Poslanci schválili zmeny, ale zrejme sa prerátali. Dôchodcov oberú až o takmer 100 miliónov na penziách

Poslanci iba nedávno schválili nové zmeny vo zvyšovaní dôchodkov. Pri inflácii nad 5 percent sa mali penzie automaticky a mimoriadne zvyšovať. Zmenili tiež výpočet. Namiesto 6-mesačného priemeru sa bude v novoročnej valorizácii počítať 9-mesačný. No zrejme nedomysleli, že vďaka zmenám od roku 2024 dôchodcovia dostanú o zhruba sto miliónov eur menej.

23.02.2023 19:05
parlament, kollár, pčolinský, sulík, zemanová Foto: ,
Poslanci počas piatkovej schôdze, na ktorej hlasovali o viacerých bodoch.
debata (52)

Konštatuje to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, ktorá prepočítala vplyv nových zmien vo valorizácii penziízmien vo valorizácii penzií. Ekonómovia zverejnili prepočty iba v stredu.

Peter Cmorej SAS Čítajte viac Poslanec SaS Cmorej, ktorý zmenil výpočet dôchodkov, vysvetľuje, ako sa budú zvyšovať penzie

Keďže sa bude tento rok počítať až 9-mesačný priemer, tak finálne číslo bude nižšie, ako by vyšlo zo 6-mesačného priemeru. „Dôchodca s mediánovým starobným dôchodkom (518 eur/mes.) tak bude mať v roku 2024 príjmy nižšie o približne 0,8 % (5 eur/mes.) v porovnaní so situáciou bez legislatívnej zmeny. Tento pokles do roku 2026 narastie na 1,2 % (8 eur/mes.). Zmeny vo valorizácii sa netýkajú dôchodcov s nárokom na doplatok do minimálneho dôchodku,“ tvrdí Rada.

„Vplyvom predĺženia obdobia, za ktoré sa inflácia zohľadňuje do výpočtu štandardnej valorizácie, by v porovnaní s doposiaľ platnou legislatívou mali dôchodky rásť pomalšie v každom roku obdobia 2024 až 2026. Dôvodom je, že v čase klesajúcej inflácie (ako ju predpokladá februárová makroekonomická prognóza) je priemerná inflácia za dlhšie obdobie (prvých 9 mesiacov roka) nižšia ako za kratšie obdobie (prvých 6 mesiacov roka),“ pokračuje v hodnotení zmien Rada.

SR Bratislava vláda 131. schôdza BAX Čítajte viac Čo ukázal rok po Putinovej invázii? Kreslili sme čierne scenáre, ale toto čakal asi málokto, tvrdia analytici

Čo sa uberie dôchodcom, to ušetrí štátna kasa. Od roku 2024 až 2026 by tak štát ušetril od 93 do 148 miliónov eur. „V porovnaní so scenárom bez zmeny politík môže schválené opatrenie znížiť výdavky Sociálnej poisťovne na dôchodky o približne 0,1 % HDP (od 93 mil. eur až po 148 mil. eur v rokoch 2024 až 2026),“ tvrdia v správe.

Namiesto 13,1 percenta im zrejme porastú penzie od budúceho roka iba o 12,1 percenta.

Ekonomické prognózy ukazujú, ako by sa mohli... Foto: Rada pre rozpočtovú zodpovednosť
Ekonomické prognózy ukazujú, ako by sa mohli zvyšovať dôchodky v najbližších rokoch. Ekonomické prognózy ukazujú, ako by sa mohli zvyšovať dôchodky v najbližších rokoch.

Horšie je tiež pre penzistov to, že sa čaká, že inflácia sa zmierni a mimoriadna valorizácia sa neaktivuje zrejme vôbec v roku 2024. A podľa ekonomických prognóz ani v najbližších rokoch. „V základnom scenári vývoja, ktorý podľa aktuálnych makroekonomických prognóz predpokladá postupné spomaľovanie rastu cien, by v rokoch 2024 až 2026 už nemalo dôjsť k aktivácii mimoriadnej valorizácie,“ tvrdia v analýze ekonómovia.

Mimoriadna valorizácia sa tak aktivuje iba pri naozaj mimoriadnej inflácii.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Rada pre rozpočtovú zodpovednosť