Automobilke Volkswagen sa vlani darilo. Dosiahla vyšší zisk aj tržby

Nemecká automobilka Volkswagen oznámila za minulý rok zvýšenie zisku napriek tomu, že počas neho musela čeliť komplikáciám v dodávateľskom reťazci a zvýšeným nákladom.

04.03.2023 13:51
Volkswagen Golf R 20th Anniversary Edition Foto:
Volkswagen má za sebou úspešný rok 2022
debata (2)

Prispel k tomu výrazný rast tržieb, pričom optimistické vyhliadky v oblasti tržieb zverejnila spoločnosť aj na rok 2023. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Volkswagen (VW), ktorý výsledky oznámil skôr než sa pôvodne čakalo uviedol, že za rok 2022 dosiahol čistý zisk 15,8 miliardy eur. Oproti predchádzajúcemu roku to predstavuje rast o 2,6 percenta.

Tržby spoločnosti dosiahli 279 miliárd eur, takmer o dvanásť percent viac než v roku 2021. Výsledky podporil najmä dopyt po prémiových vozidlách.

gastro predajňa, jedlo, predavačka, Čítajte viac Prepočítali, či zákaz nedeľného predaja pomôže rodinám. Vplyv by ľudia pocítili na výplatách

O dvojciferné hodnoty by tržby mali rásť aj v tomto roku, dodal Volkswagen. Očakáva, že rast sa bude pohybovať v rozmedzí od 10 do 15 percent, čo by znamenalo tržby na úrovni 307 až 331 miliárd eur. Vyhliadky sú tak výrazne optimistickejšie, než s akými počítajú analytici oslovení spoločnosťou Refinitiv. Tí očakávajú tohtoročné tržby Volkswagenu na úrovni 280 miliárd eur.

Aj v prípade objemu predaja odhaduje VW tento rok rast o viac než desatinu. Počíta s tým, že predá 9,5 milióna vozidiel, čo by oproti minulému roku znamenalo zvýšenie o štrnásť percent. „Problémy v logistickom reťazci by sa počas tohto roka mali zmierniť,“ dodal Volkswagen.

Najväčší konkurent Volkswagenu, japonská Toyota, predala vlani viac než 10 miliónov áut. Tretí rok po sebe si tak udržala pozíciu najúspešnejšej automobilky na svete.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #autá #Volkswagen #zisk