Budaj priznal, že dotácie na domy škrípu. Plánuje zmeny, vyše sto ľudí dostalo do 20-tisíc eur

Dotácie na obnovu domov pokrivkávajú. Masívny záujem ľudí ochladol. Len čo sa v polovici októbra spustilo prijímanie žiadostí, už po troch dňoch nastal veľký boom. Záujem bol vysoký. Dokonca webová stránka, na ktorej si ľudia vypĺňali žiadosti, dočasne padla. Odvtedy však záujem opadol. Priznal to aj minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO).

03.03.2023 05:00
Kristián Čekovský, Ján Budaj, OĽaNO, platforma Foto: ,
Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj.
debata (26)

„Myslím si, že záujem nevieme ovplyvniť. Ľudia sú vyľakaní vojnou a niektorí si hovoria, že treba mať finančnú rezervu,“ vysvetľoval Budaj záujem deň po skončení dvoch výziev. Priznal, že pre klesajúci záujem chystajú zmeny. Riadna výzva bude podľa jeho slov mimoriadne zjednodušená a žiadatelia nebudú potrebovať polovicu z dokladov, ktoré potrebovali doteraz.

VIDEO: Takto na jeseň 2022 prezentovali Budaj a Matovič dotácie z fondu obnovy.

Video

„Potenciálny záujemca na túto výzvu často nemá finančnú rezervu. Mnohí nemajú vôbec bankový účet. Nevieme sa dostať k informáciám, ako sú na tom ekonomicky. Pokúsime sa spraviť ďalšiu takú výzvu, akú si segment ľudí, ktorí nemajú zateplené svoje bývanie, mohli dovoliť,“ spresnil šéf rezortu životného prostredia. Dodal, že ďalšia výzva bude zverejnená na začiatku marca.

Ján Budaj, Ide o pravdu Čítajte viac Za tri dni dorazili vyše štyri stovky žiadostí o obnovu domu. V nedeľu pre nápor vypadol web

Projekt financovaný z Plánu obnovy SR, ktorý zastrešuje Agentúra životného prostredia (SAŽP), predstavili v novembri 2021. Prípravy trvali viac ako rok. Následne si ľudia mohli podávať žiadosti. Pre prvé dve výzvy, ktoré odprezentovali aj premiér Eduard Heger, exminister financií Igor Matovič a Budaj v obci Jelka pri starom nezateplenom dome, bolo vyhradených 30 miliónov eur. Práve 28. februára uplynul dátum, dokedy sa mali peniaze vyčerpať. Prvú navýšili o 10 miliónov. Teda dokopy bolo možné žiadať o 40 miliónov.

Do konca februára bolo prijatých celkom 3 581 žiadostí. „Mnohí majitelia rodinných domov podali žiadosť na poslednú chvíľu. Tesne pred polnocou prišli na e-slovensko desiatky žiadostí. Podateľňa na Rožňavskej ulici v Bratislave mala posledný februárový deň doslova nával, prevzali 90 žiadostí,“ bilancuje záujem riaditeľ SAŽP Michal Maco.

Do začiatku marca tak agentúra podpísala zmluvu so 102 žiadateľmi. Títo ľudia dostali dotácie vo výške od pár tisíc až do 20-tisíc eur. Ich zoznam agentúra zverejňuje na webe. „V procese sú vyhodnotenia ďalších stoviek žiadostí a žiadateľom sú posielané výzvy na doplnenie dokladov,“ hovorí Maco. Plán bol obnoviť 30-tisíc domov z celkového počtu miliónu domov na Slovensku do roku 2026. Vyše sto žiadateľov tak tvorí približne 0,3 percenta z naplneného cieľa. Doteraz sa tak podarilo minúť zo 40 miliónov len 1,2 milióna.

Budaj Čítajte viac Dom si môžete opraviť aj sami. Štát vám dá do 19-tisíc eur, projekt o chvíľu štartuje

Maco si aj napriek všetkému pochvaľuje záujem ľudí. „Potešilo nás, že ľudia majú záujem, komunikujú s nami a radia sa, či už prostredníctvom Zelenej linky, alebo priamo v desiatich regionálnych centrách. Vďaka dátam, ktoré sme načerpali v pilotných výzvach, sme zistili, čo ich zaťažuje a snažíme sa im to zjednodušiť,“ povedal denníku Pravda.

S chybami sa počítalo

Začiatky pritom vyzerali veľmi nádejne. Dokonca sa uvažovalo, že maximálny počet 30-tisíc žiadostí nebude postačovať. „Záujem je adekvátny. Možno až väčší, než sme očakávali. Zatiaľ to kapacitne zvládame. Pozitívne sme prekvapení kvalitou podávaných žiadostí,“ uviedol ešte v novembri minulého roka v rozhovore pre Pravdu Maco.

Odborníci však kritizujú, že ľudí odrádza komplikovaná byrokracia. „Cieľ a ambície boli síce vyššie, ale vzhľadom na to, že ide o úplne novú dotačnú schému a pilotné výzvy, bolo nutné počítať s tým, že to bude proces učenia sa za pochodu a vychytávania rôznych chýb,“ uviedla riaditeľka združenia Budovy pre budúcnosť Katarína Nikodemová.

Nikodemová hovorí, že v priebehu podávania žiadostí sa vyskytlo niekoľko nezrovnalostí v podmienkach alebo v procese podávania žiadostí, ktoré bolo nutné následne prehodnotiť. „Dôležité je, aby Slovenská agentúra životného prostredia dokázala všetky chyby a nezrovnalosti vychytať a odstrániť do spustenia ďalších výziev,“ uviedla.

Rezort a agentúra životného prostredia očakávali, že môžu nastať komplikácie. Preto nevyhlásili len jednu výzvu na 500 miliónov eur, ale rozdelili na viacero. „Máme flexibilitu v čase ich upravovať na základe požiadaviek od potenciálnych prijímateľov,“ povedal Maco.

Koľko peňazí bude v ďalšej výzve, je otázne. V súčasnosti pracujú na zmenách. Prioritou pripravovanej výzvy, ktorú chce SAŽP vyhlásiť v najbližších dňoch, je podľa jej slov zjednodušenie podmienok, ako aj zefektívnenie interných procesov. Ambíciou je zvýšiť úspešne vybavené žiadosti na 90 percent zo všetkých žiadostí.

Základné fakty o pláne obnovy budov

  • 528 miliónov z Plánu obnovy a odolnosti je vyčlenených na zlepšenie energetickej hospodárnosti rodinných domov. Dokopy sa má zrenovovať 30 tisíc domov.
  • Obnovou musí dôjsť k úspore primárnej energie minimálne o 30 % oproti stavu pred obnovou.
  • Dotáciu 14-tisíc eur môžu získať projekty, ktoré dosiahnu úsporu primárnej energie na úrovni 30 až 60 % oproti stavu pred obnovou,
  • Dotáciu 19-tisíc eur môžu získať projekty, ktoré dosiahnu úsporu primárnej energie viac ako 60 % oproti stavu pred obnovou a zároveň 60 % celkových oprávnených výdavkov.
  • Pre zvýhodnenú podporu pri požadovanej minimálnej úspore primárnej energií (30 %) a výške dotácie maximálne 95 % zo sumy nákladov s DPH, je výška príspevku maximálne 18-tisíc eur.
  • Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) chce mať takto v roku 2024 obnovených prvých 18 000 projektov.
  • Dôležité bude, aby majitelia domov mali ako dofinancovať zvyšných 50 % nákladov na obnovu ich domov. Banky a stavebné sporiteľne sú ochotné so SAŽP spolupracovať, aby do leta pripravili finančné produkty, ktoré budú môcť poskytnúť zvýhodnené úvery na dofinancovanie zvyšnej časti investície.

ZDROJ: SAŽP

Kde boli prekážky

Prvé dve výzvy poukázali na viacero nedostatkov v nastaveniach podmienok. Tú najvýraznejšiu zmenu pripisuje predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Magna energia Martin Ondko zabezpečeniu 10 percent z investície na zateplenie iných ako teplovýmenných plôch.

„Treba si uvedomiť, že len samotná výzva má 15 strán, k tomu treba pripočítať ďalšie prílohy. Celý proces si vyžaduje viaceré úkony, s ktorými nemá mnoho ľudí skúsenosti. Administratívna náročnosť tak môže byť dôvodom, prečo záujem nenaplnil očakávania,“ vysvetľuje Ondko.

Navyše, ako uvádza, dotácia je povinne naviazaná na zateplenie domu, montáž fotovoltiky či tepelného čerpadla je medzi voliteľnými opatreniami. Z pohľadu Magny je pre mnohých ľudí zaujímavá práve táto časť – fotovoltika, tepelné čerpadlá a podobne, ktorá je jednoduchšie a rýchlejšie technicky zvládnuteľná než napríklad zateplenie obvodového plášťa budovy.

Obnova rodinných domov, bývanie, rodina, rekonštrukcia Čítajte viac Vláda by mala viac podporiť obnovu domov, podľa KDH tak zníži závislosť od ruského plynu

Prekážkou bolo často viacero podmienok, ktoré diskvalifikovali niektorých záujemcov. Nikodemová spomína napríklad podmienku trvalého pobytu po dobu aspoň jedného roka. Žiadateľov mohlo odrádzať aj to, že najprv vyčkávali na skúsenosti iných. „Pokiaľ začnú na Slovensku rásť pozitívne príklady dobre zrealizovaných obnov a pozitívne skúsenosti pri získaní podpory, odstráni to nerozvážnosť niektorých vlastníkov rodinných domov a program a čerpanie sa rozbehne v rýchlejšom tempe,“ tvrdí Nikodemová.

Jozef Badida, analytik portálu energieprevas.sk spomína, že vlastníci v bytových domoch totiž štandardne pri obnove získajú „len“ zvýhodnený úver, zatiaľ čo majiteľom rodinných domov sa ponúka dotácia. „Avšak, zdá sa, že motivácia „zatepľovať“ rodinné domy nie je až taká vysoká, čo bude pravdepodobne súvisieť i s regulačnou politikou štátu pri stanovovaní cien elektriny a plynu,“ vysvetlil analytik. Inými slovami, štát tento rok miliardami ochránil pred vysokými účtami za energie, preto ľudia nemajú motiváciu šetriť.

S tým, že ak totiž štát „chráni“ pred vysokými, trhovými cenami energie všetky domácnosti rovnako, len ťažko ich bude motivovať k úsporám.

Ako ďalšie komplikácie vníma analytik Andrej Lednár zo spoločnosti Prvá Energetická podmienky, ktoré boli dosť zložité a bez pomoci odborne zdatnej osoby mali ľudia strach sa zapojiť. Ľudí tiež podľa neho odrádzajú aj kontroly, ktoré sú síce nevyhnutné, ale strach z prípadného pochybenia a nutnosti vrátiť dotáciu je veľký.

Čo treba zmeniť?

Na to, aby sa zvýšil záujem zo strany žiadateľov, bude potreba vykonať viacero zmien. „Určite by bol veľký záujem, ak by podmienky boli nastavené jednoduchšie s jasne stanovenými povinnosťami, ktoré by zvládol splniť priamo stavebník alebo majiteľ domácnosti,“ hovorí Lednár.

Prax podľa Ondka ukázala, že je možné podávanie žiadosti zjednodušiť napríklad podaním ohlášky pri zateplení namiesto stavebného povolenia. S tým súhlasí aj Agentúra životného prostredia. Podmienkou získania dotácie 14-tisíc eur pri úspore do 60 percent primárnej energie, respektíve 19-tisíc eur pri úspore nad 60 percent, je smerovanie aspoň polovice investície do zateplenia alebo výmeny okien a dverí. Podľa prieskumu portálu Všetko o zateplení, ktorý sa venuje poradenstvu pri zatepľovaní, stačí pri zateplení podať na stavebný úrad jednoduché tlačivo, takzvané ohlásenie stavebných úprav. Takzvaná ohláška je jednoduchý dokument, ktorý stačí vyplniť, zaniesť na stavebný úrad a počkať si na písomné vyjadrenie úradu, že nemá námietky proti uskutočneniu zateplenia.

Nikodemová vidí problém v tom, že ľudia nemajú našetrené financie, a preto odporúča inšpirovať sa Českom, kde pre sociálne slabšie skupiny vytvorili novú výzvu „Nová zelená úsporám Light“, v ktorej môže nízkopríjmová domácnosť získať dotáciu po splnení jednoduchých podmienok. Prostriedky dostanú vopred vo výške 100 percent oprávnených výdavkov.

krb, kúrenie, dobré bývanie, Čítajte viac Závislosť na ruskom plyne je možné znížiť aj cez úspory v budovách

Preto, aby žiadateľ dostal dotáciu, musí mať v dome, na ktorý sa žiada o príspevok, k 5. septembru 2022 trvalý pobyt. „Nesplnenie tejto podmienky je jedným z najčastejších dôvodov zamietnutia žiadostí,“ informuje agentúra.

Dnes však ešte nie je jasné, či táto podmienka pretrvá aj pri ďalších výzvach. Ak by sa to stalo, dávalo by zmysel podmienku upraviť. „Podmienka trvalého pobytu má logiku, keďže vláda chce primárne podporiť obnovu celoročne užívaných rodinných domov a nie napríklad chalúp, ktoré sú rovnako na listoch vlastníctva definované ako rodinné domy. Odporúčame však zmenu podmienky tak, že žiadateľ bude musieť mať trvalý pobyt v dome v čase podania žiadosti o dotáciu. Tento krok by celý proces zjednodušil,“ navrhuje Alexander Prizemin, marketingový manažér pre značky Isover, Rigips a Weber.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #budaj #zateplenie #obnova rodinných domov #spolufinancovanie