Vynálezca skrachovaného Aeromobilu má ďalší nápad. Lietajúce auto skončilo z viacerých dôvodov

Firma Aeromobil nebude ďalej pokračovať na vývoji svojho lietajúceho auta a končí v úpadku.

20.02.2023 17:27
AeroMobil Foto: ,
AeroMobil
debata

Dôvodom je predovšetkým to, že spoločnosť v posledných rokoch nedokázala nájsť spôsob, ako vytvárať tržby. Spoločnosť navyše premieňala na skutočnosť vizionársky projekt lietajúceho vozidla, to si vyžiadalo veľké výdavky smerujúce do výskumu a vývoja a tieto zdroje definitívne vyschli.

Firma, ktorá nezarába, tak nedokáže ďalej prežiť a ide do konkurzu. „Aeromobil je nútený zastaviť vlastnú prevádzku, nedokáže totiž zabezpečiť dostatočné zdroje od investorov na to, aby pokračoval vo výskume a vývoji,“ uviedla spoločnosť vo svojom piatkovom stanovisku. Na výskum a vývoj dostala firma pritom peniaze aj od štátu, rezort školstva firme v roku 2015 odklepol dotáciu vo výške necelých šiestich miliónov, pričom podmienkou dotácie bolo, že firma si 2,3 milióna doloží sama. Spoločnosť ďalšiu návratnú pomoc zo štrukturálnych fondov získala v roku 2020. Išlo o sumu 2,8 milióna eur.

Kollár, Krajniak Čítajte viac Koalícia „zasype“ rodiny peniazmi. Ak ale nepríde krúžkovné, o dva roky príde škrt cez rozpočet

Rukami spoločnosti však celkovo pretiekli prostriedky investorov v celkovej výške 25 miliónov eur. Po firme okrem prototypov ostali aj podlžnosti voči štátu. Entita Aeromobil, s. r. o., dlhuje daniarom viac ako 125-tisíc eur. Dlh spoločnosti AeroMobil R&D, s. r. o., voči Finančnej správe, Sociálnej poisťovni a zdravotným poisťovniam sa pohybuje okolo hranice 200-tisíc eur.

Nikto nechcel požičať

Ani jedna z týchto spoločností nevykazuje za uplynulé dva roky žiadne tržby. Je preto odkázaná na kapitál od investorov. Tieto peniaze už spoločnosť nevie ďalej získavať.

„Ukončenie aktivít súvisí predovšetkým s tým, že na trhu vznikla negatívna nálada s rizikovým kapitálom. Od apríla 2022 poklesol o viac ako osemdesiat percent. Dôvodom je aj pokles ohodnotenia spoločností podnikajúcich v oblasti mobility, ktoré sú v období pred tvorbou tržieb,“ uviedla spoločnosť vo svojom stanovisku s tým, že trh nepraje vozidlám, ktoré sú iné ako zariadenia s kolmým vzletom.

Obe spoločnosti boli takmer počas celého obdobia svojej existencie v strate, no nachádzali sa vo fáze fungovania, keď nebolo ich cieľom generovať zisk.

Konkurz spoločnosti Aeromobil sa ešte nezačal. Jeho začiatok neznamená, že koncept slovenského lietajúceho vozidla sa definitívne končí. Existuje možnosť, že niekto iný bude v troch prototypoch, ktoré spoločnosť vytvorila, pokračovať. Konkurz ale znamená, že majetok spoločnosti sa bude rozpredávať, aby sa veriteľom vrátila späť aspoň časť z peňazí, ktoré do projektu vložili.

Podnikateľský model spoločnosti je pomerne komplikovaný. Pred piatimi rokmi spoločnosť informovala, že cena tohto vozidla by mohla byť zhruba 1,2 až 1,5 milióna eur. Ak by to tak bolo, tak spoločnosť nemohla ašpirovať na to, že vozidlá bude predávať masovo.

Riaditeľ a spoluzakladateľ firmy Aeromobil Juraj Vaculík vtedy zároveň pripomenul, že vývoj štandardného nového vozidla v klasickej automobilke stojí stámilióny eur.

Ďalším problémom je, že lietajúce auto vytvára úplne nový druh „hybridnej prepravy“, to vytvára tlak na to, aby existovala legislatíva, ktorá by používanie týchto vozidiel upravovala. Táto legislatíva skutočne vzniká, kroky smerom k nej robí aj EÚ.

Iné želiezko v ohni

Aeromobil nie je jediný projekt lietajúceho vozidla so slovenskou stopou. Vlastný koncept, vozidlo AirCar, vyvíja Štefan Klein, ktorý spoločnosť Aeromobil spoluzakladal. AirCar má okrem iného na konte už aj let medzi Nitrou a Bratislavou.

Spoločnosť Klein Vision, ktorá za týmto konceptom stojí, však rovnako v uplynulých rokoch negeneruje tržby, keďže vyvíja lietajúce vozidlo. Podlžnosti voči štátu ale nemá. Výsledky týchto firiem ukazujú, že okolo inovatívneho spôsobu prepravy ešte nedokázali postaviť fungujúci ekonomický model, ktorý by im umožnil generovať zisk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #auto #Aeromobil #konkurz