Mzdy na papieri rastú, no na infláciu to nestačí. Sme na tom horšie ako pred rokom, západné krajiny sú ďaleko pred nami

Populizmus má v súčasnosti rôzne podoby, no legendou z minulosti sú sľuby o tom, že na Slovensku budú dôchodky ako vo Švajčiarsku a dvojnásobné platy. Po tridsiatich rokoch existencie samostatnej krajiny je jasné, že sme Švajčiarsko nedobehli, od životnej úrovne v tejto krajine sme relatívne ďaleko. Vzhľadom na vysokú infláciu sa máme dokonca horšie ako pred rokom.

08.03.2023 16:15
peniaze, bankovky, peňaženka, šetrenie, výplata Foto:
Ilustračné foto.
debata (19)

Napriek tomu priemerná mzda na Slovensku rastie a to má dopady na množstvo ekonomických veličín. Naďalej platí, že priemernú mzdu v celej krajine zvyšuje predovšetkým Bratislavský kraj.

Na papieri máme viac, reálne menej

Priemerná nominálna mzda na Slovensku v minulom roku síce stúpala, dostala sa na 1 304 eur, napriek tomu sa situácia v ekonomike podobá na krízu. Medziročný rast miezd v ekonomike dosiahol úroveň 7,7 percenta, no aj tak si môžeme z výplaty kúpiť menej. „Reálna mzda klesla o 4,5 percenta. Naposledy sme zaznamenali pokles reálnej mzdy bezprostredne po finančnej kríze, teda v rokoch 2011 a 2012,“ upozorňuje Štatistický úrad SR. Nominálny rast miezd teda zďaleka nestačí na to, aby sa situácia obyvateľov zlepšovala.

Ešte v roku 2020 bola situácia iná. Rast cien bol pod úrovňou dvoch percent, v súčasnosti je na úrovni 15,2 percenta. Rast miezd taký prudký nárast cien nedokáže vyrovnávať. Samotný pokles reálnych miezd je však pravdepodobne dočasný, no odhaľuje vážnejšie problémy, ktoré slovenská ekonomika má.

„My sme mzdy zvyšovali, ale nový nárast je menší ako inflácia. To nie je žiadne prekvapenie pre nás a nemalo by byť pre nikoho. Dlhodobo sme komunikovali, že každému sa zhorší životná situácia. V minulosti to bolo presne naopak. Keď sme tlačili peniaze a keď sme mali vyššie mzdy, ako bola inflácia, tak dlhé roky bol rast vyšší. Momentálne dochádza k istej korekcii. Čo je dnes pre nás kľúčové, je produktivita práce, ktorá sa nám nezvyšuje. Bohužiaľ, stále sa otvárajú nožnice v tom zmysle, že sú stále väčšie mzdové nároky ako produktivita práce. To nám zhoršuje konkurencieschop­nosť Slovenska,“ hovorí Rastislav Machunka, viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR.

Video
Plat vám nezdvihli a predsa dostanete na účet viac. Kto, prečo a o koľko? Pozrite si reláciu Ide o peniaze s daňovou poradkyňou Alicou Orda Oravcovou. Premiéra 11. 1. 2022.

To je zlá správa pre celé hospodárstvo. „V dlhodobom horizonte sa nám to vypomstí. Situácia sa bude čím ďalej, tým viac zhoršovať, lebo my už nevieme konkurovať lacnou pracovnou silou a ani to nechceme,“ tvrdí Machunka.

Na priemer dosiahne iba Bratislava

Priemerná mzda je však pre väčšinu krajiny vysoká méta. Aj v roku 2022, podobne ako v predchádzajúcich rokoch, bola priemerná mzda nad celoslovenským priemerom iba v Bratislavskom kraji, kde dosiahla 1 599 eur. Vo všetkých ôsmich krajoch priemerný hrubý zárobok medziročne vzrástol a prvýkrát sa na celoročnej úrovni dostal nad 1 000 eur vo všetkých ôsmich krajoch Slovenska. Súčasne mzdu vyššiu ako 1 200 eur na celoročnej úrovni zaznamenali až štyri kraje, pred rokom to bol len región okolo hlavného mesta. Prešovský kraj však stále zostáva regiónom s najnižšou priemernou mzdou na Slovensku,“ upozorňuje Štatistický úrad SR. V Prešovskom kraji sa priemerná mzda dostala na 1 011 eur mesačne.

e-shop, online nakupovanie Čítajte viac Podvody s bankovými kartami sú na vzostupe. Podvodníci sa tvária ako banka, kuriér či pošta, nedajte sa oklamať (+ návod)

Na to aby mohli byť na Slovensku švajčiarske dôchodky, museli by byť na Slovensku aj vyššie platy. Z týchto čísel je jasné, že na švajčiarske platy si môžeme nechať zájsť chuť. Príjmy Švajčiarov sú v porovnaní so Slovenskom trikrát vyššie. Neznamená to, že si švajčiarske domácnosti môžu dovoliť trikrát viac ako slovenské. Životné náklady vo Švajčiarsku sú, samozrejme, vyššie. Príjmy v kontexte výšky cenovej hladiny berie do úvahy ukazovateľ parity kúpnej sily. Tá je podľa údajov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) vo Švajčiarsku zhruba dvakrát vyššia ako na Slovensku. Tento ukazovateľ má metodické nedostatky, no jednoznačne ukazuje, že za vyspelými západnými krajinami zaostávame. Ak sa pozrieme čisto na výšku príjmov, mzdy na Slovensku patria k najnižším v rámci krajín OECD.

Aj na nominálnom raste miezd záleží

Rast priemernej mzdy sa týka aj ľudí, ktorí zarábajú menej. Na priemernú mzdu je nadviazaných viacero ekonomických veličín. Upozornil na to odborník na sociálny systém Jozef Mihál. Denník Pravda prináša výber z dôležitých čísel, ktoré sa v ekonomike menia:

  • Maximálny vymeriavací základ na sociálne poistenie počas roka 2024 bude 9 128 eur, okrem úrazového poistenia, ktoré maximálny vymeriavací základ stanovený nemá.
  • Od 1. júla 2024, od 1. októbra 2024 v prípade podania daňového priznania za rok 2023 po 31. marci 2024, bude v Sociálnej poisťovni povinne nemocensky a dôchodkovo poistená SZČO, ktorej hrubý príjem za rok 2 023 bude vyšší ako 7 824 eur.
  • Minimálny vymeriavací základ SZČO počas roka 2024 bude 652 eur, minimálne poistné na sociálne poistenie Sociálnej poisťovne 216,13 eura, minimálny preddavok na zdravotné poistenie 91,28 eura. Spolu bude minimálne poistné mesačne 307,41 eura.
  • Najvyšší možný denný vymeriavací základ pre výpočet nemocenskej dávky v roku 2024, teda nemocenské, ošetrovné, materské, tehotenské, bude 85,7425 eura. Napríklad najvyššia možná suma materského bude 1 993,60 eura v mesiaci, ktorý má 31 dní.
  • Rok 2022 sa započíta do počtu rokov takzvaného kvalifikovaného obdobia pre nárok na minimálny dôchodok, ak vymeriavací základ poistenca za rok 2022 dosiahol aspoň 3 772 eur. Ide o 24,1 percenta z priemernej mzdy zistenej za rok 2022. Do výpočtu tak vstupuje suma 1 304 eur vynásobená dvanástimi.
  • Minimálna mesačná mzda bude v roku 2024 744 eur, ak sa sociálni partneri nedohodnú inak, minimálna hodinová mzda bude 4,276 eura. Následne na minimálnu mzdu sú nadviazané okrem iného príplatky za nočnú prácu.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #Slovensko #mzdy