Penzistov čaká rekordné zvyšovanie dôchodkov. Krajniak aj Pellegrini prichádzajú s návrhmi, ako ho počítať lepšie

Veľké zdražovanie spustilo debatu o tom, ako zvyšovať dôchodky. Vysokú infláciu zažívali mnohí penzisti tu a teraz, zatiaľ čo takzvaná valorizácia sa uskutočňuje vždy k 1. januáru nového roka. Inými slovami, keď ceny rástli celý rok 2022, dôchodcovia dostali vyššie dôchodky s mnohomesačným oneskorením.

26.01.2023 04:32
dôchodcovia, dôchodkyňa, počítanie, dôchodky Foto:
Ilustračné foto
debata (75)

Vlani bola dôchodcovská inflácia za celý rok takmer 14 percent, penzisti dostali od januára pridané priemerne takmer 12 percent. Predbežné odhady Sociálnej poisťovne, ktorá dôchodky vypláca, tvrdia, že od roku 2024 by sa dôchodky mohli zvyšovať až takmer o 17 percent.

Na problém oneskoreného vyplácania vyšších penzií upozorňuje aj ekonóm Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Martin Šuster. „Ak máme ako spoločnosť pocit, že valorizácia dôchodkov príliš neskoro reaguje na infláciu – zmeňme mechanizmus valorizácie. Nepridávajme skorší trinásty alebo štrnásty dôchodok. Valorizujme dôchodky rýchlejšie. Dávno sme mohli mať mimoriadnu valorizáciu od júla a tiež systematickú zmenu zákona, aby medzi rastom cien a valorizáciou dôchodkov neprešlo 9 až 18 mesiacov, ako je to v súčasnosti. Dalo by sa to skrátiť na 3– až 4-mesačné oneskorenie,“ písal ešte vlani na jeseň.

Milan Krajniak, minister práce Čítajte viac Krajniak ide opraviť rodičovský bonus. Zmeny sa dotknú desiatok tisícov penzistov

Pre oneskorenú valorizáciu už politici prišli s návrhmi, ako systém výpočtu zmeniť. Jeden predstavil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Druhý predstavila opozičná strana Hlas, ten už prešiel aj prvým čítaním.

Zo 6 na 9 mesiacov

Návrh Krajniakovho rezortu chce rozšíriť počet mesiacov, z ktorých sa robí priemer. V súčasnosti sa valorizácia dôchodkov vypočítava ako priemer prvých šiestich mesiacov predchádzajúceho roka. Ministerstvo práce plánuje spriemerovať prvých deväť mesiacov v roku.

„Cieľom predĺženia rozhodujúceho obdobia zo šesť na deväť mesiacov je pretaviť do valorizačného mechanizmu čo možno najpresnejší a najaktuálnejší údaj o medziročnej zmene spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov, ktorý čo najlepšie vystihne zmeny v spotrebiteľských cenách tovarov a služieb za prechádzajúci kalendárny rok,“ uviedol pre denník Pravda rezort práce. Penzisti by sa tak sumu vyššieho dôchodku od nového roka dozvedeli niekedy v októbri. Zmeny výpočtu by mali platiť až od roku 2025. Návrh chce rezort práce predložiť na rokovanie vlády niekedy v druhej polovici februára. Potom by sa malo o ňom hlasovať v parlamente.

Video
Ide o peniaze: Inflácia kradne úspory aj dôchodcom. Pomôže im, ak by investovali aj oni? Odpovedá Martin Babocký z Babocky Investment Office. Premiéra 1. 12. 2022.

Valorizácia až 2-krát ročne

Hlas tiež vo svojom návrhu spomína predĺženie obdobia zo šiestich na deväť mesiacov. Ale ako dôležitejšie uvádza to, že by si penzisti zaslúžili valorizáciu dvakrát do roka. „Áno, aj naša novela obsahuje predĺženie obdobia dôchodcovskej inflácie, z ktorého sa bude odvíjať valorizácia dôchodkov, na deväť mesiacov predchádzajúceho roka. Ale podstatnejšia je druhá zmena, ktorú má priniesť naša novela,“ uviedol Erik Tomáš, podpredseda strany Hlas.

Strana navrhuje, aby sa dôchodky zvyšovali okrem 1. januára aj 1. júla v prípade, že dôchodcovská inflácia dosiahne v prvom polroku daného roka päť a viac percent. „Presne o toľko by sa aj zvýšili dôchodky k 1. júlu. Je to podobný model, aký funguje v Česku,“ dodal poslanec Tomáš.

Milan Krajniak, minister práce Čítajte viac Dôchodky v roku 2023: Končí strop, vek odchodu do penzie bude vyšší. O koľko? (+ príklady)

Hlas chce, aby sa dôchodky zvyšovali pružnejšie a reagovali tak na prudké zdražovanie, aké zažívame v súčasnosti. Novelu zákona o sociálnom poistení predložil do parlamentu ešte na decembrovú schôdzu. Tú aj poslanci schválili v prvom čítaní, čo znamená, že na nasledujúcej schôdzi sa už o nej bude rokovať v druhom a treťom čítaní. Či ju podporia iné parlamentné strany, je otázne.

Ministerstvo práce však oponuje návrhu Hlasu. Tvrdí, že je v takej podobe nevykonateľný, pretože v júli, keď by sa mali valorizovať dôchodky, sa ešte nevie, aký je priemer inflácie za prvý polrok. Na druhej strane Krajniak súhlasí, že potreba valorizácie viackrát za rok je z pohľadu dosahu na poberateľov valorizovaných dávok žiaduca v čase nadpriemernej inflácie.

Pomohla by aj mimoriadna valorizácia

Ekonóm Šuster tvrdí, že zvýšenie počtu mesiacov na výpočet valorizácie rieši problém iba kozmeticky. „Ak by sa opakovala situácia s prudkým zvýšením cien, aké sme videli od druhej polovice roka 2021, vláda by aj napriek takejto úprave bola opätovne pod tlakom riešiť kúpnu silu dôchodkov,“ vysvetľuje. Pozdáva samu, že ak by sa dôchodky valorizovali dvakrát za rok, penzistom by to pomohlo. No súhlasí s rezortom práce, že by sa nedala od júla tak rýchlo vypočítať výška zvyšovania penzií za prvý polrok. Štatistici zverejňujú výšku inflácie s mesačným oneskorením.

Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš z roku 2004. Čítajte viac V Česku sú dôchodky dvojnásobné a platy 2,5-násobné. Ako je na tom Slovensko po 30 rokoch?

Šuster tiež hovorí, že premenlivosť cien bola v minulosti nízka a tak by sa mohli prestať používať na výpočty valorizácie niekoľkomesačné priemery. Namiesto toho by sa mohli použiť priemery z konkrétnych mesiacov. Pri zachovaní januárovej valorizácie by sa podľa neho mohla brať do úvahy cenová hladina za august alebo september, aby do konca roka Sociálna poisťovňa stihla prepočítať všetky dôchodky.

Po druhé bolo by podľa neho vhodnejšie posunúť termín valorizácie tak, aby zachytila aj vývoj cien zo začiatku roka. Pretože v januári dochádza ku zmenám cien energií, prípadne sa začínajú zmeny v úprave sadzieb DPH alebo spotrebných daní. Dôchodky by sa napríklad mohli valorizovať v júni či júli podľa rastu cien trebárs za marec.

Ako ďalšie zlepšenia uvádza, že v prípade, ak by rast cien od poslednej valorizácie presiahol hranicu napríklad 3 až 5 percent, došlo by k mimoriadnej valorizácii v najskoršom možnom termíne.

Ako porastú dôchodky v roku 2024

Sociálna poisťovňa odhaduje, že od budúceho roka porastú penzie o 16,9 percenta. Na ilustráciu, ak dôchodca dnes dostáva mesačnú penziu napríklad vo výške 370 eur, v roku 2024 by mal dostať 432,53 eura. Ide teda o nárast o 62,53 eura. Pri vyšších dôchodkoch je valorizácia ešte vyššia. Ak senior dnes dostáva 900-eurový dôchodok, v budúcom roku by mu malo na účet mesačne prísť vyše 1 052 eur, pri tomto príklade ide o zvýšenie penzie o vyše 152 eur. Skutočné percento navýšenia bude známe až v druhej polovici tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #dôchodky #valorizácia