Odštartovala volebná kampaň? Krajniak s Kollárom ohlásili príchod nových rodinných dávok

Od 15. februára začnú rodiny s nezaopatrenými deťmi dostávať na účty zvýšené prídavky na dieťa. Prostredníctvom pošty to bude od 20. do 27. februára. Na spoločnej tlačovej besede o tom informovali predseda parlamentu a predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár a minister práce Milan Krajniak. Celkovo dostane zvýšený, 60-eurový prídavok viac ako 1,1 milióna detí.

13.02.2023 11:56
Krajnika Foto:
Minister práce Milan Krajniak.
debata (4)

„Som veľmi rád, že v pomoci rodinám táto vláda pokračuje ďalej, sú to míľové kroky oproti predchádzajúcim vládam," uviedol Kollár. Ako doplnil minister práce, ide o absolútne zásadné zvýšenie podpory rodín. Kým v roku 2019 predstavovala celková suma vyplatených prídavkov na deti 328 mil. eur, v roku 2022 to bolo 373 mil. eur a v aktuálnom roku by to malo byť 778 mil. eur.

Video
Od stredy začnú rodinám prichádzať zvýšené prídavky na dieťa 60 eur

Z celkového počtu 1,8 milióna slovenských domácností je 660-tisíc s nezaopatrenými deťmi. Absolútnu väčšinu z nich tvoria rodiny s jedným alebo dvomi deťmi. V prípade rodiny s jedným dieťaťom od 6 do 18 rokov predstavuje zvýšenie oproti roku 2019 sumu 153 eur, v prípade rodiny s dvomi deťmi je to 307 eur. Ďalšie zvyšovanie prídavkov na deti je zatiaľ otázne, nie je stanovený automatický valorizačný mechanizmus. Podľa Krajniaka to bude závisieť od rozhodnutia vlády a možností štátneho rozpočtu

Prídavok na dieťa sa zvýšil na základe novely zákona o prídavku na dieťa platnej od 1. januára tohto roka. Z pôvodných 30 eur vzrástol na 60 eur mesačne. Zvýšenie prídavku na dieťa rodiny s nezaopatrenými deťmi pocítia prvýkrát vo februári, keďže túto dávku vyplácajú úrady práce a sociálnych vecí mesačne pozadu.

Matovič Čítajte viac Aktualizovali kalkulačku pre výpočet dávok. Rodiny dostanú stovky až tisícky eur navyše

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #rodina #prídavky na deti