Bytovkám zdraželo teplo o viac ako 20 eur. Ľudia sú nahnevaní, volajú nám, tvrdí správkyňa bytového fondu

Združenie spoločenstiev vlastníkov bytov na Slovensku je najväčšie a najstaršie združenie, ktorého členmi sú spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov. Spadá podeň asi 48-tisíc domácností a regionálne centrá má po celej krajine. Jeho prezidentka Monika Šamková rozpráva o tom, aká je situácia s cenami energií v bytovkách.

09.02.2023 05:00
pár, dvojica, účty, kalkulácie, bývanie, úver,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (58)

Najhoršia situácia je v bytovkách s vlastnou kotolňou. „V niektorých domácnostiach účty za teplo vyskočili aj o 800 percent. Volala nám jedna tridsaťbytovka. Ročne musia zaplatiť 31-tisíc eur za faktúru. V priemere je to viac ako tisíc eur na jeden byt za rok,“ hovorí Šamková.

Zhruba 700-tisíc domácností je zásobovaných teplom z Centrálneho zásobovania tepla (CZT), čo je zhruba tretina zo všetkých domácností na Slovensku. Teplo malo zdražieť iba o 20 eur, aká je situácia teraz?

Záleží na tom, o akej domácnosti hovoríme. Či je to domácnosť vykurovaná cez CZT prostredníctvom veľkej teplárne alebo či napríklad domácnosť v bytovke s vlastnou kotolňou.

Klimek Čítajte viac Platy porazia rast cien, vrchol inflácie máme za sebou. Ekonómovia predpovedajú dobré správy

Bytovky s vlastnou kotolňou sú samostatná kategória a je ich menej. Najprv sa pozrime na situáciu vo väčšine bytoviek. Naplnili sa sľuby, že teplo narastie iba o 15 eur?

Nie, nenaplnili. Dvadsať eur priemerne na byt, ako bolo prezentované, nie je pravda. Mnohým vychádzajú mesačné nárasty aj cez 50 eur. Niektorým aj 80 eur.

Prečo?

Na jednej strane stúpli ceny všetkého, počnúc vysokými cenami energií, vodného aj stočného. Vzrástla aj minimálna mzda, od ktorej sa odvíjajú aj ceny za služby spojené s bývaním (výťahy, upratovanie). To všetko sa premietne do mesačných predpisov záloh pre jednotlivé domácnosti v bytovom dome.

Ako reagujú ľudia, keď sa im namiesto 20 eur zdvihne cena tepla o 50 či 80 eur?

Sú nahnevaní. Pýtajú sa, prečo sa ceny tak dvíhajú, keď sa mali dvíhať iba o 20 eur. Plus platia viac aj za spotrebu elektriny a ďalšie veci. Ľudia majú veľký chaos z informácií z médií. Napríklad minister hospodárstva vyzýval neplatiť faktúry, no to bolo iba pre malé a stredné firmy v regulovanom segmente, nie pre domácnosti, pričom si to ľudia mýlia. Písali sme aj na vládu, aj do parlamentu, no odpoveď sme nedostali. Riešia sa voľby, predtým sa riešili problémy vo vláde a príde mi, že ľudia sú na poslednom mieste.

Združujete asi 48-tisíc domácností. Koľko z nich má zdraženie tepla vyššie, ako je 20 eur?

Všetci.

Naozaj všetci? Ako je to možné?

Nadávajú správcom ich bytových domov, pričom oni za to nemôžu. Jeden pán nám vynadal a povedal nám, aby sme išli štrajkovať pred parlament a prezidentský palác. Riešenie majú v rukách poslanci – treba zmeniť zákony.

Čo by mali urobiť?

Nastoliť rovnocenné podmienky pre všetkých odberateľov plynu v domácnostiach a odstrániť akúkoľvek diskrimináciu v tejto oblasti.

SR Bratislava vláda 131. schôdza BAX Čítajte viac Predpoveď cien energií na roky 2024 a 2025. Ak nepríde štátny zásah, zvýšia sa radikálne

Elektrina mala zdražieť o pár percent. Aká je situácia?

Tak napríklad pre spoločné priestory v bytovom dome zdražela Východoslovenská energetika distribúciu z 50 na 200 eur. Len čo má správca IČO – identifikačné číslo organizácie, dodávatelia ho okamžite zaradia medzi podnikateľov. Lenže bytové domy nie sú podnikatelia. Pri elektrine a plyne pre jednotlivé domácnosti vám neviem povedať, o koľko zdraželi účty, lebo každá domácnosť má inú spotrebu aj dodávateľa.

Aké majú problémy bytové domy s vlastnou kotolňou? O koľko im stúpli energie?

Každý správca alebo spoločenstvo, ktoré objednáva spotrebu plynu pre tieto bytovky s vlastnou kotolňou, má IČO. Tým pádom ich dodávatelia zaradili medzi podnikateľské subjekty – malé podniky. Kategórie sú podľa množstva odberu. No tieto bytové domy žiadny zisk negenerujú, vyrábajú a zásobujú teplom a teplou vodou len byty – domácnosti – v dome.

Bývalý minister hospodárstva Richard Sulík ešte vlani vyhlásil výzvu, aby sa bytovky s vlastnými kotolňami prihlásili u SPP. Tí, ktorí neboli v SPP, mali problém a štátny plynárenský podnik ich nechcel zobrať. Tých, ktorých SPP prijal, dostali tri ponuky na zmiernenie dopadu vysokých cien. Mohli kontrakty uzatvoriť na rok s vyššou cenou plynu – približne od 89 eur za megawatthodinu (MWh), na dva roky s nižšou cenou – 79 eur za MWh a na tri roky ešte s nižšou cenou, a to 69 eur za MWh. Nové zmluvy mali účinnosť od 1. marca 2022. Ceny za dodávku plynu v rámci daných opatrení sa však vzťahovali iba na zmluvy, uzatvorené s účinnosťou od 1. marca 2022. Na zmluvy po tomto dátume sa opatrenia už nevzťahovali. Ale všetci sa neprihlásili, lebo aj nové ponúknuté kontrakty mali vysokú cenu. Niekde na úrovni okolo 200 či 300 percent oproti pôvodnej.

Monika Šamková, prezidentka Združenia... Foto: Archív autora
Monika Šamková, prezidentka Združenia spoločenstiev vlastníkov bytov na Slovensku Monika Šamková, prezidentka Združenia spoločenstiev vlastníkov bytov na Slovensku

V konečnom dôsledku sa tieto opatrenia dotkli veľmi malého počtu bytových domov.

A čo sa stalo s ostatnými?

Väčšina nevyhovela nastaveným opatreniam a prepadla sitom. Ďalším opatrením zo strany vlády bola nová zákonná úprava, ktorou boli vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome s domovou kotolňou zaradení medzi zraniteľných odberateľov plynu. Bola tu teda možnosť pre bytové domy s vlastnou kotolňou prihlásiť sa do 30. apríla 2022 medzi regulované subjekty s regulovanou cenou na obdobie od 1. januára 2023 do 31. decembra 2023. Toto však malo opäť háčik. Sitom prepadli bytové domy, ktorých zmluvy presahovali 31. decembra 2022. Najhoršie v minulom roku dopadli bytové domy, ktorým sa zmluvy na dodávku končili v období august – december. Po skončení zmluvnej ceny im dodávatelia fakturovali plyn za trhové ceny.

Ako im poskočili ceny?

Napríklad bytový dom v Prešove – cena za odobratý plyn počas platnosti zmluvy bola 22,3 eur za MWh, cena po ukončení zmluvy bola 168,60 eur za MWh. Je to cena len za komoditu, bez distribučných poplatkov a DPH. Bytové domy s domovými kotolňami, ktoré sa prihlásili medzi regulované subjekty, majú síce od 1. januára 2023 cenu regulovanú, ale aj tam je nárast niekoľkonásobný. Napríklad, ak platili v minulom roku za komoditu 22,3 eur za MWh a regulovaná cena je pre tento rok približne 46,8 eur za MWh, je to nárast o viac ako 100 %. K tomu treba pripočítať distribučné poplatky.

euro bankovky, peňaženka, financie, sporenie, kríza, šetrenie Čítajte viac Koľko môžete zarobiť, ak dáte bokom 10 eur? Možno budete prekvapení

O koľko im cena vyskočila oproti domácnostiam, ktorým dodáva teplo CZT?

V niektorých domácnostiach účty za teplo vyskočili aj o 800 percent. Volala nám jedna tridsaťbytovka. Ročne musia zaplatiť 31-tisíc eur za faktúru. V priemere je to viac ako tisíc eur na jeden byt za rok. Je to likvidačné. Poznám jednu šesťbytovku, ktorá si musela urobiť vlastnú kotolňu, lebo nemala inú možnosť. Týmto rodinám vyskočilo teplo na 200 eur na mesiac. Títo ľudia to nemajú z čoho zaplatiť. A pomoc je v nedohľadne.

Aké je riešenie podľa vás?

Musia dostať také ceny ako ostatné domácnosti. Bytoviek s vlastnými kotolňami je však málo a poslanci nemajú vôľu to zmeniť.

Koľko evidujete vo vašom združení bytoviek s vlastnou kotolňou?

Ozvalo sa nám ich 30 či 40. Ale ťažko povedať. Veľa bytoviek bolo donútených si zaobstarať vlastnú kotolňu. Napríklad v Čiernej nad Tisou skrachovala tepláreň asi pred 15 rokmi, títo ľudia boli donútení si nainštalovať vlastnú kotolňu.

Čiže po celom Slovensku môže ísť o stovky či tisícky rodín.

Áno, môže ísť o tisícky rodín.

Nevedia sa v súčasnosti dostať pod reguláciu, aby mali nižšie ceny?

Aj tí, čo prešli, sú vedení ako zraniteľní odberatelia a majú vysoké ceny oproti bežným domácnostiam, povedzme v domoch. A to aj o 200 či 300 percent viac.

Keď ste spomínali, že vám ľudia volajú kvôli vysokým cenám energií, koľko máte telefonátov denne?

Volajú aj správcovia bytových domov, aj rodiny. Denne mám asi tak 20 až 30 telefonátov. Hovoria nám, aby sme s tým niečo robili, no, bohužiaľ, my s tým nemôžeme robiť nič.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #byty #plyn #teplo #elektrina #bytovka #kotolňa