Putin už prišiel na to, ako zachráni dieru v rozpočte. Pripravil "špeciálne zmeny"

Rusko plánuje zaviesť osobitnú daň pre veľké spoločnosti na zaplátanie diery v rozpočte, ktorú mu spôsobili sankcie Západu za vojnu na Ukrajine. Moskva odhaduje, že jej to môže priniesť približne 300 miliárd rubľov (4 miliardy USD, 3,74 miliardy eur). Uviedol to v piatok minister financií Anton Siluanov. TASR o tom informuje na základe správy DPA.

17.02.2023 15:23
putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin sa prihovára členom verejných vlasteneckých a mládežníckych organizácií vo štvrtok 2. februára na spomienkových slávnostiach pri príležitosti 80. výročia sovietskeho víťazstva v bitke o Stalingrad.
debata (28)

„Pripravujú sa špeciálne zmeny v daňovej legislatíve,“ povedal Siluanov v rozhovore v štátnej televízii bez ďalších podrobností o povahe poplatku.

Rusko, Ukrajina, vojna, Srbsko, Vladimir Putin Čítajte viac Top obchodník: Putin prehral energetickú vojnu, veľmi sa prepočítal

Firmy pravdepodobne zaplatia dane zo zvýšených ziskov vykázaných v uplynulých rokoch. Ropné a plynárenské spoločnosti dostanú výnimku z týchto doplatkov do štátnej pokladnice.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov následne na otázky novinárov uviedol, že peniaze budú vyberané na dobrovoľnom základe.

Minulý týždeň vicepremiér Andrej Belousov povedal, že vláda rokuje s veľkými spoločnosťami o diere v rozpočte. Načrtol pritom možnosť jednorazovej a dobrovoľnej osobitnej dane.

Rusko vlani vykázalo rozpočtový deficit vo výške 3,3 bilióna RUB. Očakáva sa, že jeho deficit vzrastie v dôsledku cenového stropu, ktorý Západ zaviedol na ruskú ropu. Len v januári dosiahol deficit 1,76 bilióna rubľov, čo zodpovedá 60 % úrovne vypočítanej na celý rok.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Rusko