Koalícia „zasype“ rodiny peniazmi. Ak ale nepríde krúžkovné, o dva roky príde škrt cez rozpočet

Stovky až tisícky eur navyše. Rok 2023 prinesie mnohým rodinám po celom Slovensku poriadne zvýšenie príjmov vďaka štedrejšej rodinnej politike. Od 1. januára totiž platí vyšší daňový bonus na dieťa do 18 rokov vo výške 140 eur a vyššie prídavky na dieťa v sume 60 eur.

13.02.2023 19:14
Kollár, Krajniak Foto:
Boris Kollár a Milan Krajniak (Sme rodina)
debata (38)

Na porovnanie, rodina s jedným dieťaťom do 18 rokov môže ročne dostať od štátu približne až o tisíc či tisícpäťsto eur viac v porovnaní so sumami dávok po starom. Ak má rodina druhé maloleté dieťa, dokopy by za rok mohla dostať aj o tritisíc eur viac. Daňový bonus má však háčik, jeho plnú výšku dostane iba ten rodič, ktorý zarába približne 800 eur a viac v hrubom.

Prvé vyššie rodinné prídavky budú odchádzať 20. februára. Dostane ich viac ako 1,1 milióna detí. Z celkového počtu 1,8 milióna slovenských domácností je 660-tisíc s nezaopatrenými deťmi. „Je to historicky masívne zvýšenie prídavkov,“ pochválil sa minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Matovič Čítajte viac Matovičov bonus v praxi? Rodičia dostali 200 eur na dieťa, teraz im ich starostovia a primátori zoberú

Pravdou však je, že vyššie dávky pre rodiny majú pozitívne aj negatívne stránky. Medzi negatívne patrí to, že daňový bonus a prídavky na deti musí niekto zaplatiť. V prvom prípade to budú mestá a obce. Na konci januára dali o sebe starostovia a primátori vedieť, keď demonštratívne pozhasínali svetlá verejného osvetlenia. Protestovali proti tomu, že štát im zoberie peniaze práve pre vyšší daňový bonus. V druhom prípade štát zase musí niekde peniaze nájsť. Buď vyberie viac daní, alebo sa uskromní v inej oblasti.

Medzi pozitívne stránky patrí to, že vyššie dávky pomôžu chudobnejším. Upozornili na to prepočtami analytici Inštitútu finančnej politiky (IFP), ktorý spadá pod ministerstvo financií. Aj tak ale najväčší objem peňazí poputuje strednej triede. Horšou správou je tiež to, že tieto dávky pomôžu zhruba každej tretej domácnosti na Slovensku. Zvyšné dve tretiny domácností teda budú vynechané.

Denník Pravda pripravil k téme vyššieho daňového bonusu a prídavkov na deti sériu odpovedí na najkľúčovejšie otázky.

Ako sa zvýšia prídavky na dieťa a daňový bonus po novom?

Po novom dostanú rodičia detí do 18 rokov daňový bonus na dieťa vo výške 140 eur. Rodičia detí starších ako 18 rokov dostanú 50 eur. Zvýšia sa tiež prídavky na dieťa na 60 eur. Zavedenie príspevku na voľnočasové aktivity detí (tzv. krúžkovné) s maximálnou sumou 60 eur mesačne pre deti vo veku 5 až 18 rokov sa posúva až na rok 2025. Aj keď je otázne, ako sa k tomu postaví nová vláda.

Analytici IFP pripravili aj kalkulačku, aby si každý prepočítal, na koľko peňazí má nárok.

60 eur vo forme prídavku na dieťa dostane každý oprávnený rodič. Trochu zložitejšie je to s bonusom. Ten kvôli takzvanému čiastkovému základu dane nedostane každý v plnej sume. Je to vlastne hrubá mzda mínus odvody. Plnú sumu dostane rodič, ktorý zarába viac ako 800 eur v hrubom. Ak má dve deti, musí zarábať približne 1¤200 eur v hrubom. Ak má tri deti, plnú výšku dostane pri plate asi 1¤450 eur v hrubom. Prečo je to tak? Aby systém motivoval ľudí pracovať. „Vďaka tomu sa posilňuje úloha daňového bonusu ako motivačného nástroja daňového systému, ktorý podporuje zamestnávanie a zvyšovanie počtu odpracovaných hodín,“ vysvetľujú analytici.

1. Príklad:

Zamestnanec zarába 1¤500 eur v hrubom. Má jedno dieťa vo veku 10 rokov. Ako vidieť z kalkulačky, mesačne má rodič nárok na 140 eur z daňového bonusu a 60 eur z prídavkov na dieťa. Mesačne tak získa 200 eur a ročne 2¤400 eur. Po starom by získal necelých 900 eur za rok. Ak by mala rodina ešte jedno dieťa o dva roky mladšie, ročne si prilepší o 4¤800 eur. Ak by nenastali zmeny, na účte by jej pristálo takmer 1¤800 eur za rok.

Zamestnanec zarába 1500 eur v hrubom. Má jedno... Foto: IFP
1 Zamestnanec zarába 1500 eur v hrubom. Má jedno dieťa vo veku 10 rokov.

2. Príklad

Zamestnanec zarába 1¤500 eur v hrubom. Má jedno dieťa vo veku 19 rokov. Ako vidieť z kalkulačky, mesačne má rodič nárok na 50 eur z daňového bonusu a 60 eur z prídavkov na dieťa. Mesačne tak získa 110 eur a ročne 1¤320 eur. Po starom by získal necelých 640 eur ročne.

Zamestnanec zarába 1500 eur v hrubom. Má jedno... Foto: IFP
2 Zamestnanec zarába 1500 eur v hrubom. Má jedno dieťa vo veku 19 rokov.

3. Príklad:

Zamestnanec zarába 750 eur v hrubom. Má jedno dieťa vo veku 10 rokov. Ako vidieť z kalkulačky, mesačne má rodič nárok na 129 eur z daňového bonusu. A to preto, lebo rodič zarába iba 750 eur v hrubom, na plnú sumu potrebuje zarábať vyše 830 eur v hrubom. 60 eur dostane z prídavkov na dieťa. Mesačne tak získa necelých 190 eur a ročne necelých 2¤280 eur. Po starom by získal necelých 900 eur za rok. Ak by mala rodina ešte jedno dieťa o dva roky mladšie, ročne si prilepší takmer o 3¤545 eur. Ak by nenastali zmeny, na účte by jej pristálo takmer 1¤800 eur za rok.

Zamestnanec zarába 750 eur v hrubom. Má jedno... Foto: IFP
3 Zamestnanec zarába 750 eur v hrubom. Má jedno dieťa vo veku 10 rokov.

Dokedy budú platiť vyššie sumy za daňový bonus?

Dôležitá informácia je, že 140 eur za daňový bonus bude platiť iba do konca roka 2024. Od roku 2025 sa jeho suma znižuje na 100 eur pre deti do 15 rokov. Deti nad 15 rokov dostanú 50 eur. Prídavky na deti vo výške 60 eur zostanú zachované. Prečo to klesne po dvoch rokoch od začiatku zmien?

Ministerstvo financií tvrdí, že sumu na 140 eur dvihli len dočasne. Je to kvázi náhrada za tzv. krúžkovné – teda voľnočasové aktivity – ktoré súčasná vláda neschválila. „Od roku 2025 tak má byť pokles sumy bonusu naspäť na 100 eur mesačne nahradený príspevkom na voľnočasové aktivity detí vo výške 60 eur mesačne,“ zareagoval rezort pre denník Pravda.

pár, dvojica, účty, kalkulácie, bývanie, úver, Obnova rodinných domov Čítajte viac Bytovkám zdraželo teplo o viac ako 20 eur. Ľudia sú nahnevaní, volajú nám, tvrdí správkyňa bytového fondu

Ktoré rodiny si najviac prilepšia?

Zmeny v daňovom bonuse sa budú týkať troch zo štyroch rodín s deťmi. Vynechá sa 187-tisíc rodín, len preto, že neuvádzajú ekonomický príjem. Naopak, 31-tisíc rodín po novom dostane bonus prvýkrát, vďaka čomu si prilepšia o 540 eur ročne. Vďaka novým výpočtom až 97 percent rodín, teda 554-tisíc, si prilepší. „Tieto rodiny si prilepšia v priemere o viac ako 1 420 eur ročne. Na zmenách, naopak, stratí zhruba 17,6 tisíca rodín, ktoré si ročne pohoršia v priemere o 512 eur,“ vypočítavajú analytici. Polepšia si aj rodičia živnostníci. Štyri z piatich takýchto rodín dostanú viac peňazí. Pre lepšiu perspektívu však treba dodať, že necelé dve tretiny domácností, v ktorých žije zhruba polovica obyvateľov Slovenska, nedostanú v rámci zmien v rodinnej politike žiadnu podporu.

Pomôžu dávky najchudobnejším?

Pomôžu. A to preto, lebo získané sumy tvoria veľké percento z celkových príjmov. Ak rodina napríklad poberá dokopy 800 eur za mesiac, 200 eur na dieťa tvorí z tejto sumy štvrtinu príjmu. Pre bohatšie rodiny s príjmom napríklad 2¤500 eur, bude 200 eur na jedno dieťa tvoriť ani nie desatinu celkového príjmu.

„Napriek tomu, že najviac peňazí poputuje k strednej triede, na zmenách v rodinnej politike si relatívne k príjmu najviac prilepšia najmenej zarábajúci. Zmeny sa však budú týkať len zhruba jednej tretiny všetkých domácností na Slovensku,“ tvrdia ekonómovia z IFP. Preto aj vďaka týmto peniazom klesne chudoba. „Vďaka opatreniam klesne celkové riziko chudoby o dva percentné body a u detí do 18 rokov až o 4,8 percentného bodu. Napriek tomu len relatívne malý podiel celkových zvýšených výdavkov putuje do domácností ohrozených chudobou,“ dodávajú analytici.

Keďže viac detí majú chudobnejšie rodiny, dávky im pomôžu. No z pohľadu celkového objemu pomoci si najviac prilepší stredná trieda. „Väčšina nákladov na vyšší daňový bonus smeruje k strednej triede a vyššie príjmovým, keďže nízkopríjmové domácnosti väčšinou nemajú dostatočný aktívny príjem na uplatnenie daňového bonusu,“ vysvetľujú ekonómovia.

Dokopy skoro 17 percent detí do 18 rokov je ohrozených chudobou. Nové dávky v tejto skupine znížia chudobu skoro o päť percent. „Riziko chudoby detí bolo v roku 2021 na Slovensku 12. najvyššie v EÚ, pričom naše postavenie v rámci EÚ sa dlhodobo zlepšuje a od roku 2020 sa nachádza pod priemerom únie,“ porovnávajú ekonómovia.

Napriek tomu zvýšené nové dávky hodnotia ekonómovia IFP kriticky. „Len relatívne malý podiel celkových zvýšených výdavkov putuje do domácností ohrozených chudobou. Tieto opatrenia sa tak nejavia ako najefektívnejšie v znižovaní rizika chudoby. Cielené opatrenia na najnižšie príjmové domácnosti by dokázali priniesť väčší úžitok za menšiu cenu,“ uzatvárajú analýzu odborníci.

Milan Krajniak, Čítajte viac Slováci starnú, dôchodky budú nižšie. Dajú sa však dvihnúť o stovky eur, ako na to?

Koľko budú nové opatrenia stáť?

Celkové náklady na novú rodinnú politiku sa v tomto roku pohybujú na úrovni 1,2 miliardy eur ročne. Z toho asi 400 miliónov zhltnú prídavky na dieťa a zvyšných 800 miliónov vyšší daňový bonus. Do ďalších rokov by mali výdavky rásť o desiatky miliónov eur. V rámci zákona poslanci schválili obciam kompenzáciu zhruba 230 miliónov a vyšším územným celkom zhruba 100 miliónov. Starostovia a primátori aj tak upozorňovali, že je to málo a škrtať služby a zvyšovať poplatky budú musieť.

Koaličné strany čelia kritike, že s blížiacimi sa voľbami budú prichádzať s novými nápadmi, ako míňať verejné peniaze. Nedávno sa obnovili „obedy zadarmo”, na ktoré pôjde 170 miliónov eur za rok. Vláda preto zvažuje rozšíriť okruh firiem, ktoré by zaplatili takzvaný osobitný odvod, čo je vlastne extra daň zo zisku. Detaily návrhu má koalícia predstaviť v najbližších týždňoch.

Aké má negatíva pevná suma dávok?

Novinky priniesli do praxe to, že sa síce zvýšili sumy daňového bonusu a prídavkov o desiatky eur, no zároveň sa zrušil ich postupný každoročný rast. Doteraz totiž platilo, že obidve dávky sa zvyšovali, keď rástla suma životného minima.

„V prípade daňového bonusu bola zrušená pravidelná indexácia k 1. januáru bez zavedenia náhradného mechanizmu. V prípade prídavku je rovnako zrušená pravidelná indexácia. Ale zaviedla sa alternatíva, keď výšku prídavku môže k 1. januáru meniť vláda nariadením,“ informuje rezort financií. Čo to v praxi znamená? Že za pevnú sumu dávok si budú môcť ľudia kúpiť každý rok menej. „Pri daňovom bonuse aj prídavku na dieťa sa zrušila pravidelná automatická indexácia s každoročným rastom životného minima. Tým bude dochádzať k postupnému znižovaniu reálnej kúpyschopnosti týchto dávok, čo je v dlhodobom horizonte neudržateľný stav,“ upozorňujú ekonómovia IFP.

Na porovnanie, v roku 2026 by bola výška daňového bonusu bez posledných zásahov skoro 60 eur. Po nedávnych zmenách by to malo byť 100 eur, čo je stále viac ako po starom. No po niekoľkých rokoch by výška bonusu v starom systéme dobehla výšku bonusu v novom systéme.

V prípade prídavkov na deti by bola po starom suma v roku 2026 na úrovni niečo vyše 35 eur. V novom systéme dostanú rodičia v rovnakom roku 60 eur. Platí však to isté, čo pri daňovom bonuse, že po niekoľkých rokoch by zrejme suma prídavkov počítaných po starom dobehla sumu prídavkov počítaných po novom.

Kedy by sumy počítané po starom dobehli sumy počítané po novom? V posledných rokoch rástli každoročne tieto prídavky o pár eur. No na začiatku februára schválili poslanci nový vzorec výpočtu životného minima, od ktorého sa dávky odvíjali. V praxi to znamená, že životné minimum by malo lepšie vnímať rast cien nízkopríjmovej domácnosti, čo v preklade znamená rýchlejší rast viac ako 60 naň viazaných dávok. V hre je však scenár, že nová vláda opäť spraví zmeny a prídavky na deti a daňový bonus sa budú počítať inak. Minister práce hovorí, že to už bude úloha ďalších vlád, čo s dávkami urobia. „Každá vláda, ktorá bude pripravovať štátny rozpočet, bude musieť rozhodnúť, či a akým spôsobom bude tento prídavok na dieťa valorizovaný,“ povedal.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #prídavky na dieťa #daňový bonus na dieťa