Ďalšie zdanenie bánk je znovu v hre, majú platiť odvod, ktorý sa ich pôvodne týkať nemal

Banky majú platiť odvod z podnikania v regulovaných odvetviach. Táto povinnosť sa má týkať všetkých firiem, ktoré majú licenciu od NBS.

07.02.2023 17:16
G. Gyimesi Foto:
Poslanec za OĽaNO György Gyimesi
debata (1)

Dodatočné zdanenie bánk je opäť na stole. Na marcovej schôdzi parlamentu sa okrem iného bude preberať aj novela zákona o osobitnom odvode pre firmy, ktoré podnikajú v regulovaných odvetviach. Kľúčovou zmenou vo fungovaní odvodu má byť to, že sa bude týkať väčšieho okruhu subjektov, okrem toho sa má tento odvod zvýšiť.

Dotknúť sa má, okrem iných, všetkých subjektov, ktoré majú licenciu od Národnej banky Slovenska. Odvod by tak mali platiť napríklad lízingové spoločnosti, prípadne finanční sprostredkovatelia. Výnimku mal dostať bankový sektor, ktorý sa v roku 2020 špecifického bankového odvodu zbavil. Teraz sa však zdá, že medzi regulované subjekty, ktoré budú nové odvodové zaťaženie znášať, budú patriť aj banky.

Viac budú platiť aj subjekty, ktoré už odvod uhrádzajú. Jeho základná sadzba je určená koeficientom 0,00726, no aktuálne platí sadzba 0,00363, keďže ju štát v dvoch krokoch znížil. Aktuálna znížená sadzba platí od januára 2021. Novela počíta s tým, že tieto zníženia sa zrušia a základná sadzba stúpne na 0,01. V porovnaní so súčasnosťou by tak odvod bol trojnásobne vyšší.

Dotované obedy zaplatia aj banky

V parlamente sa totiž diskutuje o dotáciách na obedy a práve tie majú byť kryté z peňazí, ktoré štát vyberie navyše vo forme osobitného odvodu. „Toto bude kryté novými zdrojmi, ktoré budeme ešte na tejto schôdzi schvaľovať. Bude to špeciálny bankový odvod, možno z poisťovní, neviem z čoho ešte všetkého. Plne to vykryje tento výdavok,“ vyhlásil predseda parlamentu Boris Kollár.

Dotované majú byť obedy v materských a základných školách. Toto opatrenie si pritom tento rok zo štátnej kasy vyžiada 110 miliónov eur.

Predkladateľom návrhu novely zákona o osobitnom odvode je Milan Vetrák z hnutia OĽaNO. Súčasťou tohto poslaneckého návrhu nie je doložka vplyvov, preto nie je jasné, aké sú odhadované príjmy plynúce z tohto opatrenia. Návrh neprešiel ani medzirezortným pripomienkovým konaním. Samotný Vetrák však hovorí o tom, že novela by pre štátnu kasu mohla znamenať plus vo výške sto miliónov eur.

Banka, úver Čítajte viac Slovenské banky dosiahli rekordné zisky, za Európou aj tak zaostávajú

O tejto sume Vetrák hovoril počas parlamentnej rozpravy v októbri minulého roku. V tom čase sa však len špekulovalo o tom, že súčasťou návrhu by mal byť aj bankový sektor. Samotný návrh pritom hovoril o tom, že banky budú mať výnimku, hoci patria do okruhu subjektov, ktoré na podnikanie potrebujú licenciu od národnej banky. Teraz poslanci hovoria o tom, že súčasťou novely bude pozmeňovací návrh, ktorý bankám povinnosť uhrádzať odvod uloží.

Tento pozmeňovací návrh sa chystá podať poslanec OĽaNO György Gyimesi. V parlamente vyhlásil, že banky „budú medzi regulovanými subjektmi, ktoré budú odvádzať osobitnú daň“. Žiadne detaily však neuviedol. Banky sa zatiaľ k aktuálnym signálom nevyjadrujú, keďže nie sú známe detaily. Vo všeobecnosti však ďalšiu daňovo-odvodovú záťaž vnímajú ako hrozbu.

Banky nesúhlasia

„Slovenská banková asociácia (SBA) má preto principiálne výhrady voči súčasnej novele zákona, ktorou sa mení a dopĺňa zákon o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach v znení neskorších predpisov, vrátane spôsobu jej prijímania bez pripomienkového konania, bez diskusie s dotknutými subjektami a chýbajúcej odbornej diskusie, bez akýchkoľvek analýz či dopadových štúdií,“ uviedla SBA na jeseň.

„Zavedenie osobitného odvodu tiež obmedzí tvorbu vlastného kapitálu bánk. Ten je nevyhnutný pre úverovanie a hospodársky rast ekonomiky Slovenska, keďže banky financujú takmer dve tretiny slovenskej ekonomiky,“ dodávajú zástupcovia bánk.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #odvod