Situácia sa úplne otočila. Developeri ponúkajú zľavy, tisíce eur alebo kuchynskú linku

Ceny nehnuteľností na bývanie zaznamenali v priemere ku koncu minulého roka pokles skoro o dve percentá. Na mnohých miestach na Slovensku tak cena za meter štvorcový vlastného bývania klesá.

01.02.2023 15:32
Bory Bývanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

„Horúčkovité nakupovanie bytov a domov, na ktoré sme boli zvyknutí v uplynulých rokoch, sa skončilo,“ komentuje aktuálnu situáciu odborníčka na reality zo spoločnosti FinGo.sk Róberta Mecková.

Pokles predajov klesol v desiatkach percent. Dnes majú viac výhodu kupujúci. „Realitné kancelárie, ale aj developeri preto budú nútení pristúpiť k rôznym marketingovým lákadlám, aby tak zvýšili dopyt po nehnuteľnostiach, ktoré majú v ponuke,“ hovorí ďalší realitný špecialista FinGo.sk Viktor Obtulovič.

bývanie, rodina, strecha nad hlavou, kvalita prostredia Čítajte viac NBS definitívne potvrdila nový trend. Ceny bývania padajú skoro na celom Slovensku

Obtulovič hovorí, že pred 13 rokmi po finančnej kríze a veľkom prepade cien nehnuteľností sa predávali nové byty so zľavami a s bonusmi. „Aby realitné kancelárie kupujúcich dostali na obhliadku ponúkaných bytov a domov, snažili sa ich navnadiť aj na rôzne akcie ako napríklad auto ku kúpe bytu zdarma. Ďalej to boli aj rôzne dovolenky do exotických destinácií, ktoré boli ako súčasť kúpy zarátané v cene bytu,“ spomína Obtulovič.

Dnes sa tiež podľa neho začínajú objavovať zľavy. „V súčasnosti sa už takisto objavujú rôzne akcie developerov ako napríklad zľava – 15 000 eur pri predaji prvých 20 bytov, parkovacie státie k bytu zdarma alebo kuchynská linka v cene bytu,“ hovorí Obtulovič.

„O takýchto akciách by sme ešte v prvej polovici roku 2022 ani nechyrovali,“ dodal. Situácia sa ale zmenila a vplyvom vysokých cien realít a vyšších úrokových sadzieb na hypotékach sa realitný trh mení. A s ním aj taktika predávajúcich a developerov, zakončil.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #byty #NBS #ceny bývania