Vyššie dávky aj príspevky. Krajniakov rezort zverejnil, o koľko sa budú zvyšovať

Novela zákona upravuje valorizačný mechanizmus, ktorým sa menia sumy životného minima. Po novom tak sumy životného minima budú odzrkadľovať reálnu hodnotu toho, o koľko sa zvýšia životné náklady nízkopríjmovej domácnosti, ktoré potrebujú vynaložiť na zabezpečenie základných životných podmienok.

16.02.2023 14:28
Krajnika Foto:
Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).
debata

Úpravou valorizačného mechanizmu podľa najnovšej prognózy ministerstva financií – Inštitútu finančnej politiky (IFP) k makroekonomickej situácii na Slovensku (z februára 2023) sa sumy životného minima upravia na základe rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností s predpokladanou úrovňou 12,7%.

V prípade životného minima u prvej plnoletej fyzickej osoby predstavuje zvýšenie od júla 2023 o takmer 30 eur, zo súčasných cca 234 eur na sumu 264,20 eur. Nárast sa tak premietne do všetkých dávok a príspevkov, ktoré sa viažu na životné minimum.

deti, matka, rozhovor, debata, lavička, debata, výchova Čítajte viac Mení sa výpočet kľúčovej veličiny. Takmer 60 dávok sa razantne zvýši, chudobnejší si polepšia

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak: „Na základe poslednej makroekonomickej prognózy narastie životné minimum a zvýšia sa tiež všetky príspevky, ktoré sa podľa neho vypočítavajú, a to o takmer 13 percent namiesto pôvodných 9,5 percenta. Najviac ich bude od 1. januára budúceho roka."

Od životného minima sa odvíjajú napríklad dávky v hmotnej núdzi, rodičovský príspevok sa oproti roku 2023, kedy jeho výška predstavuje 412,60 eur zvýši o 52,40 eur, čo predstavuje sumu celkom 465 eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #príspevky #životné minimum #dávky