Koľko stojí svadba? Zdražie o 20 až 30 percent, pozrite si ilustračný cenník

Áno, beriem. To je veta, ktorou sa spečatí láska dvoch ľudí. Predchádza jej však veľa príprav a najmä peňazí. Ťažko sa odhaduje cena priemernej svadby. Veľa závisí od toho, čo je súčasťou svadby a koľko na nej bude hostí. Cena sa môže líšiť aj v tisíckach eur.

01.02.2023 05:00
svadba, oslava, svadobčania, obrad, novomanželia, Foto:
Ilustračná fotka.
debata (9)

Napríklad Simona z Liptova sa vydávala v lete minulého roka. Jej svadba ju dohromady vyšla približne 12-tisíc eur. Platili ju bez pôžičky z našetrených financií. Aj napriek vysokej sume sa snažili ušetriť každé euro. Rozpočet najviac zaťažila položka za catering, teda jedlo, zákusky a občerstvenie. Keďže mala 120 hostí a za každého platila 31 eur, zaplatila zaň 3 720 eur.

Ďalšia vysoká položka bol dídžej – 1 550 eur. Nad tisíc eur Simonu vyšiel aj kameraman s fotografom. Taktiež výzdoba, zapožičanie stolov a pohárov či koláče s tortou.

Pod tisíc eur vyšli položky sála, kvety, nápoje – alko aj nealko – šaty s oblekom, popolnočné šaty, tlačoviny, kytica, dva autobusy na prepravu hostí, tankovanie áut, dary pre kostolníčku, kňaza a miništrantov, starejší, mejkap a účes.

Úplný opak zažila Beáta zo Svitu. Do svadby investovala minimum financií. „Najdrahšie nás vyšiel manželov oblek,“ smeje sa mladomanželka. Ich svadba prebehla na úrade, len za prítomnosti svedkov. „Neplatili sme za obrad nič, len sme doniesli oddávajúcemu výslužku,“ opisuje pani Beáta. Aj s oslavou, ktorú si zorganizovali doma, a slávnostný obed v reštaurácii aj s cenou za obrúčky, vyšla mladý pár svadba do tisíc eur.

Ešte lacnejšie to zvládla mladá Bratislavčanka Barbora, ktorá sa brala so svojím dnes už manželom na matrike s dvoma svedkami a investovala len do obrúčok a poplatku na úrade.

Záleží na počte hostí

Za najväčšiu položku pri väčších svadbách sa dá považovať najmä catering. Ceny potravín za posledné obdobie výrazne narástli, tak isto aj ceny energií. To všetko museli majitelia spoločností nejakým spôsobom preniesť aj do výsledných súm.

Ceny musela zvyšovať aj eventová spoločnosť SpicyBrown z Trenčianskych Teplíc. „Vzhľadom na nárast cien energií a potravín stúpli aj ceny svadobných služieb. Rozpočet svadby je však vždy individuálnou záležitosťou, ktorá sa odvíja od preferencií, možností a želaní daného páru,“ informuje Zuzana Danechová, manažérka riaditeľa SpicyBrown. Citeľné zdraženie nastalo v cenách cateringu. A pohybuje sa na úrovni od 20 percent. Tiež tvrdí, že obdobie po pandémii prinieslo viac menších svadieb s relatívne lacnejším rozpočtom.

Tak isto aj v hoteli Divoká Voda v Čunove pristupujú ku každému klientovi individuálne, čo sa prejavuje aj na cenotvorbe. „U nás snúbenci nemajú stanovené balíky, ktorých obsah musia akceptovať. Menu aj nápojový lístok zostavujeme presne podľa požiadaviek klientov. Hoci často pripravujeme svadby na kľúč,“ hovorí pre Pravdu Miroslava Vaceková z Areálu a hotela Divoká Voda.

Pre ilustráciu uviedla modelový príklad. „Pri príprave svadby pre 80 osôb s kompletnými službami – teda 3-chodové menu, neskorší teplý a studený bufet, bar, kvetinová výzdoba, dídžej, čepčenie a podobne – vychádza medziročný nárast cien o 10 eur na osobu,“ hovorí. S tým, že pri väčšej svadbe je medziročný nárast nižší, vzhľadom na doplnkové služby.

Majiteľka svadobnej agentúry Holubica Adela Strimbeanu si tiež všimla nárast cien na menu o 20 – 30 percent na osobu. „Je to určite spôsobené nárastom cien potravín, dopravy a energií,“ vysvetľuje.

Termín si snúbenci stanovujú rok, rok a pol dopredu. Vtedy pár ešte netuší, či sa bude zdražovať alebo nie. „Niektorí klienti museli pre zdražovanie cien cateringu prehodnotiť rozpočet napríklad na výzdobu či hudobný program. Bez dobrého jedla to na svadbe nejde, čiže na ňom sa šetriť nedá, takže prirodzene sa muselo siahnuť na iné položky,“ hovorí Strimbeanu. Ale dodáva, že ak nebudú chcieť klienti v sezóne 2024 robiť kompromisy pri cateringu, výzdobe a programe, určite si budú musieť vyčleniť na svadbu približne o 20 až 30 percent vyšší rozpočet, ako to bude v tomto roku.

Svadby, ktoré realizuje agentúra Holubica, sa pohybujú v rozpočtoch od 20– do 35-tisíc eur. Zdražovanie na celkovom rozpočte podľa Strimbeanu vyskočí o 20 až 30 percent, v plnej miere na budúci rok.

Treba myslieť aj na milodary

Svadba nie je otázkou len jedného večera. Treba ju plánovať mesiace až rok dopredu. Jedným z najdôležitejších úkonov je opýtať sa, koľko sú snúbenci ochotní do nej investovať. To zasa ovplyvňuje najmä počet hostí. Adela Strimbeanu pre Tatra banku uviedla príklad. „Povedzme, že svadba pre asi 40 osôb v centre Bratislavy v takom menšom hoteli, kde máte komplet všetko – dídžeja, fotografa, tortu či vizážistku, stojí, ak budete škrtiť rozpočet, okolo sumy 10-tisíc eur. Výsledná suma ale rastie s počtom hostí. Ak ich máte viac a hľadáte lokalitu niekde v okolí Modry, tam to môže byť od 15-tisíc eur až po 20-tisíc eur,“ vysvetľuje.

potraviny Čítajte viac Drahota stále drancuje rodinné rozpočty. Mäso, chlieb či zelenina zdraželi o tretinu (+ zoznam potravín)

„Existujú však aj svadby na veľkolepých miestach. Majú luxusnejšie priestory, zmestí sa tam viac osôb, aj ponuka jedál je na vysokej úrovni, tam sa cena odhaduje od 25-tisíc až do 40-tisíc eur,“ vysvetľuje Strimbeanu.

Jeden chce veľkú svadbu, druhý zasa malú. Niekto v kostole, niekto na úrade alebo v kaštieli, prípadne v záhrade. Všetky tieto rozhodnutia veľmi ovplyvňujú svadobný rozpočet. Čo sa týka nákladov na kostol, tradičný obrad v chráme Božom by mal byť pre mladomanželov zadarmo. Ale aj tu sa dávajú milodary. Nesmie sa zabudnúť priniesť do obálky nejakú sumu peňazí pre kňaza, miništrantov a organistu. Závisí od snúbencov, koľko sú ochotní darovať. Iné je to už s miestami mimo kostola.

Dokonca existujú aj poplatky za vykonanie svadby na inom než príslušnom matričnom úrade, tie sú v hodnote 20 eur. Ak by sa však pár rozhodol uzavrieť manželstvo napríklad v kaštieli, priplatiť by si musel 70 eur ako poplatok za uzavretie manželstva. Ak si našinec berie cudzinku, tiež je povinný zaplatiť poplatok s povolením za 105 eur, poplatky sú stanovené zo zákona o správnych poplatkoch. Dobrou správou pre novomanželov môže byť fakt, že od hostí sa im môže podariť vyzbierať nemalú čiastku na daroch. Všetko však záleží na ich štedrosti.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #svadba #catering