Matovičov bonus v praxi? Rodičia dostali 200 eur na dieťa, teraz im ich starostovia a primátori zoberú

Drahšie obedy v škôlkach, vyššie miestne dane a zhasnuté lampy. Energetická kríza a vyšší daňový bonus na dieťa si vyberajú svoju daň. Veľa miest a obcí po celom Slovensku škrtá a šetrí, kde sa dá. Zdražovanie musia chtiac-nechtiac preniesť na rodičov a obyvateľov.

02.02.2023 17:41
Matovič Foto: ,
Matovič
debata (93)

Napríklad v Košiciach už mestskí poslanci odsúhlasili vyššie ceny obedov. Týka sa rodičov škôlkarov ako aj školákov. Rodičia škôlkarov zaplatia svojim deťom za celodennú stravu pozostávajúcu z desiatej, obeda a olovrantu 2,30 eura namiesto terajších 1,45 eura denne. V marci si rodičia škôlkarov teda priplatia vyše 19,5 eura.

Žiakom prvého stupňa základnej školy až do veku 11 rokov sa poplatok za obed zvýšil z 1,15 eura na sumu 1,90 eura. Ich starším spolužiakom na druhom stupni z 1,23 eura na 2,10 eura. „Okrem toho sa zvýšili poplatky za pobyt dieťaťa v školskom klube detí z 11 na 15 eur mesačne. Rodičia zároveň zaplatia príspevok za pobyt ich dieťaťa v škôlke 40 eur namiesto súčasných 20 eur,“ tvrdí pre Pravdu hovorca mesta Košice Dušan Tokarčík. Rodičia košického škôlkara si tak priplatia mesačne aj 40 eur.

Jadro Čítajte viac Prečo boli ceny elektriny také vysoké? Pozrite sa, čo sa deje vo Francúzsku

V praxi tak do jedného vrecka peniaze rodičom prišli a z druhého zároveň hneď odišli. Pracujúce rodiny si od januára polepšili vďaka balíčku, ktorý presadil exminister financií Igor Matovič (OĽaNO). Ak má dieťa do 18 rokov a rodičia dostatočne dobre zarábajú, dostanú naň daňový bonus v plnej sume vo výške 140 eur. K tomu ešte zvýšené prídavky na dieťa 60 eur. Spolu tak mesačne rodina dostane 200 eur na dieťa. Táto suma sa jej však v rodinnom rozpočte dlho neohreje.

Problémom je, že Matovič peniaze na zvýšený daňový bonus zobral samosprávam. Starostovia a primátori vypočítali, že zvýšeným daňovým bonusom prídu o viac ako 800 miliónov eur, ktoré im budú chýbať v rozpočte. Teraz mestá a obce zvyšujú poplatky, lebo im financie v kase chýbajú. Aby toho nebolo málo, škrty v rozpočte im robia aj drahé energie.

Strata príjmu pre Matovičov daňový bonus spolu s enormne drahými energiami donútila samosprávy konať. Zvyšujú napríklad stravné či školné. Smerom nahor pôjdu tiež poplatky za zber odpadu. V konečnom dôsledku tak rodine z 200 eur na dieťa ostane len zlomok sumy.

Problémy hlásia samosprávy naprieč Slovenskom. Hasiť problémy po Matovičových zmenách musí aj metropola východu. „Len samotný takzvaný Matovičov bonus znamená pre mesto Košice výpadok v rozpočte na úrovni 25 miliónov eur. Mesto kvôli tomu musí drasticky šetriť a prijímať úsporné opatrenia,“ tvrdí Tokarčík.

Heger, Hirman Čítajte viac Porovnali pomoc v energokríze na Slovensku a u susedov. Komisia prepočítala, aký bude účet za drahé energie

V obci Jazernica pri Turčianskych Tepliciach dokonca zvažujú, že zatvoria školu. Chodí do nej iba 14 žiakov a už teraz hľadá starosta peniaze, kde sa dá. „Minulý rok sme žiadali na dofinancovanie 36-tisíc eur, reálne sme dostali 9 641 eur. Rozdiel musela obec zaplatiť z vlastných zdrojov. Po zvýšení cien energií je to neudržateľné. Bez pomoci kompetentných alebo lepšie nastavených procesov nám nezostáva nič iné, ako školu zatvoriť. Samozrejme, to nechceme urobiť. Preto sme sa rozhodli problém medializovať, lebo ho nedokážeme vyriešiť,“ vyhlásil vo štvrtok starosta Jazernice Peter Kubík.

Denník Pravda pripravil sériu najdôležitejších bodov v súvislosti s opatreniami, ktoré mestá a obce realizujú, aby zvládli napätú finančnú situáciu, v ktorej sa nedobrovoľne ocitli.

1. Rodičia škôlkarov a školákov si priplatia

Rezort školstva určil s platnosťou od 1. januára 2023 nové finančné pásma, na základe ktorých mestá, obce a samosprávne kraje musia stanoviť všeobecne záväzným nariadením (VZN) výšku príspevku za stravovanie v školskej jedálni. Na prijatie nového finančného pásma ministerstvo určilo samosprávam termín do konca februára.

Mesto Trnava sa rozhodlo ísť strednou cestou a v návrhu VZN je navrhnuté tretie pásmo z piatich. Dôvodom je to, aby neboli rodičia zvýšením cien priveľmi zaťažení, ale zároveň aby školy a škôlky mali dostatok finančných prostriedkov na nákup potravín. V praxi to môže znamenať, že cena stravovania sa v materských školách zvýši o 56 centov na deň. Cena obedov na prvom stupni základných škôl bude vyššia o 49 centov a na druhom stupni o 60 centov. „Všeobecne záväzné nariadenie o výške finančného príspevku na stravovanie v školských jedálňach bude schvaľovať mestské zastupiteľstvo na svojom februárovom zasadnutí,“ vysvetľuje pre Pravdu Elena Ursínyová z mestského úradu v Trnave.

Ak návrh prejde, tak v marci, ktorý má 23 pracovných dní, zaplatia rodičia škôlkara o skoro 13 eur navyše. Návrh VZN obsahuje aj navýšenie jednotlivých mesačných poplatkov za materské školy, školské kluby detí, základné umelecké školy a centrum voľného času v priemere o päť eur na mesiac. Celkové výdavky rodiny na škôlkara v materskej škole tak stúpnu mesačne o skoro 20 eur.

Aj v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves sa v polovici februára bude rozhodovať o tom, či sa zvýšia poplatky za stravné a školné. V súčasnosti platí rodič za dieťa v materskej škole školné vo výške 30 eur, miestne zastupiteľstvo bude rozhodovať o zvýšení tohto poplatku na 60 eur. Rovnako tak bude predmetom rozhodovania aj poplatok za stravné, ktoré by sa malo zvýšiť o 15,20 eura mesačne. Ak návrh prejde, rodičia škôlkara v bratislavskej mestskej časti si priplatia o viac ako 45 eur mesačne.

Karel Hirman Čítajte viac Veľký prehľad kompenzácií pre podniky. Aká je maximálna výška, kde sa hlásiť a ako dlho pomoc potrvá? (+ príklady)

„Vzhľadom na mimoriadne zložitú situáciu, ktorú nám spôsobil daňový bonus, inflácia a zvyšovanie cien energií sa nedá vylúčiť zvyšovanie aj iných poplatkov,“ tvrdí pre Pravdu Branislav Heldes z komunikačného oddelenia Mestského úradu Karlova Ves. Poplatky od januára zvýšila bratislavská Rača. Za škôlky sa zvyšujú o 19 eur a pre školské družiny o 15 eur.

„Zvýšenie daňového bonusu na dieťa na 140 eur získajú všetky rodiny, v ktorých rodičia zarábajú aspoň 850 eur hrubej mzdy. O tieto peniaze sa však znížia rozpočtové príjmy mestských častí, z ktorých financujú práve škôlky či detské jasle. Samosprávy preto nemajú na výber, ak nechcú činnosť materských škôl obmedziť či zatvárať ich, musia zvýšiť poplatky, ktoré vyberajú,“ povedala hovorkyňa Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta Bratislava Patrícia Somorovská. Podľa nej aj napriek zvyšovaniu poplatkov budú mať rodiny stále viac peňazí ako predtým. Zvýšenie poplatkov v škôlkach, v družinách a za obedy totiž nie je také vysoké, ako zvýšenie daňového bonusu a detských prídavkov.

2. Zvyšujú aj dane

Vyššie poplatky za odvoz odpadu schválili viaceré mestá a obce. Ďalšie takýto krok avizujú a v priebehu mesiaca by o tom mali rozhodovať mestské zastupiteľstvá. Napríklad v Košiciach poslanci upravili výšku paušálneho poplatku za odpad pre ľudí bývajúcich na sídliskách z 36,86 eura na 45 eur, čo na osobu prestavuje 22,1-percentný ročný nárast. Za nevážený množstevný zber, ktorý sa uplatňuje najmä v rodinných domoch, sa pri odvoze raz týždenne pri 110-litrovej nádobe bude po novom ročne platiť namiesto 160,16 eura suma 194,48 eura. V tomto prípade predstavuje nárast takmer 21,5 percenta.

Nitra zvyšuje sadzby za nehnuteľnosti, poplatky za školy aj smetné. Sadzba dane za byty a rodinné domy sa po novom upravuje na úroveň 0,75 eura za meter štvorcový z 0,465 eura. Pri byte s rozlohou 60 metrov štvorcových zaplatí majiteľ po novom 45 eur ročne, čo je navýšenie o 18,10 eura za kalendárny rok. Samosprávy tiež zvyšujú miestnu daň za ubytovanie. Mestské zastupiteľstvo v Košiciach napríklad zvýšilo túto daň z 1,50 eura na 2,50 eura.

3. Ponárajú sa do tmy

Začiatkom tohto týždňa si obyvatelia mohli na vlastnej koži vyskúšať, aké to je, keď je v noci vypnuté pouličné osvetlenie. Presne o siedmej večer zhaslo verejné osvetlenie v mestách a obciach 75 percent samospráv. Svetlá v slovenských uliciach vypli na tridsať minút. Vláde chceli dať najavo, že potrebujú pomoc s drahými energiami.

Niektoré mestá už k vypínaniu osvetlenia pristúpili. Napríklad mesto Bojnice už nesvieti v neskorých nočných hodinách. Pre obmedzenie svietenia sa rozhodlo pre vysoké náklady na elektrickú energiu. Aj Kremnica postupne začala obmedzovať verejné osvetlenie. Na menej frekventovaných uliciach by malo svietiť iba každé druhé svietidlo. Pre bezpečnosť obyvateľov však samospráva neplánuje pristúpiť k vypínaniu celých blokov. Podobných miest je veľa po celom Slovensku.

Primátori volajú Hegera, aby vyriešil problémy

Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj sa vo štvrtok zaoberal cenami energií pre samosprávy. Predseda výboru Jozef Lukáč (Sme rodina) má podľa prijatého uznesenia prerokovať s dočasne povereným predsedom vlády Eduardom Hegerom (OĽaNO) možnosť priameho rokovania o riešení problémov samospráv na úrovni predsedu vlády. Predstavitelia samospráv zo Združenia miest a obcí Slovenska, Únie miest Slovenska a Združenia samosprávnych krajov SK 8 žiadajú výbor o písomné zhrnutie svojich požiadaviek. Na rokovaní výboru sa zúčastnil aj dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman.

Vláda samosprávam deklarovala pomoc s energokrízou. Od 1. januára do 31. marca má byť cena elektrickej energie pre samosprávy zastropovaná na úrovni 199 eur za megawatthodinu a pri plyne na úrovni 99 eur za megawatthodinu. Pri nákladoch nad strop pri elektrine a plyne má 80 percent z toho uhradiť štát. Pomoc by sa mala vyplácať prostredníctvom minuloročnej schémy. O prvé kompenzácie za január bude možné požiadať v priebehu februára. (tasr)

© Autorské práva vyhradené

93 debata chyba
Viac na túto tému: #zdražovanie #samosprávy