Finančná správa vytvorila novú kalkulačku na daňový bonus. Vypočítajte si, na koľko peňazí máte nárok

Finančná správa vytvorila novú kalkulačku na prepočet peňazí z daňové bonusu na dieťa. Vypĺňanie daňového priznania za rok 2022 elektronickou formou na portáli finančnej správy tento rok privítajú predovšetkým daňovníci, ktorým vzniká nárok na daňový bonus na dieťa, informujú daniari.

24.02.2023 11:16
Igor Matovič Foto: ,
Líder OĽaNO Igor Matovič. Ilustračné foto.
debata (2)

Ako na to? Na základe príjmu, počtu detí, ich veku a ďalších vstupných údajov po dvojkliku na príslušnom riadku majú automaticky predvyplnenú sumu daňového bonusu, tvrdia daniari.

Tu je link na elektronický formulár.

Matovič Čítajte viac Matovičov bonus v praxi? Rodičia dostali 200 eur na dieťa, teraz im ich starostovia a primátori zoberú

„Daňovníkovi, ktorý má naň nárok, pri vypĺňaní príslušných riadkov daňového priznania systém automaticky predvyplní sumu daňového bonusu. Tá by mala vychádzať zo správne zadaných vstupných parametrov – jeho príjmu, počtu detí, ich veku a ďalších potrebných údajov,“ dodávajú.

Pre druhý polrok 2022, kedy má daňovník možnosť vybrať si výhodnejší výpočet daňového bonusu, je v elektronických formulároch zapracovaný algoritmus, ktorý prepočíta obidva spôsoby výpočtu. Daňovníkovi tak predvyplní vyššiu a teda pre neho výhodnejšiu sumu. „Finančná správa upozorňuje klientov, aby vypĺňaniu priznania elektronicky na portáli finančnej správy venovali náležitú pozornosť,“ dodala finančná správa.

Štát si zároveň uvedomuje, že v praxi sa bude výpočet daňového bonusu v závislosti od typu žiadateľa líšiť. Preto finančná správa v súčasnosti pracuje na rôznych prípadoch, ktoré môžu nastať.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Finančná správa #daňový bonus