Francúzsko potrebuje stratégiu, ktorá bude kombináciou rozhodnej reštrukturalizácie verejných financií a ochrany strednodobého rastového potenciálu, píše sa v správe.

Zníženie verejných výdavkov bolo pritom pôvodne naplánované už v roku 2022, keď sa zmiernila kríza spojená s ochorením COVID-19. Vzhľadom na vojnu na Ukrajine však prijala vláda prezidenta Emmanuela Macrona ďalšie podporné opatrenia. Očakáva sa tak deficit verejných financií Francúzska vo výške 5 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo znamená, že sa odkladá jeho zníženie k povolenej hranici 3 % v rámci fiškálnych pravidiel európskeho bloku. Dvor audítorov odhaduje, že štátny dlh Francúzska dosiahne 111,2 % HDP, čo by bolo o 14 percentuálnych bodov viac ako pred krízou.

Súčasná finančná situácia Francúzska neumožňuje odložiť reštrukturalizáciu, zdôraznil dvor audítorov. Namiesto toho je potrebná disciplína vo výdavkoch, selektívny prístup k znižovaniu daní a ambiciózne reformy v kľúčových oblastiach, uvádza sa v správe.

debata chyba
Viac na túto tému: #verejné financie #štátny dlh #udržateľné financie