Poslanec SaS Cmorej, ktorý zmenil výpočet dôchodkov, vysvetľuje, ako sa budú zvyšovať penzie

Ak by sa našla zhoda v parlamente, sme za to, aby sa mimoriadne začali valorizovať dôchodky už tento rok, vraví poslanec SaS Peter Cmorej. Ten minulý týždeň výrazne pozmenil mechanizmus vypočítavania nových dôchodkov. Novinky však začnú platiť až od roku 2024.

18.02.2023 05:00
Peter Cmorej SAS Foto: ,
Poslanec SaS Peter Cmorej.
debata (18)

S návrhom na zmeny vo výpočte valorizácie penzií prišiel do parlamentu Hlas, ale vy ste ho veľmi pozmenili. Dá sa povedať, že vy ste autorom mechanizmu pre mimoriadne zvyšovanie dôchodkov počas roka.

Návrh Hlasu, aby sa rátal 9-mesačný priemer dôchodcovskej inflácie pri zvyšovaní penzií od nasledujúceho roka, som ponechal. No navrhol som úplne iné mimoriadne zvyšovanie dôchodkov počas roka.

saková raši pellegrini tomáš Čítajte viac Dôchodky sa budú zvyšovať po novom. Zdvihnú sa viackrát za rok, pozrite sa, ako sa budú počítať

Ako teda bude vyzerať valorizácia dôchodkov po novom?

Valorizovať sa bude môcť viackrát do roka. Po novom, ak dôchodcovská inflácia dosiahne viac ako päť percent od poslednej valorizácie, čo najskôr sa má začať vyplácať zvýšený dôchodok. Štatistický úrad dá čo najskôr vedieť Sociálnej poisťovni. Tá následne od oznámenia informácie o dôchodcovskej inflácii vyššej ako päť percent začne vyplácať zvýšené dôchodky od prvého dňa mesiaca nasledujúceho dva mesiace od oznámenia.

Uveďme si konkrétny príklad. Keby bola v januári 2024 dôchodcovská inflácia dve percentá, vo februári štyri percentá, ako a kedy by sa mimoriadne zvyšovali penzie?

Štatistický úrad v marci oznámi Sociálnej poisťovni, že za dva mesiace narástli ceny spolu o šesť percent. Následne by Sociálna poisťovňa od 1. mája zvyšovala penzie o šesť percent. Máj je totiž druhý mesiac od mesiaca, kedy došlo k oznámeniu. Nejaký čas potrebuje Sociálna poisťovňa na prípravu. Potenciálne ďalšie zvyšovanie sa ráta od posledného zvyšovania. Tým pádom by sa marcová a aprílová inflácia nebrali do úvahy ďalšom mimoriadnom valorizovaní, ale až pri riadnej valorizácii od 1. 1. nasledujúceho roka.

Ak by následne v máji dôchodcovská inflácia dosiahla sedem percent, dôchodky by sa zvyšovali o sedem percent už od augusta?

Áno.

Ak to preženiem a v auguste by bola inflácia zase sedem percent, dôchodky by sa zvyšovali už tretíkrát?

Nie, lebo posledné tri mesiace v roku sa už tento postup nepoužije. Pretože v krátkom čase, 1. januára, je riadna valorizácia.

deti, matka, rozhovor, debata, lavička, debata, výchova Čítajte viac Mení sa výpočet kľúčovej veličiny. Takmer 60 dávok sa razantne zvýši, chudobnejší si polepšia

Môže sa mimoriadne valorizovať penzia viac ako dvakrát za rok?

Maximálne to myslím môže vyjsť na tri valorizácie za rok. A to vtedy, ak by inflácia za jeden mesiac vždy prekročila päť percent, a to už hneď v januári.

Ak by sa v roku 2024 mimoriadne valorizovali penzie 3-krát, a to dokopy vo výške povedzme 23 percent, od nasledujúceho roka by sa ako zvyšovali penzie?

Príklad, ktorý ste mi dali, je naozaj extrémny. Ak by bola inflácia v januári 2 percentá, vo februári 4 percentá, v máji sedem percent a v auguste tiež sedem percent, je vysoko pravdepodobné, že aj vo zvyšných mesiacoch, ktoré sme nespomenuli, by bola inflácia vyššia. Medziročná inflácia za prvých deväť mesiacov roka by bola v takom prípade možno 35 až 40 percent. Od tohto čísla by sa odpočítal súčet mimoriadnych valorizácií. Ak by riadna valorizácia mala zvýšiť priemerný dôchodok povedzme o 200 eur a mimoriadne valorizácie ho dovtedy zvýšili 120 eur, tak od januára 2025 by sa v našom prípade zvýšili penzie o rozdiel týchto dvoch čísel, o 80 eur.

Nezdá sa vám tento vzorec komplikovaný? Vyznajú sa v tom ľudia?

Keby ste sa opýtali sto ľudí, ako sa valorizujú penzie v súčasnosti, koľkí by vedeli odpovedať? Vzorec nikto nepozná a nebude ich to zaujímať ani teraz. Podstatné je, že im príde v čase veľkej inflácie vyššia suma.

Prečo ste zmeny vo valorizácii nekonzultovali s ministerstvom prá­ce?

Hlas to navrhol a dlhodobo sme hovorili, že je to potrebné riešiť. Preto sme v prvom čítaní návrh posunuli ďalej. Keď som však potom zistil, že predkladatelia tápu a nevedia, ako má ich návrh detailne vyzerať, tak som navrhol alternatívne riešenie. Erik Tomáš tvrdil, že komunikuje s ľuďmi z ministerstva práce a myslel som, že prejde jeho pozmeňovací návrh. Lepšie je mať v zákone automatický systém, ako potom riešiť jednorazové stoeurové poukážky, o ktorých bude veľa kriku.

Koľko bude v roku 2024 stáť zvyšovanie penzií?

Ťažko povedať, lebo nevieme, aký rast cien tu bude v roku 2024. Predpoveď inflácie takto ďaleko dopredu sa nedá poriadne urobiť. No vďaka inflácii rastú štátu príjmy, takže k rastu dôchodkov príde iba vtedy, keď bude štátu rásť rovnakým tempom príjem.

Kollár, Krajniak Čítajte viac Koalícia „zasype“ rodiny peniazmi. Ak ale nepríde krúžkovné, o dva roky príde škrt cez rozpočet

Prečo ste to odložili až od roka 2024? Prečo to neplatí už tento rok?

Sme rozpočtovo zodpovedná strana a chceli sme sa vyhnúť tomu, aby nás Igor Matovič obviňoval z toho, že zadlžujeme štát. Zároveň som zmenu platnosti zákona od roku 2024 vyňal na samostatné hlasovanie. Následne som kolegom povedal, aby sa rozhodli, ako to chcú urobiť. Pokiaľ by na to našli peniaze, mohli nechať účinnosť už od tohto roka. Aj som navrhoval, kde peniaze zobrať. Lenže predkladatelia z Hlasu to nemali dobre premyslené. Keby neprešlo posledné hlasovanie o odloženej účinnosti od roku 2024, tak pôvodný zákon by nenadobudol účinnosť vôbec, pretože účinnosť mala byť skôr, ako uplynie pani prezidentke lehota na podpísanie zákona. Od 1. marca mal začať platiť a prezidentka by ho zrejme vrátila. Predkladatelia to podľa mňa celé nejako nedomysleli.

Prídu ešte nejaké nové dávky alebo pomoc dôchodcom?

Nemám takéto informácie. Za január bola inflácia medziročne 15,2 percenta a tlak na pomoc tu bude. Ak by niekto prišiel s návrhom, aby zmeny vo valorizácii platili už tento rok, my by sme to zrejme podporili. Prijatie zákona však trvá minimálne dva mesiace.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #penzie #Peter Cmorej #SASKA