Pellegrini chce opraviť fiasko so zvyšovaním dôchodkov. Predložil návrh na novú „poistku”

Rast dôchodkov sa pre úpravu systému valorizácie 1. januára 2024 podľa strany Hlas-SD určite nespomalí. Zabezpečiť to má poistka v zákone.

28.02.2023 10:17
Pellegrini Foto: ,
Peter Pellegrini počas rokovania parlamentu.
debata (4)

„Do zákona vložíme prechodné ustanovenie, na základe ktorého sa k 1. januáru 2024 dôchodky zvýšia podľa výhodnejšej alternatívy. Teda buď sa použije šesťmesačné, alebo deväťmesačné obdobie dôchodcovskej inflácie,” uviedol v tlačovej správe podpredseda strany Hlas-SD Erik Tomáš.

Poslanci totiž schválili zmeny vo valorizácii, ale v praxi to môže dopadnúť tak, že od Nového roka budú mať penzie nižšie práve vďaka zmene výpočtu.

parlament, kollár, pčolinský, sulík, zemanová Čítajte viac Poslanci schválili zmeny, ale zrejme sa prerátali. Dôchodcov oberú až o takmer 100 miliónov na penziách

Vo všeobecnosti je podľa Tomáša dlhšie obdobie pre stanovenie valorizácie dôchodkov presnejšie a pružnejšie a na tomto systéme je zhoda aj s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny. „Situácia seniorov by vyzerala inak, keby parlament schválil návrh Hlasu na mimoriadnu valorizáciu dôchodkov od 1. júla tohto roka. Bývalá vládna koalícia ho však nepodporila,” uzatvára Tomáš.

Ján Šebo, dôchodky, plán obnovy, jan sebo Čítajte viac Expert Plánu obnovy Šebo vysvetľuje zmeny v dôchodkoch. Radí, ako mať čo najvyššiu penziu

Predĺžením obdobia, za ktoré sa inflácia zohľadňuje pri výpočte valorizácie, zo šiestich na deväť mesiacov by mali dôchodky rásť pomalšie v každom roku obdobia 2024 až 2026. Upozornila na to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Dôvodom je, že v čase klesajúcej inflácie je priemerná inflácia za prvých deväť mesiacov roka nižšia ako za prvých šesť mesiacov roka. Dôchodca s mediánovým starobným dôchodkom vo výške 518 eur mesačne by tak mal v budúcom roku príjmy nižšie približne o 5 eur v porovnaní so situáciou bez legislatívnej zmeny. Tento pokles by do roku 2026 stúpol na 8 eur mesačne.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #valorizácia