Najohrozenejšie chudobou sú slobodné matky poprípade otcovia, ktorí sú na starostlivosť o dieťa úplne sami

To, že ženy zarábajú menej ako muži, je známa informácia. Ale treba hovoriť aj o príležitostiach žien ako takých. Rozdiely sú nielen v príležitostiach či platovom ohodnotení, ale aj na vedúcich pozíciách. Problém majú aj ženy po návrate z materskej dovolenky. O platovej nerovnosti, problémoch s podceňovaním žien, ktoré sa vracajú do zamestnania po materskej dovolenke, a čo s tým robiť, hovorí pre Pravdu PR manažérka Kariéra.sk Katarína Tešla.

10.02.2023 07:00
Katarína Tešla Foto:
PR manažérka Kariéra
debata (8)

Ženy zarábajú menej ako muži. O koľko?

Aj aktuálne dáta, ktoré vyplývajú z rôznych štatistík, potvrdzujú rodové nerovnosti v odmeňovaní za prácu na Slovensku, ale aj v zahraničí. Rozdiely platov medzi ženou a mužom sú citeľné vo všeobecnosti, ale v niektorých oblastiach sú veľmi výrazné. Najväčší prepad v ohodnotení je napríklad na západnom Slovensku. V Bratislavskom a Trenčianskom kraji zaostáva zárobok žien až o 20 percent, a to je naozaj veľký rozdiel.

Pozrite si, krátky rozhovor

Prečo je to tak?

Vplýva na to množstva faktorov. Jedným z nich je napríklad to, že ženy čaká materská dovolenka. Vtedy majú pracovnú medzeru a po nej sa opäť musia pozerať po nejakých pracovných možnostiach na trhu. Kým muži počas tohto obdobia mohli pracovať na svojej kariére, ženy sa venovali starostlivosti o rodinu. Napríklad keď sa žena vráti po materskej dovolenke do zamestnania, tak k nej môže zamestnávateľ pristupovať viacerými spôsobmi. Napríklad chce, aby sa žena vrátila na to isté miesto.

Tak si za obdobie, keď bude na materskej, zoberie zástup. Ďalší spôsob je, že na jej miesto zamestnajú človeka, ktorý príde na novú zmluvu, ktorá je na dobu určitú. Ak je žena na materskej alebo rodičovskej tri roky, tak zástupu neskôr predĺžia zmluvu na neurčito. Teda mamička sa nemôže vrátiť na to isté miesto, pretože už bolo obsadené niekým iným.

To sa vôbec smie?

Na trhu sú firmy, ktoré to bežne praktizujú. Žena odchádza na materskú a namiesto nej nehľadajú zástup, ale ďalšieho človeka. Tejto zamestnankyni potom ponúknu iné miesto v spoločnosti, ktoré už však nemusí byť adekvátne voči predchádzajúcej pozícii.

Katarína Tešla Čítajte viac Matky trpia za materstvo. Ženy, po materskej sa nepodceňujte, tvrdí manažérka Kariéry

Chcú sa teda matky vrátiť k svojmu zamestnávateľovi?

Viac ako 30 percent žien sa podľa prieskumu Kariéra.sk už neplánuje vrátiť k pôvodnému zamestnávateľovi. To je vysoké číslo. Odchádzajú od zamestnávateľa s tým, že už sa tam nebudú chcieť vrátiť.

Prečo sa k nemu nebudú chcieť už vrátiť? Správal sa k nim nekorektne alebo čo môže byť dôvodom?

Dôvodov môže byť niekoľko. Aj ženy majú práve počas časového odstupu možnosť premyslieť si, čomu by sa chceli po návrate na trh práce venovať. Niektoré mamičky si rozbehli vlastné podnikanie, prípadne hľadajú prácu s väčšou flexibilitou alebo by najradšej zmenili svoje zameranie.

Určite je náročné popri materskej a starostlivosti o dieťa aj pracovať. No v minulosti bolo takých matiek viac. Prečo?

Ženy stále ťahajú za kratší koniec, týka sa to aj ekonomických šancí, aj platov. Je tu aj vysoká záťaž pre ženy v dnešnej dobe, pretože starí rodičia sú stále ešte zamestnaní, a tak sa nemôže žena spoľahnúť na to, ako to bolo v minulosti, že rodičia postrážia deti. Zároveň sa od nej očakávajú vysoké požiadavky v práci. Kompatibilita medzi súkromím a pracovným životom je veľmi náročná.

laptop, žena, práca z domu, homeoffice, dieťa, Čítajte viac Ženy ako podnikateľky zaostávajú, vlastnia len necelú pätinu firiem

Ale aj dnes nájdeme mnoho matiek, ktoré popri materskej chodia do zamestnania.

Určite je to tak. Z našich štatistík však vyplýva, že iba šesť percent prác, respektíve inzerátov je na skrátený úväzok. Čiže aj toto je spôsob, akým si môžu ženy privyrábať počas materskej, ale ponúk na skrátené úväzky je málo. Veľkú mieru flexibility poskytuje najmä práca, kde má zamestnanec možnosť pracovať formou hybridného modelu alebo home officeu.

Mnoho ľudí sa bojí opustiť svoje pôvodné miesto. Tu vidíme, že sa to deje. Môže byť pre matku odchod na materskú aj také oslobodenie od zamestnania, z ktorého chcela ujsť?

Áno, keď sme sa pozerali na to, ktoré sú výrazné faktory, prečo ľudia odchádzajú z práce, tak 53 percent povedalo, že odchádza kvôli dusnej atmosfére. Prekvapujúco na prvom mieste nebolo platové ohodnotenie alebo nekorektnosť zo strany zamestnávateľa, ale bola to práve tá dusná atmosféra, ktorá môže byť spôsobená napríklad nepríjemným nadriadeným alebo zlými vzťahmi v kolektíve. Až 86 % opýtaných Slovákov si myslí, že ženy na Slovensku nemajú dostatočnú podporu zamestnávateľa pri návrate do práce po materskej dovolenke.

Čo môžu robiť ženy na materskej dovolenke, aby boli na trhu práce atraktívnejšie?

Predsa len počas materskej majú ženy od niekoľkých mesiacov až po tri roky, kedy môžu začať s novými výzvami alebo sa učiť niečo nové a zdokonaľovať sa. Či už využijú rekvalifikačné kurzy, alebo začnú sa venovať inému odboru, zdokonalia sa v jazykoch. Je to pre ne lepšia šanca, ako presvedčiť zamestnávateľov, keď sa budú vracať naspäť do práce. Zamestnávatelia majú práve pri mamičkách s malými deťmi v hlave ihneď červený výkričník a spájajú si ich s negatívnymi očakávaniami. To však nemusí byť realitou, pretože práve takéto ženy sa snažia svojmu okoliu dokázať, že sú šikovné a okrem zodpovedného prístupu k práci zvládajú aj starostlivosť o rodinu.

Čo takéto mamičky môžu novému šéfovi dokázať?

Treba vyzdvihnúť, že práve ženy sa v tomto kontexte aj s materskou dovolenkou stávajú viac flexibilné, sú zodpovednejšie a flexibilnejšie, dokážu si efektívne zorganizovať svoj pracovný čas. Práve ten sa snažia naplno venovať pracovným úlohám, a ak to práca vyžaduje, sú ochotné dokončiť časť agendy aj po pracovnom čase. Ak žena vie, že o tretej musí odchádzať domov, kde ju čaká ďalší kolotoč povinností, potrebuje si splniť všetky pracovné úlohy počas pracovného dňa.

Je pravda, že zamestnávatelia sa boja brať ženy s dieťaťom alebo tie, čo už majú odrodené?

Nedá sa to presne špecifikovať, či prijímajú viac slobodné ženy, čo môžu byť potenciálnymi matkami, alebo tie, ktoré už rodili. Myslím si, že vždy je to o prístupe. Sú firmy, ktoré matky podporujú a chcú im poskytnúť šancu rozvinúť svoj potenciál. Hľadanie balansu medzi pracovným životom a rodinou je neraz dosť náročné. Absolvovať pracovný deň, stíhať krúžky s deťmi, učenie sa do školy a ďalšie povinnosti vytvárajú na dnešných rodičov tlak, a preto je to trošku aj o šťastí, na akého šéfa natrafíte v práci a koľko pochopenia bude mať pre svojich zamestnancov.

deti, matka, rozhovor, debata, lavička, debata, výchova Čítajte viac Pokuta za materstvo a nižšie platy. Materská je mizerná, človek si musí pomôcť, vraví Simona

Boja sa matky po materskej dovolenke vrátiť späť do práce?

Dlhšia pauza v zamestnaní vyvoláva nielen v ženách, ale vo všeobecnosti neistotu. Práve my ženy sa zvykneme na pohovoroch podceňovať, cítime sa neisto a obávame sa aj definovania konkrétnych predstáv o plate.

Čo by ste takýmto matkám odporučili?

Z vlastnej skúsenosti by som im odporučila to, že ak majú voľný čas, aby ho venovali sebe a venovali sa zmysluplným aktivitám a sebarozvoju. Dnes si ľudia ventilujú myšlienky prehliadaním sociálnych sietí, kde strávia aj hodiny svojho voľného času. Ak by tento čas venovali tomu, že si budú čítať odborné knihy alebo sa začnú učiť cudzí jazyk, ktorý môže byť výhodou aj pre budúceho zamestnávateľa, môže to byť veľkým benefitom pri návrate na pracovný trh.

Stretávate sa s tým, že by sa mladé páry báli mať deti kvôli ekonomickej neistote?

Mladé páry dnes často práve kvôli vysokým výdavkom odkladajú rodičovstvo a rodičmi sa stávajú v omnoho vyššom veku, ako to bolo v minulosti. Ľudia, ktorí plánujú deti, sa zaoberajú aj tým, ako sa im podarí ustáť obdobie, keď budú žiť v podstate iba z jedného platu. Ekonomická neistota sa dotýka slobodných matiek a otcov, ktorí sú na starostlivosť o dieťa úplne sami. Dokonca podľa Európskeho štatistického úradu je na Slovensku až 168-tisíc takých domácností, ktoré pozostávajú z rodiča s nezaopatreným dieťaťom.

Výroba žena Čítajte viac Aj v 21. storočí Slovensku stále vládnu muži. Ženy pociťujú väčšiu chudobu v práci aj na dôchodku

Je problém aj to, že rodičia často nemajú kde odložiť dieťa aj vo vyššom, teda predškolskom veku?

Problémom sú, samozrejme, aj škôlky a ich kapacita. Mnoho rodičov platí súkromné škôlky, ktoré nestoja rodinu málo financií, dokonca aj po dovŕšení 3–4 rokov dieťaťa. V parlamente už padlo niekoľko rôznych návrhov, ale primárne je potrebné začať riešiť kapacity predškolských zariadení, kde sa mnoho detí napríklad v regióne hlavného mesta dostane až vo veku 4 alebo 5 rokov. Vzniká tak opäť tlak na rodičov, ktorí časť príjmu musia obetovať na výdavky spojené s poplatkami za súkromné zariadenia.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #matky #platy #ženy