NBS definitívne potvrdila nový trend. Ceny bývania padajú skoro na celom Slovensku

Ponukové ceny nehnuteľností na bývanie v štvrtom kvartáli 2022 klesli o 1,94 percenta v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom. Vyplýva to z aktuálnej správy analytikov úseku meny, štatistiky a výskumu Národnej banky Slovenska.

01.02.2023 10:06
bývanie, rodina, strecha nad hlavou, kvalita... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (3)

Najvýraznejší pokles zaznamenali v Žilinskom a Bratislavskom kraji, medzi októbrom a novembrom. Ceny bytov aj domov poklesli v podobnej miere, zároveň sa zvyšuje podiel bytov v ponuke.

poplatok, dane, odvody, peniaze, banka Čítajte viac Úroky rýchlo rastú, peniaze už vedia zarobiť. Aké sadzby ponúkajú slovenské banky na „termíňákoch“? (+ porovnanie)

Podľa analytikov ide o prvý medzištvrťročný pokles od konca roku 2019. „Priemerná cena rezidenčných nehnuteľností medzi štvrťrokmi klesla o takmer 53 eur za meter štvorcový na úroveň 2 660 eur za meter štvorcový, čím bol prakticky zmazaný rast z tretieho štvrťroku," konštatujú analytici s tým, že v medziročnom vyjadrení rast cien spomalil na 15 percent.

mladí ľudia Čítajte viac Dobrá správa pre mladších ako 35 rokov. Viete ušetriť aj 400 eur na daňovej výhode

Priemerná cena bytov podľa nich klesla v poslednom štvrťroku o 2,6 percenta (medziročne +14,4 percenta), čím sa dostala na úroveň 2 904 eur za meter štvorcový. Najvýraznejší pokles zaznamenali päťizbové a trojizbové byty. „Priemerná cena domov klesla na úroveň 1 975 eur za meter štvorcový, čo predstavuje medzištvrťročný pokles 2,3 percenta," dodávajú s tým, že medziročne sú ceny stále vyššie o 7,8 percenta.

Podľa analytikov v štvrtom kvartáli ceny nehnuteľností klesli vo väčšine krajov. „Najvýraznejší medzikvartálny pokles zaznamenal Žilinský (-3,5 percenta) a Bratislavský kraj (-3,2 percenta)," uvádzajú s tým, že ceny medzi štvrťrokmi rástli iba v Trnavskom (4,2 percenta) a Banskobystrickom kraji (2,9 percenta).

Úroveň cien dosiahla podľa analytikov vrchol v júli, odvtedy ceny nehnuteľností postupne klesajú, pričom najviditeľnejší pokles nastal medzi októbrom a novembrom. V decembri sa vývoj stabilizoval.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #nehnuteľnosti #NBS #ceny bývania