Dopyt po autách v Nemecku stúpol, záujem je predovšetkým o SUV

Predaj áut v najväčšej európskej ekonomike sa zotavuje, do kondície, v akej bol pred pandémiou, sa ešte nedostal.

05.03.2023 17:05
Škoda - autorizovaný servis Foto:
Predaj vozidiel v Nemecku stúpa
debata

Dopyt po autách v Nemecku stúpol, záujem je o SUV

Predaj áut v najväčšej európskej ekonomike sa zotavuje, do kondície, v akej bol pred pandémiou, sa ešte nedostal.

Predaj nových áut v Nemecku sa po slabom začiatku roka vo februári zotavil a v medziročnom porovnaní vzrástol takmer o tri percentá. Prispel k tomu najmä zvýšený dopyt po športovo-úžitkových vozidlách (SUV). Poukázali na to koncom týždňa zverejnené údaje Spolkového úradu pre motorové vozidlá (KBA). TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a AFP.

Vo februári sa v Nemecku predalo celkovo 206 210 nových áut, čo medziročne predstavuje rast o 2,8 percenta. Za obidva mesiace bolo však tempo rastu minimálne, dosiahlo iba 0,2 percenta.

Volkswagen Golf R 20th Anniversary Edition Čítajte viac Automobilke Volkswagen sa vlani darilo. Dosiahla vyšší zisk aj tržby

Aj keď február vykázal lepšie čísla než prvý mesiac roka, v porovnaní s predpandemickým obdobím bol predaj stále slabý. Oproti februáru 2019 klesol počet nových registrácií až o 23 percent. V porovnaní s obdobím pred nástupom pandémie totiž automobilky stále riešia komplikácie v dodávateľskom reťazci.

Februárové výsledky v predaji áut podporil najmä dopyt po SUV. Ich predaj vzrástol medziročne o 11,5 percenta a na celkovom objeme predaja sa tieto vozidlá podieľali takmer 30 percent.

Rast zaznamenal aj predaj čisto elektrických vozidiel. Predalo sa ich 32 475, čo v porovnaní s februárom minulého roka predstavuje rast o 14,7 percenta.

Stále to však bolo slabé číslo oproti decembru, keď sa ich predalo viac než 104-tisíc. Dôvodom je zníženie dotácií vlády na tieto vozidlá od začiatku tohto roka. V prípade plug-in hybridov s dotáciami skončila úplne. Najviac to bolo vidieť na januárových údajoch, keď za prvý mesiac roka sa čisto elektrických áut v Nemecku predalo iba 18 100.

debata chyba
Viac na túto tému: #autá #predaj #Nemecko