Dôchodky sa budú zvyšovať po novom. Zdvihnú sa viackrát za rok, pozrite sa, ako sa budú počítať

Dôchodky sa budú zvyšovať viackrát do roka. S jednou podmienkou - ak sa rast cien v domácnostiach penzistov prehupne cez 5 percent. Poslanci parlamentu totiž schválili zmeny vo valorizácii dôchodkov z dielne opozičného Hlasu. Návrh ešte predtým upravila strana SaS. Za návrh hlasovalo 139 zo 141 prítomných zákonodarcov. Ruky zaň teda zdvihli poslanci koalície aj opozície.

15.02.2023 05:00
saková raši pellegrini tomáš Foto: ,
Denisa Saková, Richard Raši, Peter Pellegrini, Erik Tomáš.
debata (65)

Druhou zmenou je, že novoročné zvyšovanie penzií sa bude počítať nie zo 6, ale z 9 mesiacov. Nové zvyšovanie dôchodkov bude platiť až od 1. januára 2024. Novou zmenou je tiež to, že sa rozmrazia minimálne dôchodky. Návrh predložil tiež Hlas.

Nevídaná inflácia totiž rozpútala debatu, ako zvyšovať dôchodkové dávky seniorom. „Celý rok ľudia nezvládali platiť viac a viac, a preto sme navrhli, aby sa slovenské dôchodky v budúcnosti valorizovali vždy k 1. júlu, ak bude inflácia a zdražovanie veľmi rýchle, a následne potom k 1. januáru sa zvýši zvyšok,“ uviedol líder strany Hlas Peter Pellegrini.

VIDEO: Erik Tomáš (Hlas) a zástupcovia dôchodcov o valorizácii penzií.

Video

„Veľmi pozitívne sme hodnotili to, že niekto sa predsa len ujal toho, že tým dôchodcom naozaj treba pridať,“ uviedol v utorok na tlačovej konferencii predseda Jednoty dôchodcov Slovenska Michal Kotian. Koľko to celé bude stáť, nie je známe. Nikto žiadne prepočty neukázal. Po obedoch zadarmo, vyššom daňovom bonuse a prídavkoch na deti ide o ďalšie výdavky štátu, ktoré bude musieť niekto zaplatiť.

dôchodcovia, dôchodkyňa, počítanie, dôchodky Čítajte viac Penzistov čaká rekordné zvyšovanie dôchodkov. Krajniak aj Pellegrini prichádzajú s návrhmi, ako ho počítať lepšie

Hlas chcel, aby sa dôchodky dvíhali druhý raz už tento rok. No pozmeňovací návrh strany SaS spôsobil, že platnosť zmien sa posunie až od budúceho roka. „Čo ma na tom mrzí, je, že toto bude účinné až od 1. januára 2024. Musím však povedať, že nebola iná možnosť, pretože predkladateľ návrhu Erik Tomáš sa akosi nedohodol s pánom ministrom Krajniakom. Ja som si ešte dovčera myslel, že za pozmeňujúci návrh Erika Tomáša bude hlasovať aj Sme rodina, na koľko predkladateľ deklaroval, že pozmeňujúci návrh pripravoval s ministerstvom,“ uviedol Cmorej.

Tomáš zase podozrieva ministra práce Milana Krajniaka, že ešte tento rok príde s novou pomocou. Preto nesúhlasil s okamžitou platnosťou zmien. „Buď naozaj dôchodcovia nedostanú v tomto roku už nič navyše, alebo bude na tomto mieste už o mesiac stáť Milan Krajniak s Borisom Kollárom a prídu s nejakým vlastným návrhom. Podobne, ako nám politicky ukradli obedy zadarmo,“ povedal. Ak s nejakou novou pomocou príde Sme rodina, strana Hlas to podporí.

Ako bude valorizácia vyzerať?

Poslanec Peter Cmorej, ktorý sa pričinil o zmeny v novele, vysvetľuje, ako bude nové zvyšovanie dôchodkov vyzerať: predstavme si, že v januári 2024 je suma priemernej penzie 575 eur. Za január a február 2024 by bola dôchodcovská inflácia spolu 8 percent. Štatistický úrad to zistí v marci a vtedy to oznámi Sociálnej poisťovni. Tá od 1. mája začne vyplácať dôchodky vyššie o 46 eur v sume 621 eur. Ďalej si predstavme, že v máji a júni by bola dôchodcovská inflácia 10 percent. Sociálna poisťovňa sa to dozvie v júli a dôchodky začne vyplácať od 1. septembra o desatinu vyššie. Od septembra by penzisti dostávali po novom 683 eur. Do konca roka by sa penzie už nezvyšovali, lebo nový výpočet valorizácie na posledné tri mesiace roka neplatí.

Ako sa budú dôchodky zvyšovať od začiatku nového roka, teda v našom prípade od roka 2025? Zohľadní sa 9-mesačná dôchodcovská inflácia v roku 2024. Povedzme, že deväťmesačný súčet rastu cien v domácnostiach penzistov by bol 20 percent. Následne by sa vypočítalo 20-percentné zvýšenie zo sumy 575 eur. V praxi by tak nová priemerná penzia od januára 2025 bola vo výške 690 eur. O dvadsať percent sa navýši suma dôchodku, ktorá bola pôvodne v januári, teda nie tá mimoriadne zvyšovaná penzia v priebehu roka.

Sociálna poisťovňa sa teraz bude musieť pripraviť na výpočty a viacnásobné posielanie dôchodkov. „Pokiaľ zákon rozhodne o valorizácii po presiahnutí hranice 5 percent takzvanej dôchodcovskej inflácie, bude Sociálna poisťovňa postupovať podľa týchto nových pravidiel,“ tvrdí jej hovorca Martin Kontúr.

Také zvyšovanie Slovensko dlho nezažilo

Penzisti dostali od tohto januára pridané priemerne takmer 12 percent. Predbežné odhady Sociálnej poisťovne, ktorá dôchodky vypláca, tvrdia, že od roku 2024 by sa dôchodky mohli zvyšovať až takmer o 17 percent. Odborníci dlho volali po zmene výpočtu nových dôchodkov. Napríklad ekonóm Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Martin Šuster ešte minulý rok na jeseň hovoril o viacnásobnom dvíhaní penzií. „Už dávno sme mohli mať mimoriadnu valorizáciu od júla a tiež systematickú zmenu zákona, aby medzi rastom cien a valorizáciou dôchodkov neprešlo 9 až 18 mesiacov, ako je to v súčasnosti. Dalo by sa to skrátiť na 3– až 4-mesačné oneskorenie,“ tvrdil ekonóm.

Ďalej napísal v blogu, že zvýšenie počtu mesiacov na výpočet valorizácie rieši problém iba kozmeticky. „Ak by sa opakovala situácia s prudkým zvýšením cien, aké sme videli od druhej polovice roka 2021, vláda by aj napriek takejto úprave bola opätovne pod tlakom riešiť kúpnu silu dôchodkov,“ vysvetľuje. Pozdáva sa mu, že by sa dôchodky valorizovali dvakrát za rok – penzistom by to pomohlo.

Video
Koľko prerobili vaše úspory v II. pilieri a čo robiť, ak idete do dôchodku práve teraz? Ide o peniaze s ekonómom Jánom Šebom.

Minimálne penzie sa rozmrazia

Od januára 2024. Uvádza sa to v novo schválenej novele zákona o sociálnom poistení z dielne Erika Tomáša. Sumy minimálnej penzie sa až do roku 2021 zvyšovali vždy v januári, aj keď inak ako ostatné dôchodky. Jej sumy však boli doteraz zmrazené. Bývalá vláda totiž jeho sumy skokovito zvýšila, súčasná vláda však sumy minimálneho dôchodku zmrazila a „rozmraziť“ ich chcela až vtedy, ak 136 percent sumy životného minima bude viac ako najnižší minimálny dôchodok, teda viac ako 334,30 eura. A keďže suma životného minima je až do konca júna budúceho roka v sume 234,42 eura, 136 percent z tejto sumy je „iba“ 318,81 eura. Parlament však v utorok rozhodol, že sumy rozmrazí. Následne sa táto suma bude zvyšovať o 2, respektíve 3, 5 a 7 percentuálnych bodov v závislosti od získaného kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #valorizácia #penzie #Hlas