Najväčší zvrat v novodobej histórii. Európsky trh s nehnuteľnosťami čaká turbulentné obdobie

Európsky trh s nehnuteľnosťami zrejme čakajú veľké zmeny. Viaceré portály si všímajú správu agentúry Bloomberg, ktorá predpovedá náhly zvrat na európskom trhu s nehnuteľnosťami. Hovorí dokonca o najzávažnejšom obrate v novodobej histórii.

24.01.2023 08:13
Slovakia - Bratislava at night Foto:
Bratislava, dom, byt, domy, byty, nájom, bývanie, noc
debata (7)

Na analýzu agentúry Bloomberg upozornila česká agentúra ČTK.

Prvou lastovičkou majú byť problémy s financovaním najdrahších nehnuteľností. Investori sa snažia nájsť spôsoby, ako preklenúť nedostatok finančných prostriedkov. Úverové trhy sa totiž ocitajú v situácii, keď sa z rýchlo rastúcich úrokových sadzieb stáva problém.

kalkulačka, peniaze, eurá, hypotéka, účty, splátka Čítajte viac Aj drahšia hypotéka môže byť stále dobrá. Mimoriadnu splátku hypotéky dobre zvažujte

„Európu čaká významný proces, kedy bude odznievať desaťročné obdobie ľahkej dostupnosti peňazí,” povedal partner spoločnosti Apollo Global Management Skardon Baker. „Mieru pádu a dislokácie nemožno vôbec odhadovať," dodal.

kollar krajniak autor: Robert Huttner Čítajte viac Kto môže požiadať o Kollárov nájomný byt? Pozrite si podmienky a príklady

Možná kríza tak otestuje podľa ČTK reguláciu, ktorá mala tlmiť prílišné poskytovanie úverov na bývanie a začala platiť po veľkej finančnej kríze z roku 2028. Tieto pravidlá by nakoniec mohli spôsobiť, že cenová korekcia (teda prepad – pozn. red.) na realitnom trhu bude prudšia a neočakávanejšia.

Štátne nájomné byty - pozrite si, kto má šancu

Príklady rodín, ktoré môžu žiadať o pridelenie štátneho nájomného bytu. Pozrite sa, či medzi ne patríte. Prepočty: vládny materiál

Fotogaléria
+10

„Ocenenie zatiaľ nekleslo natoľko, aby sa prioritné dlhy – teda úvery, ktoré sú obvykle v držbe bánk – dostali nad skutočnú hodnotu nehnuteľností. To sa ale môže čoskoro zmeniť,“ tvrdí česká agentúra.

„Banky by potom mohli konať skôr, než ceny klesnú ešte výraznejšie, a riskovať úverové straty, čo by zadlžených prenajímateľov donútilo k ťažkým alternatívam. Problémy sú ešte pálčivejšie pre tých, ktorým sa blíži splatnosti dlhu. Veritelia znižujú hodnotu nehnuteľnosti, na ktorú sú ochotní požičať. To znamená, že nižšie ocenenie môže pôsobiť ako dvojitá rana, ktorá problém nedostatku finančných prostriedkov ešte prehĺbi,“ pokračuje agentúra.

V Švédsku už teraz sledujú prepad cien nehnuteľností. Epicentrom krízy je zatiaľ Švédsko, kde sa predpokladá, že ceny domov z nedávneho maxima klesnú o 20 percent, pokračuje agentúra. Realitné firmy s akciami na burze tam za posledných 12 mesiacov stratili 30 percent hodnoty a švédska centrálna banka a úrad pre finančný dohľad opakovane varovali pred rizikami plynúcimi z dlhov u komerčných nehnuteľností.

Poradca riaditeľa na úrade pre finančný dohľad Anders Kvist sa domnieva, že pokles hodnoty nehnuteľností by mohol vyvolať dominový efekt, pretože požiadavky na ďalšie zabezpečenie by mohli viesť k vynútenému predaju.

Ceny zažívajú pokles najmä v Británii, pričom v Taliansku a Španielsku sú zatiaľ stabilnejšie. Bloomberg odhaduje, že ďalším po Británii by mohlo byť Nemecko.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #nehnuteľnosti