Úroky rýchlo rastú, peniaze už vedia zarobiť. Aké sadzby ponúkajú slovenské banky na „termíňákoch“? (+ porovnanie)

Pozornosť klientov bánk na Slovensku začínajú pútať termínované vklady. Terminovaný vklad vo všeobecnosti je bankový produkt, ktorý sa podobá na bežný účet. Klient si na terminovaný vklad vloží peniaze, za ktoré mu banka zaplatí úrok. Rozdiel oproti bežnému účtu je v tom, že pri terminovanom vklade sa klient zaväzuje, že tieto peniaze na dohodnuté obdobie na účte nechá.

29.01.2023 05:00
poplatok, dane, odvody, peniaze, banka Foto:
Pozornosť klientov bánk na Slovensku začínajú pútať termínované vklady.
debata (5)

Preto sú peniaze na terminovanom vklade úročené ďaleko atraktívnejšie ako na bežnom účte, kde ich klient banke necháva v podstate zadarmo.

Dôvodom rastu úrokov je to, že Európska centrálna banka (ECB) zvyšuje svoje základné sadzby od ktorých sa odvíjajú aj iné sadzby v krajinách platiacich eurom. A to vytvára priestor na to, aby postupne rástli aj úrokové sadzby na terminovaných vkladoch.

kalkulačka, peniaze, eurá, hypotéka, účty, splátka Čítajte viac Aj drahšia hypotéka môže byť stále dobrá. Mimoriadnu splátku hypotéky dobre zvažujte

„Zvyšovanie kľúčových sadzieb ECB sa prenáša do úročenia termínovaných vkladov. Naopak, úročenie vkladov na bežných účtoch sa však vzhľadom na ich charakter prakticky nemení. Výsledkom je, že výnosová krivka klientskych vkladov v eurozóne sa v porovnaní s obdobím pred zvyšovaním sadzieb posunula nahor,“ upozorňujú analytici úseku meny, štatistiky a výskumu z Národnej banky Slovenska (NBS).

„Domácnosti a predovšetkým podniky preto začali presúvať svoje zdroje z vkladov splatných na požiadanie na termínované vklady. Uprednostňujú tak vyšší výnos pred vyššou dostupnosťou peňazí, dodávajú.

Na terminovaných vkladoch klienti ale určite infláciu poraziť nedokážu. „Zaujímavé je, že časť ľudí sa snažila čeliť rastúcemu znehodnoteniu úspor kvôli vysokej inflácii presunom úspor do termínovaných vkladov napriek tomu, že ich úročenie sa až do jesene 2022 vôbec nezvýšilo a aj dnes existuje len niekoľko termínovaných vkladov s úročením okolo 1,5 % s veľmi zúženými podmienkami,“ hovorí Marián Búlik, analytik spoločnosti OVB.

Terminovaný vklad iba zmierňuje straty v porovnaní so situáciou, keď peniaze ležia bez pohybu na bežnom účte. „Úrok 1,5 percenta pritom v nijakom prípade nechráni úspory pred stratou hodnoty – to dokážu pri strednodobom výhľade len pravidelné investície na finančných trhoch. V tomto vývoji vidím sčasti reakciu na poklesy finančných trhov, ktoré časť ľudí vystrašili, a sčasti panickú reakciu, ako aspoň trochu zmierniť priebežnú stratu hodnoty úspor,“ dopĺňa Búlik.

Úroky narástli niekoľkonásobne

Aktuálna výška úrokových sadzieb v eurozóne obmedzuje výšku úrokových sadzieb, ktoré klienti v eurozóne môžu získať. Napriek tomu sú krajiny, kde terminované vklady prinášajú klientom vyššie sumy. Podľa údajov ECB sa terminované vklady do dvoch rokov na Slovensku úročia priemernou sadzbou 1,89 percenta ročne. Podobne je to aj v ostatných krajinách eurozóny.

V prípade termínovaného vkladu nad dva roky sa priemerná sadzba podľa ECB pohybuje na Slovensku na úrovni 1,89 percenta. Najlepšie v rámci eurozóny sú na tom majitelia terminovaných vkladov nad dva roky v Estónsku. Tam klienti získajú v priemere 2,94 percenta.

Ešte minulý január za termínovaný vklady dávali slovenské banky podľa NBS priemerný úrok 0,33 percenta, v novembri to bolo už 1,45 percenta. Za rovnaké obdobie narástli úroky na termínovaných vkladov do 5 rokov z 0,82 eur na 1,91 percenta. V priebehu pár mesiacov sa tak úroky zvýšili niekoľkonásobne. A zrejme budú rásť aj ďalej.

„V uplynulých mesiacoch vidíme pokles miery úspor na sporiacich a bežných účtoch, zatiaľ čo miera úspor na termínovaných vkladoch a investícii do fondov rastie. Ako dôvod vidíme najmä snahu klientov hľadať v čase vysokej inflácie produkty, kde je miera zhodnotenia vyššia,“ hovorí Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB banky.

Potvrdzuje, že terminovaný vklad nie je plnohodnotnou odpoveďou na zdražovanie. „Termínovaný vklad je konzervatívnym produktom, ktorý by mal byť súčasťou portfólia klienta určeného na vytváranie úspor a jeho zhodnocovanie. Zároveň však treba mať na pamäti, že garantované zhodnotenie, ktoré ponúka, je nižšie, než potenciál zhodnotenia iných, v tomto prípade investičných nástrojov,“ hovorí.

Terminovaný vklad môže byť teda zaujímavý pre ľudí, ktorí nechcú podstupovať riziko. „Termínovaný vklad je vhodný nástroj pre konzervatívnych klientov, vďaka ktorému môžu určitú časť svojich finančných prostriedkov, napríklad tie, ktoré považujú za dlhodobejšie rezervu, viazať dlhodobo nakoľko vedia, že tieto prostriedky nebudú v istom čase potrebovať,“ hovorí Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne.

Najväčšia banka banka na samostatných terminovaných vkladoch úrokové sadzby zatiaľ nedvíhala, preto neregistruje ani zvýšený záujem o termínované vklady, keďže banka úrokové sadzby na týchto produktoch nezvyšovala.

Najvyššie úroky na „termíňakoch“ na dva roky ponúka podľa portálu FinančnýKompas.sk Poštová banka, tá má na terminovaných h vkladoch úrok 3 percentá. Prima banka ponúka 1,8 percent s podmienkou osobného účtu, Fio banka 1,2 percenta. Aj pri viacročných viazanostiach ponúkajú najlepšie úroky vyššie spomenuté banky. Na získanie týchto sadzieb môže ale banka požadovať splnenie ďalších podmienok, niektoré banky požadujú napríklad otvorenie a používanie bežného účtu.

U susedov úroky zarobia oveľa viac

Omnoho lepšie boli na tom v novembri minulého roka ostatné krajiny V4, ktoré nepatria do eurozóny. V týchto krajinách, na rozdiel od Slovenska, určujú výšku úrokových sadzieb národné centrálne banky. Sadzby v okolitých krajinách sú výrazne vyššie a aj sadzby na bežných účtoch. Napríklad priemerná sadzba terminovaných vkladov od jedného do dvoch rokov v Maďarsku sa v novembri minulého roka dostal na 7,16 percenta. Ešte v januári minulého roku bola táto sadzba na úrovni 1,56 percenta.

Podobný bol v minulom roku aj príbeh Poľska. Vklady v poľskej mene do dvoch rokov sa v novembri úročili úrokovou sadzbou 4,9 percenta ročne, v januári to bolo 0,4 percenta. V prípade terminovaných vkladov nad dva roky sa priemer v novembri v Poľsku dostal na 4,6 percenta, v januári bola na úrovni 1,9 percenta.

V Česku klienti komerčných bánk dostanú na terminovaných vkladoch do dvoch rokov v priemere 6,1 percenta, pri vkladoch nad dva roky sa priemer vyšplhal na 5,36 percenta.

Napriek tomu, že v čísla v susedných krajinách vyzerajú atraktívne, zďaleka neporážajú infláciu. To samozrejme platí aj o Slovensku.

Na Slovensku sa miera inflácie pohybuje nad hranicou pätnásť percent, v Poľsku bolo v decembri tempo zdražovania nad hranicou šestnásť percent a v Maďarsku miera inflácie atakovala hranicu 25 percent. Z toho vyplýva, že držať úspory na terminovaných vkladoch znamená len zmierňovať dopad inflácie. Keď vezmeme do úvahy tempo zdražovania, viac ako terminovaný vklad v eurách na Slovensku sa oplatí terminovaný účet v českej a aj v poľskej mene. Tieto krajiny majú síce aktuálne vyššiu infláciu, no výrazne vyššie zhodnotenie prostriedkov na terminovanom vklade hovorí v celkovom hodnotení v ich prospech.

Iná je situácia v Maďarsku. Ani výrazne priaznivejšie sadzby nedokážu kompenzovať vysokú infláciu, preto terminovaný vklad vo forintoch aktuálne nie je výhodnejší ako terminovaný vklad v eurách na Slovensku.

Toto je ale iba veľmi zjednodušený pohľad. Samozrejme, do úvahy treba zobrať aj to, že ak by sa klient rozhodol vymieňať svoje úspory do inej meny, musí počítať s tým, že sa vystavuje kurzovému riziku. Jeho potenciálny výnos môžu nakoniec znižovať prevody z domácej meny na cudziu a opačne. Navyše, majetok bude v cudzej mene uzamknutý na terminovanom účte, peniaze teda nebudú bez sankcie k dispozícii na rýchly spätný prevod na eurá bez sankcie.

Banky majú z úrokov dve tretiny zisku

Rast úrokových sadzieb znamená, že pre bankový sektor je získavanie peňazí drahšie. Automaticky to presúvajú do cien svojich úverov.

Podstata podnikania komerčných bánk spočíva v tom, že banky prijímajú vklady a tieto peniaze ďalej poskytujú vo forme úverov. Úroková sadzba, ktorú banky vyplácajú za vklady, je nižšia ako úroková sadzba úverov, ktoré poskytujú. Aj z rozdielov medzi týmito úrokovými sadzbami banky tvoria zisk. Práve úrokové príjmy tvoria zhruba dve tretiny zisku bankového sektora na Slovensku. Ku koncu novembra sa zisk bánk na Slovensku vyšplhal na 742,4 milióna eur.

Vzťah klienta a banky je pri ukladaní vkladov opačný ako pri poskytovaní úverov. Zjednodušene môžeme povedať, že pri tvorbe vkladov poskytuje klient peniaze banke. Ak sa „cena peňazí v ekonomike zvyšuje“ vzniká tlak aj na to, aby rástli aj úroky na vkladoch.

Pri terminovaných vkladoch má banka do určitej miery istotu, že peniaze počas dohodnutého obdobia nebude musieť klientovi vrátiť. Za túto „istotu“ banka klientovi platí lepšie ako za peniaze, ktoré má na bežnom účte a môže ich kedykoľvek vybrať.

Na slovenskom trhu sú v ponuke aj také terminované vklady, ktoré predčasný výber neumožňuje vôbec, v iných prípadoch klient stráca nárok na celý úrokový výnos.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #úrokové sadzby #termínovaný vklad