Prepočítali, či zákaz nedeľného predaja pomôže rodinám. Vplyv by ľudia pocítili na výplatách

Argument, že zákaz nedeľného predaja pomôže rodinám, nie je platný. Ukazuje to analýza Národnej banky Slovenska (NBS), ktorá skúmala ekonomické dopady zatvorených obchodov počas nedieľ.

02.03.2023 12:01
gastro predajňa, jedlo, predavačka, Foto:
Zákaz nedeľného predaja má ekonomické dopady. A to negatívne, vypočítala Národná banka Slovenska.
debata (41)

Väčšina ľudí pracujúcich v nedeľu nepracuje v obchodoch. V nedeľu by naďalej pracovalo 87 percent tých ľudí, ktorí v nedeľu chodia do práce už aj v súčasnosti. „Predavači v maloobchode, ktorí zvyknú stáť za pultmi aj v nedeľu tvoria iba trinásť percent všetkých nedeľných pracovníkov. Ďalšími významnými zamestnávateľmi nedeľnej pracovnej sily sú napríklad priemysel, zdravotníctvo, doprava a ďalšie. S nedeľnou prácou sa najčastejšie stretávajú zamestnanci v ubytovaní a stravovaní,“ hovoria analytici NBS Viera Mráziková a Peter Tóth.

Práve v ubytovaní a stravovaní pracuje sedemdesiat percent pracovníkov, ktorí pracujú v nedeľu.

potraviny Čítajte viac Budú obchody v nedeľu zatvorené? Matovičovi poslanci prišli s novým návrhom

Pracovníci v maloobchode by okrem voľného záveru týždňa pocítili pokles príjmov. „Bez nedeľných príplatkov by zamestnanci v predajniach zarobili približne o desať percent menej než predtým. Analýzy údajov na úrovni jednotlivcov ukazujú, že podiel mzdy zarobenej nedeľnou prácou v rôznych typoch maloobchodných prevádzok predstavuje 10 až 19 percent. Časť vypadnutého zárobku s príplatkami by však zamestnanci mohli kompenzovať prácou v sobotu, alebo v iných neštandardných pracovných dobách,“ upozorňujú analytici. Nedeľné príplatky sú na úrovni minimálne 3,58 eur za hodinu.

Výpadok nedeľných tržieb by ale podľa centrálnej banky spôsobil prepúšťanie. „Menej šťastne by dopadli nedeľní predavači, ktorí by prišli o prácu, spomínaná analýza počíta so zánikom 1700 takýchto pracovných miest. V súčasnej situácií previsu voľných pracovných miest však možno predpokladať, že by si takto uvoľnená pracovná sila dokázala relatívne rýchlo nájsť alternatívne zamestnanie,“ hovoria Mráziková a Tóth.

Väčšina domácností by podľa analytikov vnímala zatvorenie predajní v nedeľu ako obmedzenie ich nákupných možností. Zatvorenie obchodov počas štátnych sviatkov od júna 2017 však ukázalo, že tento výpadok sa čiastočne kompenzoval silnejšou nákupnou aktivitou v dňoch pred a po sviatkoch. Viaceré štatistiky ukazujú, že Slováci v nedeľu nakupujú výrazne menej a tržby tvoria len približne polovicu obratu najintenzívnejších nákupných dní, ktorými sú piatok a sobota.

„V dlhom období preto očakávame, že objem spotreby by sa v dôsledku opatrenia významnejšie neznížil a ľudia by naplánovali svoje nákupy na iné dni. Krátkodobo môžeme počítať s väčšími tlačenicami v obchodoch v piatok, sobotu a pondelok,“ avizovali Mráziková a Tóth.

Poukázali tiež na to, že pre väčšinu obchodov by zatvorenie v nedeľu znamenalo úspory na nákladoch, predovšetkým mzdových a energetických. Na druhej strane sa však nevedia vyhnúť fixným nákladom, ako je napríklad nájom. „Preto veľké a ziskovejšie predajne by z toho vyšli výhodnejšie a malé špecializované predajne by získali menej alebo aj zaznamenali stratu,“ upozornili ekonómovia NBS.

O zákaze nedeľného predaja by sa v parlamente malo rokovať v marci.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #zatvorené obchody #zákaz predaja v nedeľu