Udial sa najväčší krach banky od čias finančnej krízy. Finančné trhy sú v pozore

Americké úrady v piatok zatvorili Silicon Valley Bank (SVB), aby ochránili vkladateľov. V pondelok (13. 3.) sa jej pobočky znovu otvoria, ale pod kontrolou federálneho úradu na ochranu vkladov (FDIC). Oznámili to v piatok predstavitelia USA a Kalifornie, podľa ktorých problémy banky SVB vyvolali obavy zo šírenia nákazy vo finančnom sektore.

10.03.2023 19:53
trhy wall street akcie investor stock Foto: ,
New York Stock Exchange
debata (10)

Kalifornské Ministerstvo finančnej ochrany a inovácií (DFPI) zatvorilo SVB a určilo FDIC za príjemcu finančných prostriedkov.

Ide o najväčší krach banky od roku 2008. Vtedy prišla veľká finančná kríza, za ktorou stál práve americký bankový sektor. „Porovnateľne veľká a významná finančná inštitúcia v USA padla naposledy počas vrcholnej fázy finančnej krízy roku 2008,“ hodnotí pád banky český ekonóm Trinity bank Lukáš Kovanda.

Tieto opatrenia majú pomôcť vyriešiť krízu v dôležitej banke orientovanej na technologický sektor, ochrániť zákazníkov s vkladmi až do 250.000 USD (236.160,97 eura) a získať čas na nájdenie potenciálneho kupca. Veriteľ zo Silicon Valley sa dostal do problémov pre nedostatok likvidity a vyhlásil platobnú neschopnosť.

e-shop, online nakupovanie Čítajte viac Podvody s bankovými kartami sú na vzostupe. Podvodníci sa tvária ako banka, kuriér či pošta, nedajte sa oklamať (+ návod)

Celkovo 17 pobočiek SVB sa fyzicky znovu otvorí v pondelok pod kontrolou Národnej banky pre poistenie vkladov (Deposit Insurance National Bank, DINB) v Santa Clare, nového subjektu zriadeného FDIC.

„DINB zachová bežné pracovné hodiny banky Silicon Valley,“ uviedol FDIC. „Banková činnosť bude obnovená najneskôr v pondelok 13. marca vrátane online bankovníctva a ďalších služieb.“

SVP je prvou federálne poistenou inštitúciou, ktorá zlyhala od roku 2020, uviedol FDIC.

Krízu v SVB vyvolal výpredaj akcií európskych bánk a kolísanie akcií amerických bánk.

Investori sa obávajú, že aj iné banky by mohli čeliť podobným stratám v dôsledku vplyvu rastúcich úrokových sadzieb, ktorými sa centrálne banky agresívne snažia skrotiť vysokú infláciu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Silicon Valley