Česi vedia zarobiť na vkladoch, na Slovensku sú úroky mizerné. Kde hľadať únik pred 15-percentnou infláciou?

Infláciu sa pravdepodobne nepodarí poraziť ani v roku 2023. Ak by sa ju niekto pokúsil poraziť, musel by výrazne riskovať. A to bežný Slovák skutočne nemá vo zvyku.

25.01.2023 05:00
trh, burza, akcie, Tokio Foto: ,
Investorom sa v roku 2022 nedarilo. Nechať sa odradiť by bola chyba.
debata (39)

Napriek tomu, rozumné investovanie môže znížiť stratu, ktorú inflácia vytvorí. V decembri rast cien na Slovensku presiahol pätnásť percent a pre ľudí s peniazmi na bežnom účte je toto čistá strata. Ak pred rokom ilustračný nákupný košík stál 100 eur, dnes za ten istý zaplatíme 115 eur. Dobrou správou je, že rozumným investovaním môžeme túto stratu znížiť.

„Maximom, čo vieme dosiahnuť, je minimalizovanie strát, lebo poraziť infláciu vo výške pätnásť až sedemnásť percent, už znamená nutnosť ísť do značného rizika a to už nemôžeme odporučiť bežnému klientovi,“ poznamenal analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda počas konferencie, ktorú organizovala v utorok televízia TA3.

Dominik Hapl Čítajte viac Finančný odborník: Ak Slovák vidí zľavy, nakupuje. A teraz sú veľké zľavy, treba zainvestovať

Podľa jeho slov je dnes veľmi ťažké odporučiť bežnému človeku pred dôchodkom, aby svoje peniaze investoval do dynamických akcií, kde je okrem potenciálu pekného výnosu aj relatívne vysoké riziko strát. „Doporučujem nechať peniaze na dobre úročených vkladoch v banke,“ poznamenal Kovanda. V tomto prípade ale berie do úvahy výšku úrokových sadzieb na terminovaných vkladoch v Česku, kde dokáže klient získať úrokovú sadzbu na úrovni okolo šiestich percent.

Situácia na Slovensku je v tomto prípade komplikovanejšia, ponuka terminovaných vkladov slovenských bánk zďaleka nie je taká štedrá. Termínovaný vklad na šesťdesiat mesiacov v slovenských bankách aktuálne nepresahuje úrokovú sadzbu vo výške troch percent. Krátke terminované vklady sa na Slovensku pohybuje na úrovni okolo nuly.

Terminovaný vklad teda lepšiu úrokovú sadzbu ponúka len pri dlhej viazanosti prostriedkov, navyše je potrebné dobre ho vyberať. Z údajov Národnej banky Slovenska vyplýva, že k novembru minulého roka sa vklady občanov v bankách v priemere úročili sadzbou 0,14 percenta.

V Česku je situácia iná preto, že úrokové sadzby českej centrálnej banky sú výrazne vyššie ako úroková sadzba v eurozóne. V Česku sú teda výrazne drahšie úvery ako na Slovensku, no banky štedrejšie zhodnocujú aj vklady. Napriek tomu, že sa už na jar minulého roka na Slovensku začalo zdražovanie úverov, vkladov sa rast úrokových sadzieb zatiaľ netýka.

Investovanie do nehnuteľností aktuálne Kovanda považuje za predčasné. Skúsenejším investorom odporúča hľadať možnosti na rozvíjajúcich sa trhoch napríklad v Ázii. To, ale nie je riešenie pre bežného občana, ktorý má na účte relatívne nízke sumy. „Odporúčam zmieriť sa s tým, že jednoducho pravdepodobne ani tento rok, rovnako ako počas minulého roka, infláciu neporazíme. Cieľom je minimalizovať straty,“ dodal Kovanda.

Video
Inflácia, nedostuposť bývania, pád trhov. Negatívny rok je za nami - dokedy ešte budeme musieť šetriť? Odpovedá Marián Búlik zo spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko. Premiéra 28. 12. 2022.

Peniaze treba dobre rozložiť

Podľa Mariána Búlika zo spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko sa záujem o investovanie ale zvyšuje. „Pre bežného Slováka sú dve základné aktíva, do ktorých by mal investovať: kapitálový trh a nehnuteľnosti,“ hovorí Búlik. Ostatné druhy investícií sú pre bežného Slováka príliš špekulatívne a vyžadujú častejšie zásahy a sledovanie. „Ak niekto chce investovať do zlata, alebo kryptomien, tak okej, no do päť percent,“ hovorí. Ak by aj tieto investície zaznamenali prepad hodnoty, nebude to pre bežného človeka katastrofa.

Správne nastavené investovanie do kapitálového trhu, teda napríklad do akcií a dlhopisov, môže byť v správnom pomere pre každého. Jeho základné odporúčanie je rozkladať majetok tak, aby riziko bolo únosné. „Máme štatistiky za posledných tristo rokov, že akcie zarábajú minimálne dvakrát toľko, čo dlhopisy a takmer vždy porážajú infláciu, lebo ju do seba absorbujú. No nevieme, či to tak bude odteraz aj naďalej. Rovnako nevieme, či nehnuteľnosti budú tak ako doteraz na rozvinutých trhoch kopírovať aspoň infláciu,“ objasnil počas konferencie Búlik.

kalkulačka, peniaze, eurá, hypotéka, účty, splátka Čítajte viac Aj drahšia hypotéka môže byť stále dobrá. Mimoriadnu splátku hypotéky dobre zvažujte

„Keď neviem správnu odpoveď, správna odpoveď je z každého rožka troška,“ hovorí. Preto odporúča majetok správne rozkladať. Zároveň platí, že čím je investor mladší, jeho investičný horizont dlhší, tým viac si môže dovoliť riskovať a väčšia časť majetku môže smerovať do akcií.

Komplikovanejšiu situáciu majú starší klienti, ktorí by podľa Búlika mali svoj majetok rozložiť na tri kôpky – dlhodobú, strednodobú a krátkodobú. Peniaze, ktoré sú považované za dlhodobé, môžu byť uložené aj v prípade klienta napríklad vo veku 65 rokov relatívne rizikovo, lebo existuje predpoklad, že napríklad desať rokov budú tieto peniaze môcť pracovať.

Krátkodobé peniaze budú v konzervatív­nejších nástrojoch napríklad dlhopisoch tak, aby boli k dispozícii v prípade potreby. Strednodobý horizont by mal tvoriť kompromis medzi týmito prístupmi. Dobrou správou je, že dariť v tomto roku by sa mohlo aj konzervatívnym nástrojom, napríklad dlhopisom.

Ideálne rozloženie neexistuje

V minulom roku sa nedarilo ani dlhopisom, ani akciám, no práve to je dobrý predpoklad na to, aby sa aj človek, ktorí ešte váha, rozhodol investovať. Vo všeobecnosti platí odporúčanie, že suma vo výške šesťmesačných výdavkov by mala zostať ako železná rezerva. Zvyšok môže z bežného účtu odísť do nejakých investícií. Podľa Petra Jakubičku, predsedu predstavenstva spoločnosti Across Private Investments, úplne ideálne rozloženie investícií neexistuje.

Hotovosť, teda napríklad suma na bežnom účte v banke, by nemala tvoriť viac ako desať percent majetku. Po tridsať percent by mohli tvoriť dlhopisy a akcie, desať percent by mohlo smerovať do realitných investícii a zvyšok do nejakých alternatívnych investícií. To je napríklad zlato, no časť môžu tvoriť aj kryptomeny a rôzne iné investície.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #investovanie #konferencia