Nová daň od februára opäť predražila fajčenie. Koľko si priplatíte za cigarety, tabak či Iqosy?

Fajčiari sa za svoj zlozvyk siahnu hlbšie do peňaženky. Od 1. februára sú opäť drahšie cigarety, cigary, ako aj bezdymové alternatívy ako žuvacie tabaky či elektronické “zahrievacie” zariadenia.

19.02.2023 05:00
cigy Foto: ,
Ilustračná fotka.
debata (59)

Podľa prepočtov ceny najpredávanejších krabičiek pre rôzne druhy tabakových výrobkov narástli o niekoľko desiatok centov. Ešte v priebehu vlaňajška stála jedna škatuľka v priemere 4,25 eura, ukazujú najaktuálnejšie údaje finančnej správy. Teraz sa šplhá škatuľka už k 4,6 eura, v závislosti od výrobcu.

„Priemerná cena krabičky s kolkovým označením písmenom „I“ je 4,30 eura,“ priblížil Roman Hatadám, obchodný riaditeľ spoločnosti GGT, ktorá je najväčším distribútorom cigariet, tabakových výrobkov a doplnkového sortimentu určených na predaj prostredníctvom trafík a novinových stánkov na Slovensku.

Predaj kolku s takýmto označením je ešte možný do konca marca. Za „staré ceny“ tak bude možné nakupovať cigarety do konca tohto mesiaca, či do vypredania zásob. Po novom sa cena krabičky priemerne zvýši podľa Hatadáma o 0,30 eura.

parlament NR Čítajte viac Extra dane poslanci zatiaľ neschválili. Peniaze chcú vybrať aj od bánk

Manažér spoločnosti JTI, ktorá vlastní značky cigariet, ako sú Winston alebo Camel, Martin Jaroš upozorňuje, že cigarety so starými kontrolnými známkami sa môžu dopredať aj skôr. „Netreba sa spoliehať na to, že cigarety s nižšou cenou budú na trhu počas celého prechodného obdobia. Obchodníkom sa tieto staré zásoby rýchlo míňajú a nahrádza ich tovar s novou daňovou sadzbou,“ tvrdí.

Jednotliví výrobcovia majú ešte do konca marca čas stiahnuť z trhu výrobky so starou cenou a plne ich nahradiť novými. Preto sa ešte nedá vyčísliť, aké bude presné zdraženie, tvrdí Jaroš.

„Zdanenie jednej škatuľky sa zvyšuje približne o 20 centov, čo sa pravdepodobne u všetkých výrobcov plne premietne do ceny. Po započítaní drahších výrobných vstupov ako energie či materiál možno predpokladať zvýšenie ceny o niekoľko desiatok centov na škatuľku,“ opisuje situáciu.

Dane idú hore

Zdražovanie tabakových výrobkov je do veľkej mieri spôsobené zvyšovaním daní. Konkrétne ide o spotrebnú daň pre tabakové výrobky, ktorá sa zvyšuje podľa dlhodobého plánu. Podobné zdražovanie od februára bolo aj vlani.

„V prípade tabakových výrobkov bol na Slovensku už dávnejšie zavedený takzvaný „daňový kalendár, ktorý určil konkrétnu úpravu sadzieb na roky 2021 – 2023,“ napísalo tlačové oddelenie rezortu financií, ktoré má na starosti dane na Slovensku. Tento systém daňového kalendára zabezpečuje prehľadnosť a najmä predvídateľnosť budúceho vývoja sadzieb spotrebnej dane z tabakových výrobkov. „K zmene sadzieb spotrebnej dane z tabakových výrobkov dochádza vždy k 1. februáru,“ približuje rezort financií. Aj preto vie ministerstvo vo svojej daňovej prognóze odhadnúť, koľko miliónov na spotrebnej dani z tabaku vyberie.

So zdražovaním by mali pribudnúť aj dodatočné milióny eur do rozpočtu. Podľa najnovšej daňovej prognózy ministerstva financií sa vybralo v roku 2021 vďaka spotrebnej dani z tabaku a tabakových výrobkov vyše 852 miliónov eur. Odhad na rok 2022 je vyše 901 miliónov eur. Vyššie dane z tabakových výrobkov prinesú aj v tomto roku viac zdrojov do spoločnej štátnej kasy. Podľa prognózy by tento rok mohlo pritiecť viac ako 948 miliónov eur. To je medziročne viac o 47 miliónov. Pre lepší obraz, táto suma je menej ako jedno percento celoročného výkonu slovenskej ekonomiky.

V nasledujúcich rokoch by dokonca mohol výber presiahnuť 960 miliónov eur.

Daň sa aktuálne zvyšuje na všetky kategórie tabakových výrobkov. Drahší tak bude tabak, cigary či bezdymové výrobky. „Produkty bez obsahu tabaku, napríklad nikotínové vrecúška či kvapalné náplne do elektronických cigariet dani na Slovensku nepodliehajú,“ vysvetľuje Jaroš.

Aj alternatívy budú drahšie

Bezdymovým tabakovým výrobkom aktuálne holduje zhruba 13 percent celkovej populácie dospelých fajčiarov. Nárast ceny je takmer rovnaký ako pri klasických cigaretách. Za najlacnejšie balenie bezdymovej náplne si tak ľudia priplatia miesto doterajších 4,10 okolo 4,30 eur.

Náplne pod názvom Heets sa používajú do zariadenia IQOS na nahrievanie tabaku. Aj tie zdraželi. „Niekde stoja 4 eurá, niekde 4,20 a niekde 4,30 eura,“ hovorí čitateľka Natália s tým, že cena sa odlišuje, lebo na kolku nie je cena. Pri klasických cigaretách je cena uvedená na kolku. Preto je ich cena všade rovnaká. Ceny náplní Heets sa tak líšia v závislosti od trafiky.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #cena #zdražovanie #cigarety #2023