Agentúra Moody's znížila rating Ukrajiny na predposledný možný stupeň

Rating Ukrajiny klesol o jeden stupeň z pôvodnej úrovne Caa3 na Ca. Výhľad je stabilný, riziko defaultu vysoké.

12.02.2023 17:01
Ukrajina, vlajka Foto:
Rating na úrovni Ca je iba jeden stupeň nad najnižším možným ratingom a predstavuje obrovské riziko defaultu.
debata (2)

Ratingová agentúra Moody's znížila úverový rating Ukrajiny o ďalší stupeň. Ako uviedla, pokračujúca vojna s Ruskom predstavuje pre krajinu dlhodobé problémy. Moody's uviedla, že rating Ukrajiny znižuje o jeden stupeň z pôvodnej úrovne Caa3 na Ca. Zároveň upravila výhľad, a to z negatívneho na stabilný.

K zhoršeniu ratingu pristúpila jedna z troch svetových ratingových agentúr v období novej ruskej ofenzívy na východe Ukrajiny. Tá je vo vojne s Ruskom takmer už rok. Ako Moody's dodala, problémy vyplývajúce z pokračujúceho vojnového konfliktu zvyšujú riziko pre udržateľnosť ukrajinského dlhu. „Napriek obrovskej finančnej pomoci zo strany medzinárodných partnerov predpokladáme, že vojna bude naďalej udržiavať ukrajinské verejné financie a jej externú pozíciu pod obrovským tlakom,“ uviedla agentúra.

Rating na úrovni Ca je iba jeden stupeň nad najnižším možným ratingom a predstavuje obrovské riziko defaultu. Aj podľa Moody's ide o vysoko špekulatívny rating. Konkurenčné agentúry Fitch a S&P v súčasnosti hodnotia rating Ukrajiny na úrovni CC, respektíve CCC+.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Moody's #zhoršenie ratingu #ratingová agentúra #rating Ukrajiny