Krajniak plánuje pomáhať chudobným. Dotkne sa desiatok tisíc ľudí

Dočasne poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) chce v krátkom čase pripraviť návrh na adresnú pomoc pre približne 50.000 ľudí ohrozených chudobou, ku ktorým sa zatiaľ štátna pomoc nedostala. Celkovo je ohrozených chudobou 662.000 Slovákov. Informoval o tom po okrúhlom stole s expertmi z rôznych oblastí, ktorý vo štvrtok zorganizovala prezidentka Zuzana Čaputová.

09.02.2023 17:59
Kollár Krajniak Pčolinský Foto: ,
Milan Krajniak, Boris Kollár a Peter Pčolinský
debata (4)

„To, na čom sa experti vrátane ministra zhodli je, že nám chýba konkrétna a jasná špecifikácia osôb, prípadne domácností, ktorí pomoc najviac potrebujú,“ uviedla Čaputová s tým, že potrebná je adresná dávka. Ocenila, že minister plánuje o jej príprave ďalej rokovať s expertmi. Existuje podľa nej viacero možností – prijať ju v krátkom čase pre nižší počet osôb, aby bola poskytnutá čo najskôr, a zároveň pripravovať širšie systémovejšie opatrenia.

Matovič Čítajte viac Aktualizovali kalkulačku pre výpočet dávok. Rodiny dostanú stovky až tisícky eur navyše

„Snažili sme sa presne prepočítať z analytických dát, koľko z tých 662.000 ľudí na Slovensku ohrozených chudobou dosiahlo na akú pomoc, doteraz už doručenú alebo doručovanú v tomto roku,“ vysvetlil Krajniak s tým, že podľa odhadov je 50.000 ľudí, ktorým sa okrem energetickej pomoci iná nedostala. Ide podľa neho najmä o ľudí tesne nad hmotnou núdzou s veľmi nízkym príjmom, ktorý v aktuálnej rýchlo rastúcej inflácii nestíha pokrývať všetky životné náklady. Do 10. marca plánuje zvolať ďalšie stretnutie s expertmi na výmenu dát a pripraviť návrh.

Prezidentka upozornila tiež na plánované rozmrazenie minimálnych dôchodkov. Kým sa zavedie do praxe, dôchodcom by mala byť poskytnutá jednorazová pomoc, ktorá by vykompenzovala rozdiel. Považuje to za veľmi dôležitý prísľub a krok.

Témou stretnutia bola aj udržateľnosť verejných financií. Prítomní sa podľa Čaputovej zhodli, že náklady spojené s odstraňovaním následkov chudoby sú ďaleko väčšie ako preventívne opatrenia.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #chudoba #Milan Krajniak