Najlepší čas začať je ešte pred dvadsiatkou. Druhý najlepší čas je dnes, hovorí finančný expert o investovaní

Investovanie je otázkou dnešných dní. Pri ustavične sa kolíšucich trhoch prináša so sebou mnoho rizika, ale zároveň aj veľa príležitostí. V relácii Ide o peniaze hovorí, ako a kedy najlepšie investovať, Pavel Škriniar, analytik Swiss Life Select a pedagóg z Ekonomickej univerzity v Bratislave.

27.01.2023 10:00
Pavel Škriniar, Ide o peniaze Foto:
Pavel Škriniar, v relácii Ide o peniaze.
debata (3)

Kedy je najlepší čas začať s investovaním?

Spomenul som si na vtip, kde sedliak vyšiel s kosou v lete na pole, chytil sa za čelo a vraví: veď ja som zabudol zasiať! Je to tak, kto chce mať výnosy z investovania, nemá čakať, ale siať. Na rozdiel od poľnohospodárstva finančné trhy ponúkajú možnosť úrody počas celého roka. Takže na otázku „kedy“, je jednoduchá odpoveď – včera bolo neskoro. Najlepší čas začať je ešte pred dvadsiatkou. Druhý najlepší čas je dnes.

Má zmysel vôbec sa zaoberať štatistikami, ktorý mesiac je najvýhodnejší?

Áno aj nie. Ak ste špekulant alebo je to vaša práca a trhy sledujete dennodenne, štatistiky sú dôležité. Pre bežného človeka je to zbytočné. Dôvod je ten, že celkový výnos, ktorý by tým dosiahol, bude nedostatočný vzhľadom na čas, ktorý tomu venuje. Pochybujem, že by vložil všetky svoje úspory do jedného momentu, dúfajúc, že mu to vyjde. To riziko je veľmi veľké.

Viac z rozhovoru nájdete v relácii Ide o peniaze

Ak to naozaj zoberieme ako novoročný záväzok, je január dobrý mesiac na začiatok investovania?

Každý mesiac je dobrý mesiac na začiatok. Povedal by som, že z toho dlhodobého pohľadu je dokonca lepšie, ak poklesy človek zažije na začiatku, než na konci. Na začiatku ide totiž o malé peniaze, postupom času a ďalšími vkladmi sa objem úspor zvyšuje.

Ktoré mesiace sú z hľadiska investícií priemerne najziskovejšie a ktoré najmenej investične zaujímavé?

Odpoveď na otázku znie: jún s októbrom sú z pohľadu bežného výnosu najziskovejšie, august je ako jediný stratový. Lenže táto odpoveď nikomu nepomôže. Hovorí o minulosti a o investícii, ktorá sa začala na začiatku a skončila sa na konci mesiaca. Počas mesiaca mohol byť zisk podstatne vyšší, rovnako človek možno potreboval prežiť hlbokú stratu. Investícia nie je záležitosť na jeden mesiac. Nielen pre neistotu z vývoja trhov, ale aj pre poplatky spojené s investovaním.

trh, burza, akcie, Tokio Čítajte viac Česi vedia zarobiť na vkladoch, na Slovensku sú úroky mizerné. Kde hľadať únik pred 15-percentnou infláciou?

Dá sa hovoriť aj o výnosných dňoch?

Samozrejme, štatistika sa dá urobiť zo všetkého. Opäť by som sa však opýtal: idete investovať na jeden deň? Respektíve každý týždeň budete mať zainvestované iba v jeden deň? Trhy sú ovplyvnené dianím počas jedného dňa iba krátky čas. Je to ako chrípka, ktorá človeka odstaví na týždeň, možno dva, no z dlhodobého horizontu väčšinu života je produktívny, zvyšuje svoju kvalifikáciu a má postupne vyšší príjem. To isté sa dá povedať aj o spoločnostiach, ktoré sú na kapitálovom trhu.

dôchodok, manželia, starosti, exekúcia, dlh, dlžoba Čítajte viac Je priam alarmujúce, že na dôchodok si šetrí ani nie štvrtina Slovákov. Ako investujeme v porovnaní s Čechmi?

Sú aj mesiace, v ktorých sa najviac vyberá? Môže aj toto zamávať trhom?

Ak niekto predáva, iný musí kúpiť. Takže výber je druhou stranou vkladu. Záujem o výber súvisí s individuálnymi potrebami investora – kúpa nehnuteľnosti, dôchodku či dovolenky. Hovoriť o konkrétnom mesiaci sa nedá, skôr o udalostiach. Ale zase, väčší záujem o predaj znamená pokles ceny. Bežní investori nedokážu svojimi vkladmi či výbermi zamávať trhom. Iba v prípade, že by šlo o koordinované správanie. Napríklad nedávno sa skupina malých investorov rozhodla nakupovať akcie spoločnosti GameStop, čím chceli vyhnať cenu tak vysoko, aby investiční manažéri trpko oľutovali, že stavili na jej pokles. Vypomstilo sa to malým investorom. Aj náš druhý pilier bude onedlho presúvať úspory z dlhopisových do akciových nástrojov a bude to robiť postupne, inak by mohol ovplyvniť trhové ceny. Ako som povedal, malí hráči nedokážu zamávať trhom.

Ak ešte raz mám použiť slovo kľúčové, tak kľúčová je asi pravidelnosť. Je to tak?

Pravidelné investovanie je pre bežného človeka ideálne. Priemeruje nákupnú cenu, vkladá malé sumy a prípadné poklesy nemusí tak prežívať, ako keby vložil celú sumu naraz.

kalkulácia, peniaze, kalkulacka, Čítajte viac Doma by ste mali mať železnú rezervu, ostatné peniaze rozumne investovať. Ako bojovať proti zdražovaniu?

Možno niekto investuje pravidelne, ale rôzne sumy. Niektoré mesiace menej, pretože treba zaplatiť dane, dovolenku, Vianoce, a niektoré viac. Má zmysel takto rozmýšľať aj pre tých, ktorí sa aj napriek dovolenke či Vianociam nemusia obmedzovať vo výške investovanej sumy?

Vhodné je mať nastavený trvalý príkaz a ak je možnosť, poslať jednu či viac platieb navyše. Mimoriadne vklady sú úplne bežné v časoch, keď dochádza k cenovým poklesom. Vtedy kupujete to isté aktívum, čo máte, no za nižšiu cenu.

Nie je to všetko v konečnom dôsledku jedno, ak sa stane napríklad to, čo pred rokom, že Vladimir Putin napadne Ukrajinu, a trhmi to zamáva bez ohľadu na to, že ten daný mesiac mal byť investične najvýhodnejší?

Presne tak, štatistika hovorí o minulosti a budúce udalosti na ne neprihliadajú. Ak však máte investíciu, ktorá má dvadsať či tridsať rokov, verte, že výsledok vás bude tešiť bez ohľadu na to, či došlo k poklesu, alebo nie. Koniec koncov, ako sa do investície vstupuje, tak by sa z nej malo vystupovať. Aby sa človek vyhol výraznému poklesu, môže z investície vystúpiť postupne.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #investovanie