Expert Plánu obnovy Šebo vysvetľuje zmeny v dôchodkoch. Radí, ako mať čo najvyššiu penziu

Druhý pilier je na financovanie života v dôchodku, nie v prvý deň dôchodku. „Ľuďom, ktorí idú do penzie, odporúčam využiť predvolenú investičnú stratégiu. Postupne si teda zvýšiť podiel majetku v akciách a nechať ho pracovať,“ hovorí expert na dôchodky a investície z Plánu obnovy SR Ján Šebo. V relácii Ide o peniaze odpovedal okrem iného aj na to, ako sa budú presúvať miliardy dôchodkových úspor v najbližších mesiacoch.

23.02.2023 05:00
Ján Šebo, dôchodky, plán obnovy, jan sebo Foto:
Ján Šebo.
debata (14)

Sporiteľom začali chodiť výpisy. Aký bol rok 2022 z hľadiska výnosnosti v II. pilieri?

Katastrofálny. Skĺbilo sa množstvo faktorov, ktoré spôsobili, že prerábali viac-menej všetky aktíva, akcie aj dlhopisy, čo logicky znamenalo, že dlhopisové, akciové aj indexové fondy ostali hlboko v stratách. Bolo to spôsobené najmä tým, že sa začala sprísňovať menová politika. Začali rásť úrokové sadzby. Keď začnú rasť úroky, kurzy dlhopisov klesajú. Dlhopisové fondy išli teda do záporu.

Prečo aj akciové?

Druhý faktor bola veľká neistota, ktorá sa týka aj úrokových nákladov, napr. keď má firma úver a musí platiť viac na úrokoch, ostane jej teda menej na ziskoch. Keď ziskovosť klesá, investori sa zbavujú akcií. To ťahalo dolu akcie. Máme tu aj nešťastnú vojnu na Ukrajine, ktorá spôsobila veľké geopolitické riziko. Sú rozbité odberateľsko-dodávateľské vzťahy. Čína mala takisto problém s dodržiavaním dodávok, lebo mali uzavretú ekonomiku kvôli covidu. To všetko spôsobovalo extrémny rast nákladov aj ohrozovanie ziskovosti, čo ťahalo nadol všetky trhy.

Video
Koľko prerobili vaše úspory v II. pilieri a čo robiť, ak idete do dôchodku práve teraz? Ide o peniaze s ekonómom Jánom Šebom. Premiéra 15. 2. 2022.

Dá sa povedať, o koľko peňazí sme prišli v II. pilieri?

Priemerne o 10 % za rok 2022.

Jednou zo zásadných zmien v II. pilieri je, že sa začnú presúvať peniaze z garantovaných do negarantovaných fondov. Nebolo však v roku 2022 výhodnejšie byť skôr v garantovaných fondoch? Nebola v nich menšia strata?

Práveže nebola. Čo je paradox, vo väčšine prípadov dlhopisové fondy kolíšu výrazne menej. Aj preto majú nižšiu rizikovú triedu, tým, že v čase sú tie výkyvy menšie. Rok 2022 bol negatívnou výnimkou z toho pravidla, lebo aj dlhopisové fondy prudko padali. Klasické dlhopisové fondy, ktoré mali nakúpené najmä korporátne dlhopisy, išli dolu niekde aj 25–30 %. Bolo to spôsobené aj tým, že rástla inflácia. Ona však nie je sama osebe veľkým problémom pre dlhopisové fondy, skôr ich ťahal dolu rast úrokových sadzieb.

Nech ste boli minulý rok v akomkoľvek fonde, tak ste si zažili výrazné straty. Ale jeden rok z pohľadu 35-, 40-ročného investičného horizontu je v podstate nič. Viac ma zarazilo, že ten, kto bol v dlhopisovom fonde, nezažil len stratu 10 %, ale za posledných desať rokov zarobil iba 5 %. Pozeral som si výkonnosť indexových fondov, ktoré tiež klesli približne o 15 % za minulý rok, ale za ostatných desať rokov sú v pluse približne 140 %. Je teda zásadný rozdiel, či stratíte 10 % z minimálneho výnosu, alebo z nejakého 140-percentného.

Čo všetko priniesla novela zákona o II. pilieri?

Najviac sa hovorí o predvolenej investičnej stratégii. Je to aj záväzok, ktorý máme v pláne obnovy. Dlho po ňom volajú odbory, samotné DSS, ľudia, ktorí vedia tieto schémy dizajnovať. Tieto odporúčania idú takisto aj z OECD (Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj), z Eiopy (Európsky orgán pre poisťovníctvo a dôchodkové poistenie zamestnancov), aby sme napravili II. pilier a pomohli ľuďom si optimálne rozložiť úspory.

Túto zmenu je viac než nevyhnutné spraviť. Sú tam aj iné zmeny, o ktorých sa veľa nehovorí, a pritom a z môjho pohľadu sú veľmi dobré. Majú priblížiť II. pilier k tomu štandardnému, ktorý využívajú vo vyspelejších krajinách. Napr. zmena výplatnej fázy a jej priblíženie tomu, čo znamená II. pilier – teda v dôchodku zabezpečenie príjmu z kapitálu, ktorý si tvoríte počas celého života. O tomto sa podľa mňa len bude hovoriť viac. Obmedzil sa jednorazový výber. Teraz je v parlamente návrh poslancov, ktorý by mal znova umožniť jednorazový výber, ak majú ľudia dôchodok nad určitú sumu, teda referenčnú hodnotu.

Znížili sa poplatky. Lepšie povedané jeden sa zvýšil a ostatné sa zrušili, takže sa zjednodušila poplatková štruktúra. To všetko vplývalo na to, že systém dozrieva a stal sa vyspelejším. Vychytali sa aj „tínedžerské“ muchy. Myslím si, že zmena bola dobre nastavená.

Čaká nás veľký presun peňazí, týka sa ľudí, ktorí boli v garantovaných fondoch. Ako bude prebiehať?

Nábeh na predvolenú investičnú stratégiu je téma sama osebe. Zákon povedal, že máme rôzne kategórie sporiteľov. Tí, ktorí sú aktívni, teda buď vstúpili do II. piliera po roku 2013, alebo po tomto roku urobili nejakú zmenu. Napríklad zmenili pomer príspevkov medzi fondmi alebo si, naopak, rozložili majetok, prípadne prestúpili. Títo sú aktívni. Oni len dostanú informáciu, že je tu nejaká predvolená investičná stratégia. Vo výpisoch, ktoré pôjdu na budúci rok, bude porovnané, ako by to asi vyzeralo s ich dôchodkom, keby v nich boli. Pokiaľ budú chcieť, aplikuje sa to aj im.

Milan Krajniak, minister práce Čítajte viac Veľké presúvanie dôchodkových miliárd sa začína. Pozrite si, ako sa vás to dotkne

Dôležitejšia je druhá kategória. Nazývame ich pasívni sporitelia. To sú ľudia, ktorí vstúpili do II. piliera pred rokom 2013, v máji toho roku im presunuli úspory do dlhopisového fondu a odvtedy neurobili žiadny aktívny zásah do nastavenia svojho sporenia v II. pilieri. Reforma cieli veľmi aktívne na týchto sporiteľov. Od DSS im príde tento mesiac list, že: identifikovali sme vás ako pasívnych sporiteľov, ktorých zaraďujeme do predvolenej investičnej stratégie a začneme vám presúvať úspory. Tie plány presunu už mali byť zverejnené a väčšina DSS to aj uvádza na svojom webe. Ak títo sporitelia do konca mája nič nepovedia, tak im od 1. júla začnú správcovské spoločnosti postupne presúvať úspory z dlhopisového do indexového fondu. Budú to robiť dovtedy, kým nezladia rozloženie úspor s tou predvolenou investičnou stratégiou.

Čo znamená pomaly? Ako to bude vyzerať v praxi?

Osobne som si myslel, že sa DSS dohodnú a všetky nabehnú na jeden lineárny prístup. To zlaďovanie má trvať dva a pol roka, od júla 2023 do decembra 2025. Dovtedy bude správca siahať na úspory z dlhopisového fondu, predávať ich a nakupovať dôchodkové jednotky v indexovom fonde. Tak, aby klesal majetok v dlhopisovom fonde a, naopak, rástol v indexovom, až kým nedosiahne predvolenú investičnú stratégiu.

Vo väčšine prípadov je to tak, že do 50. roku života by ste mali mať 100 % v indexovom fonde. Predpokladal som, keď to teda je na 2 a pol roka, že vydelíme tých 30 mesiacov a zo 100 % z dlhopisov, ktoré ideme presúvať do indexu, tak je to zhruba 3,33 % mesačne. Tak každý mesiac správca presunie tých 3,33 %. Paradoxne, iba dve spoločnosti idú takýmto jednoduchým spôsobom. Jedna spoločnosť ide relatívne agresívnejšie, že napr. v priebehu 1. mesiaca presunie 30 % a potom ide postupne. Druhá spoločnosť ide rýchlejšie, že teda bude presúvať 4 % mesačne. Každá spoločnosť využila iný prístup. Zrejme tie spoločnosti, ktoré idú trochu agresívnejšie, tak chcú využiť prepady trhov, aby lacnejšie nakúpili sporiteľom dôchodkové jednotky v indexovom fonde.

Nebolo by lepšie urobiť to všetko naraz?

Časovať trh a presúvať to hneď naraz? Určite nie. To je extrémne riziko nesprávneho časovania. Správne je, že to robia postupne. Ale ktorý z týchto troch prístupov bude víťazný, to je ťažko povedať. Osobne si myslím, že tam budú minimálne rozdiely. Základom je, že to rozkladajú v tom čase. Teda keď aj prejde trh za tých 2,5 roka rastom či poklesom, tak sa to časom spriemeruje. To je podstata, nie špekulovať na nejaký moment na trhu.

Čo ak by niekto nechcel túto zmenu?

Pre pasívnych, ak nepovedia nie, tak správca im povie, čo všetko sa bude diať a bude postupovať podľa plánu. Tým, že sporiteľ má zodpovednosť za vlastné úspory, má právo kedykoľvek povedať, že sa mu to nepáči, nechce to, alebo, keď sa aj začne presun, tak časom povedať stop, to mi stačí. Odporúčam postupovať nasledovne: ak sa o to nestarám, čo je značná časť sporiteľov, identifikovali ich okolo 570-tisíc, tak si povedia, že to tak nechajú, keď to tak štát navrhol a nebudem do toho zasahovať. V prípade, že sa niekto obáva krátkodobého rizika, treba mu vysvetliť, aké dlhodobé riziko si na seba ušije.

Krajniak Čítajte viac Koaliční poslanci idú opäť meniť dôchodkový systém. Navrhli nové zmeny

Preto rozhodovanie medzi krátkodobým rizikom, keď sa človek bojí akcií, a dlhodobým rizikom, kde sa zas bojí nízkeho dôchodku, by malo byť v tom, že kým povie správcovi nie, by si mal pozrieť odhady dôchodkov. Na konci dňa to je zodpovednosť sporiteľa a nepredpokladám, že ho bude niekto počúvať o 20 rokov, keď bude kričať, že má malý dôchodok.

Sporitelia mohli do svojho sporenia v II. pilieri zasahovať aj doteraz. Bude to platiť aj naďalej? Teda, niekto, kto si bude chcieť presunúť prostriedky z garantovaných do negarantovaných, si to môže vrátiť naspäť, resp. niekto by si chcel presúvať rýchlejšie svoje peniaze z dlhopisov do indexov.

Áno, tá sloboda je úplná. Môžete si to presúvať medzi troma fondmi, viete si to namiešať akýmkoľvek spôsobom. Dokonca, aj keď máte zvolenú predvolenú investičnú stratégiu a necháte sa podľa nej viesť a od 50. roku vám začne tzv. de-risking, to znamená, že postupne bude klesať majetok v indexovom fonde a začne sa presúvať do dlhopisov, tak aj v takom prípade môžete povedať, že urobte mi to agresívnejšie a presúvajte mi do dlhopisov len polovicu.

Teda nie štyri percentuálne body každý rok, ale iba dve percentá. A práve preto, že niečo takéto je možné, sa v dôchodkovom veku zmenila výplatná stratégia. Doteraz, ešte tento rok, platí, že keď ste chceli požiadať o dôchodok z II. piliera, tak sa v jednom momente museli tie prostriedky odpredať a vy ste za ne museli kúpiť doživotný dôchodok, teda poistný produkt v životnej poisťovni.

Tá investuje väčšinou konzervatívne, do dlhopisov. Vy by ste museli v jednom momente načasovať trh a vtedy odpredať všetko. Tým, že predvolebná investičná stratégia predpokladá, že keď pôjdete do dôchodku, budete mať stále približne 40 % v akciách, tak ak to v jednom momente odpredáte, práve môže byť taký prepad na trhu, aký je teraz, v tom prípade by ste prišli o časť toho výnosu. Práve preto výplatná fáza funguje tak, že ste stále nainvestovaný aj v akciách a z polovice, ktorú máte v dlhopisoch, z tej postupne čerpáte programovým výberom. Zmenená výplatná fáza umožňuje vletieť do dôchodkového veku so značnou časťou úspor investovaných v akciách.

Novela aj zastavila rast výšky odvodov do II. piliera. Aká je ich aktuálna hodnota a aká je podľa vás optimálna?

Cieľová hodnota, na ktorú sme sa mali dostať v roku 2024, bola 6 %, beriem to z nominálneho pohľadu, takže 12 % ste mali platiť do Sociálnej poisťovne na dôchodok v I. pilieri a 6 % do II. piliera. Môžeme debatovať, či bolo vhodnejšie to mať 1:1, ako to bolo pôvodne nastavené, že 9 % do Sociálnej poisťovne a 9 % na osobný dôchodkový účet. Teraz sa to spomalilo najmä z dôvodu zafinancovania iných výdavkov v Sociálnej poisťovni. Sčasti sa majú z toho sanovať výdavky na rodičovský dôchodok. To, čo sa stalo, je, že nebudeme každý rok zvyšovať o 0,25 % prídavky na dôchodok, aby sme v roku 2024 dosiahli tých 6 % odvodov na svoj osobný dôchodkový účet, ale sa to spomalí a narastie to raz za dva roky. Spomalí sa to teda o tri roky.

Krajniak Čítajte viac Koalícia prichádza so zmenou. Krajniak definitívne vylúčil zdaňovanie dôchodkov

Ako by sa mali správať sporitelia, ktorí v tomto alebo budúcom roku idú do dôchodku? To znamená, že pri týchto prepadoch by si mali vypýtať dôchodok. Čo majú robiť?

Ak si budú chcieť vypýtať dôchodok, tak priznajú stratu za rok 2022. To sú vaše úspory a tie dokážu vždy pracovať za vás. Stále si ich môžete rozložiť agresívnejšie, to znamená, že aby ste využívali potenciál, ktorý dáva akciový trh na rast. Ak ich chcete vybrať hneď a minúť ich okamžite, nikto vám v tom nezabráni, samozrejme, za predpokladu, že máte dostatočne vysoký dôchodok z I. piliera. Zoberiete teda stratu a miniete prostriedky.

Nie je to ale zodpovedné správanie voči vlastnej budúcnosti. Druhý pilier je na financovanie života v dôchodku, nie v prvý deň dôchodku. Týmto ľuďom odporúčam využiť predvolenú investičnú stratégiu. Postupne si teda zvýšiť podiel majetku v akciách a nechať to pracovať. Druhý pilier je veľmi lacný na správu. Nekupujte si teraz doživotnú anuitu. Ešte sa neprejavili zvýšené úrokové sadzby na cenách anuít v prospech sporiteľov. Nechajte si prostriedky na účte, počkajte a postupne čerpajte. Ostatné prostriedky nechajte zarábať, aby ste vykompenzovali stratu. Ešte máte pred sebou určite nejakých 10–15 rokov života, tak nech prostriedky zarábajú.

Ak má človek dostatočne vysoký dôchodok z I. piliera, nemusí momentálne II. pilier využívať vôbec?

Nie je to nutné. Ostala tam stále jedna možnosť čerpania určitej sumy z II. piliera, o ktorej sa nehovorí. Osobne si myslím, že je to veľmi zaujímavá možnosť, a to je výnos z investovania. Nepožiadate o dôchodok z II. piliera, úspory si necháte u správcu, sú vaším vlastníctvom a predmetom dedenia. Môžete si ich akýmkoľvek spôsobom nainvestovať. Samozrejme, maximálne to je teraz do 50 % do najrizikovejšieho, indexového fondu. A každoročne si vyberáte iba výnos, ktorý dosiahnete, povedzme 8 %. Ak máte v úsporách 10 000 eur, tak si 800 raz ročne vyberiete.

Krajniak Čítajte viac Najväčšie zmeny v dôchodkoch a dávkach v roku 2023. Pozrite si prehľad

Keď si v akomkoľvek momente v dôchodku poviete, že chcete vybrať aj istinu, tak môžete. Či už pravidelne, alebo jednorazovo – cez programový výber, ak máte dostatočne vysoký dôchodok. Upozorňujem, že od roku 2024 by mala platiť nová výplatná fáza, kde je obmedzený jednorazový výber. V parlamente je teraz návrh na zmenu zákona, kde by sa znova mala zaviesť možnosť jednorazového výberu, ale uvidíme ako sa to skončí.

odborník na investície a dôchodky Jána Šebo,... Foto: Robert Huttner
Ján Šebo, dôchodky, plán obnovy, jan sebo odborník na investície a dôchodky Jána Šebo, projektový manažér a ekonóm v slovenskom tíme Plánu obnovy

Ján Šebo je odborník na investície a dôchodky, ktorý viedol viacero domácich aj zahraničných výskumných tímov v oblasti dôchodkovej politiky, wealth manažmentu a tvorby investičných stratégií. Je spoluzakladateľom platformy Oranžová obálka a okrem iného je aj docentom a spolugarantom študijného programu na Ekonomickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Aktuálne zastáva pozíciu projektového manažéra a ekonóma pre komponent Zdravé, udržateľné a konkurencieschopné verejné financie v Pláne obnovy SR.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #II. pilier #Dôchodcovia #dôchodky #Ján Šebo