Platy porazia rast cien, vrchol inflácie máme za sebou. Ekonómovia predpovedajú dobré správy

Konečne dobré správy. Utorková ekonomická predpoveď štátnych analytikov z Inštitútu finančnej politiky (IFP) prináša po dlhej dobe dobré správy. Slovenská ekonomika sa vyhne recesii a inflácia zvoľní pod desať percent a platy porazia infláciu.

08.02.2023 05:00
Klimek Foto:
Na snímke zľava štátny tajomník ministerstva financií SR Marcel Klimek.
debata (112)

Pozitívne ekonomické ukazovatele nebudú viditeľné len na papieri ministerstva či v medzinárodných porovnaniach, ale mali by ich pocítiť aj obyvatelia v peňaženkách. Reálne mzdy, teda tie očistené o rast cien, by sa mali dostať do plusových čísiel. Domácnosti tak budú vďaka vyšším príjmom nanovo budovať svoje finančné úspory. Tie v minulom roku museli pre drahé tovary a služby v ekonomike rozpúšťať.

+12

Vládne opatrenia viedli k tomu, že ceny energií pre domácnosti vzrástli len mierne v porovnaní s vývojom na svetových trhoch. Spolu s kompenzačnými schémami pre firmy vláda dokopy vynaložila päť miliárd eur na kompenzačné opatrenia v boji proti drahým energiám. Štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek (nom. OĽaNO) vyhlásil, že ak by neboli kompenzačné opatrenia, tak by hrozila inflácia na úrovni 30 percent. To sa podarilo zažehnať. „Môžeme povedať, že táto bezprecedentne gigantická pomoc pomáha firmám, pomáha ekonomike prejsť týmto ťažkým obdobím viacnásobnej krízy bez zásadnejších strát a otrasov,“ povedal Klimek.

„Prognóza prináša pozitívny vietor do plachiet pre slovenskú ekonomiku,“ hodnotí Marcel Klimek najbližšie obdobie, ktoré nás čaká. Azda jednou z najpozitívnejších správ je to, že vrchol inflácie máme za sebou. V minulom roku dosiahla skoro 13 percent, v tomto by sa mala dostať na takmer 10 percent.

Denník Pravda pripravil v bodoch sumár najdôležitejších informácií z prognózy ministerstva financií.

1. Inflácia zvoľní

Vysoká inflácia, akú sme tu v modernej histórii Slovenska nemali. Dobrou správou je podľa štátnych analytikov to, že priemerná inflácia tento rok zvoľní pod desať percent. V priemere za celý budúci rok dosiahne v priemere 9,8 percenta. Nárast cien energií domácnosti pocítili len mierne. Vďaka regulovaným cenám by mali ich faktúry ostať zvyšok roka nezmenené.

Ceny potravín budú ešte mierne rásť pre pretrvávajúce vysoké ceny agrokomodít. Stabilizáciu cien očakávajú analytici až v priebehu druhej polovice roka. Dobrou správou je tiež fakt, že ceny pohonných hmôt by mali pokračovať v poklese.

Putin Čítajte viac Rusko začalo budovať flotilu tankerov. Chce sa striasť západných sankcií, ktoré ho potápajú

„Znormalizuje sa rast cien potravín, spomalí aj rast cien tovarov a s oneskorením aj služieb. Na druhej strane však treba očakávať zvýšenie cien energií,“ tvrdia analytici z IFP, ktorý pôsobí na ministerstve financií. Po Národnej banke Slovenska je to už druhú štátna inštitúcia, ktorá upozorňuje na fakt, že drahé energie si nás v budúcich rokoch počkajú.

2. Lacné energie si Slováci dlho neužijú

Elektrina pre domácnosti v tomto roku vzrástla zhruba o zhruba tri percentá. V prípade plynu a tepla v priemere o asi 16 percent. Ešte budúci rok by mali byť domácnosti pred vysokými cenami elektriny na trhoch ochránené. Predpokladá do memorandum vlády so Slovenskými elektrárňami. Dohoda bola, že domácnosti budú mať silovú zložku elektriny zastropovanú na 61,2 eura za megawattthodinu. Nárast pri elektrine by tak mal byť podobný ako v tomto roku.

Iná situácia však nastane pri plyne a teple. Pri plyne hrozí nárast až o vše 35 percent a pri teple dokonca o viac ako 45 percent. Toto sú nárasty, v ktorých už sú zahrnuté kompenzačné opatrenia. Ak by sa v budúcom roku ihneď prešlo na trhové ceny, ceny plynu by sa viac ako zdvojnásobili, a to aj napriek viditeľnému poklesu cien plynu na trhu v poslednom období. Bez dodatočných opatrení by v roku 2024 stúpla cena plynu o 115 percent a cena tepla o 80 percent.

Iná situácia nastane v roku 2025. Platnosť memoranda so Slovenskými elektrárňami vyprší a domácnosti budú vystavené náraste cien za elektrinu. Podľa predpovede by mohli o dva roky ceny elektriny vzrásť až o viac ako 35 percent. „Ceny elektriny a plynu by sa tak na strednodobom horizonte mali ustáliť na úrovni približne o 5O percent, respektíve 60 percent vyššej ako v roku 2022,“ prognózujú analytici. Počítajú však s tým, že štát zakročí a ceny stlačí dole. No to už bude úloha pre novú vládu, ktorá vzíde zo septembrových volieb.

3. Reálne platy porazia infláciu

Rast platov vlani za rastom cien zaostával. To sa odzrkadlilo v poklese reálnych miezd. V roku 2022 rástli nominálne mzdy o 8,1 percenta, čo však nestačilo na infláciu a reálne mzdy poklesli o 4,2 percenta. Aj keď nominálne platy rástli, inflácia z nich odkrojila. V peňaženkách tak ľudia svižný rast platov nepociťovali. Práve naopak, v priemere si mohli kúpiť menej, ako rok predtým.

To by sa malo tento rok zmeniť. Nominálne by mali mzdy rásť o 10,5 percenta. Potiahne ich nahor hlavne verejný sektor, kde dôjde k historickému nárastu platov. K valorizácii platov dôjde v januári a v septembri, rovnako pre verejný sektor ako aj pre školstvo. Vyššie mzdy si na konci roka vyjednali aj zdravotníci. V roku 2023 verejné mzdy vďaka valorizácii stúpnu o 12,9 percenta. Mzdy v súkromnom sektore porastú o niečo pomalšie, konkrétne o 9,6 percenta.

V priemere sa očakáva za celý rok 2023 inflácia na rovni 9,8 percenta. Znamená to, že reálne mzdy, teda tie očistené o infláciu, porastú vo verejnom sektore o 3,1 percenta. V súkromnej sfére môže podľa prognózy nastať mierny pokles reálnych miezd, konkrétne o 0,2 percenta.

4. Recesii sa vyhneme

Vlani podržali domácnosti slovenskú ekonomiku nad vodou. Rast hrubého domáceho produktu (HDP) na úrovni 1,7 percenta zabezpečili na úkor svojich úspor. Miera úspor Slovákov sa dostala na historické minimum. Klesla na necelých 6 percent z príjmu. V mesiacoch nasledujúcich po príchode pandémie COVIDU-19 sa pritom prehupla cez 13 percent.

Vládna pomoc naprieč celou Európu utlmila prudký pád európskych ekonomík. Slovenská ekonomika sa tak spolu s eurozónou vyhne recesii a HDP stúpne v roku 2023 o 1,3 per­centa. Spotreba domácností by sa mala v tomto roku prehupnúť do plusových čísel, čo je vzpruha pre ekonomiku a pre sektor služieb.

5. Až 12-tisíc nových pracovných miest

Tento rok naplno pocítime investície z Plánu obnovy. Či už sa budú obnovovať a zatepľovať rodinné domy alebo modernizovať školy a nemocnice. Vďaka týmto investíciám hlavne v druhom polroku sa očakáva vytvorenie dodatočných 12 tisíc nových pracovných miest.

Sektor služieb dosiahol predpandemické hodnoty a potiahol zamestnanosť na Slovensku. Prispeli k nej aj oddídenci z Ukrajiny. Do konca roka sa ich zamestnalo 15-tisíc. Očakáva sa, že ich bude v roku 2023 zamestnaných spolu 20-tisíc.

© Autorské práva vyhradené

112 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #energie #plyn #elektrina