Na východe slávnostne odštartovala výstavba. Robotu tu nájde 12-tisíc ľudí

Slávnostným výkopom sa v pondelok začala výstavba priemyselného parku vo Valalikoch v okrese Košice-okolie, kde má byť prvým a najväčším investorom automobilka Volvo. Podľa dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) práce pokračujú podľa plánov.

20.02.2023 14:01
SR Valaliky park priemyselný stavba KEX Foto:
Na snímke vpravo konateľ spoločnosti Valaliky Industrial Park Miloslav Durec, tretí sprava dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) a vľavo dočasne poverený minister hospodárstva SR Karel Hirman počas slávnostného výkopu stavby priemyselného parku vo Valalikoch 20. februára 2023.
debata (10)

„Začína sa časť výstavby, ktorá je na strane štátu. Súčasťou investičnej zmluvy je, aby štát pripravil toto územie do určitej kvality, aby tu Volvo mohlo prísť stavať vlastný závod. Je to pre nás veľmi významná udalosť, začíname naozaj reálne stavebné práce, ktoré smerujú k tomu, aby sa náš strategický park stal v krátkom čase realitou,“ spresnil konateľ spoločnosti Valaliky Industrial Park Miloslav Durec.

V časti, kde už realizujú práce, sú podľa jeho slov vyrovnané majetkovoprávne vzťahy. Zároveň vykupujú ďalšie pozemky, čím pokračujú v rozširovaní parku do jeho konečnej veľkosti. V súčasnosti pracujú aj na príprave na zriadenie veľkého staveniska pre potreby investora, a to aby Volvo mohlo po získaní povolení začať s realizáciou stavby.

obchod, potraviny, supermarket, zakaznik, nakupovanie, maso, ude Čítajte viac Reťazce začali boj o zákazníka s nízkymi cenami. Lidl zastropoval ceny, maslo bude za 1,99 eura

Investícia švédskej automobilky je na úrovni približne jednej miliardy eur. „Prínos tejto investície má byť 1,3 percenta HDP a zároveň to bude generovať príjem do štátneho rozpočtu v objeme 150 až 180 miliónov eur ročne,“ uviedol premiér.

Štát doteraz na priemyselný park a vyvolané investície, ktoré majú zlepšiť život v regióne, vyčlenil vyše 280 milión eur. „Či už sa to týka dopravnej infraštruktúry a ďalších vyvolaných investícií vo vzťahu k vodovodnej, kanalizačnej, a iných infraštruktúr potrebných na to, aby industriálny park nielen fungoval, ale aby bola celá táto oblasť dostatočným a dobrým miestom na prácu aj bývanie,“ doplnil dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman.

Priemyselný park spolu s automobilkou podľa Hegera prinesú rozmach do celého regiónu, a to nielen čo sa týka východného Slovenska, ale aj časti stredného Slovenska. Prirovnal to k vzniku závodu automobilky Volkswagen v Bratislave zhruba pred 30 rokmi. Je presvedčený o tom, že výrazne zvýši konkurencieschop­nosť, atraktivitu a prinesie ďalšie investície. Záujem podľa jeho slov evidujú už v súčasnosti. „Opäť to obyvateľom celého východného Slovenska ukazuje, že sa postupne budú môcť vracať zo zahraničia a budú môcť nájsť dobre platenú prácu priamo doma,“ povedal s tým, že okrem investícií napríklad do cestnej infraštruktúry to výrazne posilní a skvalitní aj školstvo. Za najdôležitejšie považuje to, že Volvo bude vyrábať elektromobily, čo prispeje k napĺňaniu klimatických cieľov.

Valaliky Industrial Park má byť sídlom moderných trvalo udržateľných výrobných závodov. Celkový počet pracovných miest, ktoré v regióne vzniknú vďaka hlavnému strategickému investorovi, ktorým je Volvo, je približne 12.000.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Volvo #Valaliky