Spravili experiment. Okolo figuranta stvárňujúceho bezdomovca prešlo 800 ľudí. Hádajte, koľkí zastavili?

„Žiaden človek nedokáže dať toľko lásky človeku, ako dokáže dať človek človeku,“ týmto výrokom sa kedysi obhajoval bývalý predseda Národnej rady Andrej Danko. Je však pravdivý? Sociálny experiment, ktorý vykonala štátna príspevková organizácia Operačné stredisko ZZS SR v spolupráci s nocľahárňou De paul, poukazuje na to, že Slováci sú ľahostajní k iným ľuďom.

07.02.2023 18:12
Miroslav Riegl Foto:
Figurant sociálneho experimentu
debata (29)

Pán Miroslav sa ponúkol urobiť figuranta v sociálnom experimente. Na vlastnej koži si okúsil, aké je to ležať v zime bezvládne na lavičke. Figuranta umiestnili pred Univerzitu Komenského. Okolo neho prešlo približne 800 ľudí, niektorí sa obzerali, iní si ho nakrúcali a ďalší odvracali zrak. Miroslav strávil v zime niečo viac ako hodinu a za ten čas sa pri ňom zastavili len traja ľudia.

Pozrite si rozhovor s figurantom Miroslavom

Video

„Dnešná doba je taká, že ľudia len pozerajú do mobilov. Nevšímajú si okolie, ani ľudí okolo seba. Nezaujíma ich, či niekto má, alebo nemá problém. Nemusí byť opitý, môže byť chorý, alebo mať nejaký problém. Je naozaj potrebné viac si všímať okolie. Voľakedy sa človek zastavil pri tom druhom, chcel podať pomocnú ruku. Dnes idú všetci ako s klapkami na očiach a zaujímajú sa len o seba,“ zhodnotil Miroslav Riegl, figurant, ktorý v bežnom živote pracuje ako kuchár.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #bezdomovci #nocľaháreň