Prichádza vyšší daňový bonus 140 eur. Čo musíte spraviť preto, aby ste ho dostali celý? (+ prehľad súm)

Od januára 2023 rodičia detí do 18 rokov majú nárok na daňový bonus vo výške 140 eur. Na staršie dieťa stúpne na 50 eur. No nie každý dostane plnú sumu. V dobe, kedy najchudobnejší sú najviac odkázaní na pomoc štátu, tak dostanú najnižší daňový bonus. Je postavený na tom, že kto zarobí viac, dostane viac.

27.01.2023 05:00
Matovič Foto: ,
Minister financií Igor Matovič.
debata (88)

Na to, že rodič nedostane rovnakú sumu daňového bonusu, upozorňuje aj exminister práce za SaS a daňový expert Jozef Mihál. A to preto, lebo na celkovú čiastku má vplyv takzvaný čiastkový základ dane. Ten je vlastne hrubá mzda mínus odvody. Niektorým rodičom budú vyššie sumy prvýkrát vyplatené už v priebehu februára.

Ako prepočítal Mihál, tak najviac dostanú ľudia s najvyššími mzdami. Napríklad človek, ktorý zarába 700 eur v hrubom a má jedno dieťa, dostane iba 121 eur. Ak chce pracujúci rodič získať plnú výšku daňového bonusu, tak jeho mzda musí byť aspoň 850 eur v hrubom. Ak má rodič dve deti a zarába 800 eur, nárok má iba na 187 eur.

Ako dostať plný Matovičov bonus

Existuje možnosť, ako dostať najvyššiu sumu bonusu, aj keď človek nezarába požadovanú sumu. Môže ho dostať rodič aj s trvalým pracovným pomerom, ale aj živnostník.

„V princípe platí, že ak rodič nedosiahne požadovanú výšku základu dane a nemôže si uplatniť plný daňový bonus, môže si donárokovať celú sumu bonusu v daňovom priznaní,“ vysvetľuje účtovníčka Dagmar Bednáriková.

Ďalej vysvetľuje, že si môže navýšiť základ dane pre účely výpočtu výšky nároku na bonus o základ dane z príjmov druhej oprávnenej osoby. Teda napríklad druhého rodiča, ktorý žije v domácnosti s vyživovaným dieťaťom. To znamená, že o daňový bonus v plnej výške nepríde, ak splní po sčítaní v úhrne potrebnú výšku základu dane, to je napríklad pre dve deti minimálne1 200 eur.

Matovič Čítajte viac Parlament definitívne schválil Matovičov balíček. Prešiel zásadnými zmenami, 200 eur na dieťa nedostane každý

Pre lepšiu ilustráciu uvedieme modelový príklad. Ak matka má hrubú mzdu 800 eur, tak po novom dostáva daňový bonus na dve deti 187,06 eura. Ak by však zarábala 1 200 eur mohla by dostať plnú výšku bonusu, a to 280 eur. Mesačne tak príde o takmer 93 eur, čo ročne robí viac ako 1 115 eur. Má však možnosť, aby o tieto peniaze neprišla. A to tak, že pri ročnom zúčtovaní sa jej môžu peniaze spätne vrátiť. V daňovom priznaní stačí, ak si k nezdaniteľnej čiastke pripočíta manželov (otcov) príjem. Súčet oboch miezd musí dohromady výjsť na minimálnu čiastku 1 200 eur. Po tomto kroku jej bude doplatená suma daňového bonusu. To je spomínaných 1 115 eur. Účtovníci denníku Pravda potvrdili, že je to tak.

Ako funguje daňový bonus

Daňový bonus si môže jeden rodič, či už je to matka alebo otec uplatniť na každé vyživované dieťa. Na to, aby mal rodič možnosť dostávať bonus musí splniť podmienku, a to je, že výška jeho zdaniteľných príjmov zo závislej činnosti musí byť počas jedného polroka aspoň šesť násobok minimálnej mzdy. To predstavuje sumu 3 876 eur. Pri živnostníkoch musí byť vykázaný aspoň čiastkový základ dane z príjmov, čo znamená, že daňové nesmie byť nula. Daňový bonus si rodič uplatňuje cez daňové priznanie, ak si ho nechá vyplácať raz ročne. Alebo zamestnanec dodá svojmu zamestnávateľovi rodné listy detí, ak študujú na školách aj potvrdenie o dochádzke. Vtedy, keď nezvolí inak, mu chodí bonus každý mesiac spolu s výplatou.

Rodičia musia žiť pod jednou strechou

Tak isto aj Mihál na svojom facebookovom profile uviedol, že útechou v úplných rodinách, kde obaja rodičia pracujú, je to, že ak po skončení roka 2023 podajú daňové priznanie, môžu si pri výpočte „stropu“ daňového bonusu započítať aj čiastkový základ dane druhého rodiča.

Štát by mal tak začiatkom mája 2024 doplatiť chýbajúcu sumu bonusu za rok 2023. Do konca marca budú rodičia podávať daňové priznania za vlaňajšok, kedy platili nižšie sumy bonusu. „Áno. Je to tak,“ súhlasí aj daňová poradkyňa Mária Sameková. Dopĺňa, že v priebehu roka by si mal uplatňovať bonus ten z rodičov, ktorí má vyšší príjem, aby dostali čo najvyšší bonus.

Jozef Mihál Čítajte viac Mihál ukázal, koľko peňazí dostanú rodičia z daňového bonusu. Budú to stovky eur, no nie pre každého

Maximálny bonus 280 eur dostane ten rodič, ktorý si uplatňuje bonus len v mesiaci, v ktorom bude mať hrubý príjem spomínaných 1 200 eur. V rámci ročného zúčtovania môže byť rozdiel v neuplatnených bonusoch počas roka doplatený, ak je ročný príjem dostatočný. Pri dvoch deťoch by to malo byť 12 × 1 200 eur, čo sa rovná 14 400 eur pred odpočítaním odvodov.

Pokiaľ takýto príjem nemá rodič, ktorý žiada o ročné zúčtovanie a doplatenie bonusov, tak môže doložiť príjem druhého rodiča, ktorý sa pri ročnom prepočte výšky bonusov zohľadní.

Aby splnili rodičia podmienky na uplatnenie celého daňového bonusu musia spĺňať niektoré kritériá. Napríklad musia žiť spolu pod jednou strechou. „Problém môže nastať v prípade, ak napríklad rodičia detí žijú v spoločnej domácnosti , ale otec detí nebude ochotný informovať matku o svojom príjme,“ doplnila prezidentka Daňového fóra Slovenska Alica Orda Oravcová.

Ak hovoríme o nízkopríjmových občanoch, týmto môžu vznikať dodatočné náklady na účtovníka alebo daňového poradcu, pretože vyplnenie daňového priznania je komplikované, a toto nemusí vedieť vyplniť a podať tento rodič sám, informuje Oravcová.

Balíček prešiel premenami a schválili ho s extrémistami

Tzv. Matovičov rodinný balíček od svojho pôvodného návrhu prešiel mnohými zmenami. Pôvodne sa rátalo s prídavkami na dieťa v sume 40 eur a daňovým bonusom v rozmedzí 50 až 100 eur. Malo sa zaviesť aj tzv. krúžkovné, no to sa odsunulo až na rok 2025, je ale otázne, či ho niektorá vláda presadí a zavedie.

Napokon sa prídavky na deti a daňový bonus zvýšili. „Tieto zmeny majú zachovať možnosť mať 200 eur na dieťa na všetky deti od 0 do 18 rokov,“ tvrdil Matovič o zmenách v balíku. 140 eur by mali rodičia dostať za daňový bonus na dieťa a 60 eur na prídavkoch. Balíček bol schválený pomocou hlasov za extrémistickú stranu ĽSNS. S týmito poslancami pred hlasovaním Matovič rokoval a hľadal podporu.

Video
Plat vám nezdvihli a predsa dostanete na účet viac. Kto, prečo a o koľko? Pozrite si reláciu Ide o peniaze s daňovou poradkyňou Alicou Orda Oravcovou. Premiéra 11. 1. 2022.

Daňové priznanie zlepší aj vyššia nezdaniteľná čiastka

Nezdaniteľná časť pre daňovníka znamená sumu, o ktorú je jeho príjem zbavený zdaňovania. Z minuloročnej sumy 381,61 eura na mesiac, sa zvyšuje na 410,24 eura. To znamená, že ak minulý rok bola mesačná mzda zamestnanca 1 200 eur, zdanilo sa mu 818, 39 eura. Dnes sa mu zdaní len 789,76 eura. Pri ročnom zdaňovaní ide o sumu oslobodenej od dane 4 922,82 eura. Ak teda zarábal 1 200 eur mesačne (12×1 200= 14 400). Daň zaplatí zo sumy 9 477,18. Čo je oproti minulému roku menej o takmer 350 eur.

© Autorské práva vyhradené

88 debata chyba
Viac na túto tému: #daňový bonus