Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku stúpa, na konci minulého roka ich bolo takmer 88-tisíc

Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku v decembri minulého roka stúpol. V minulom mesiaci na Slovensku pracovalo 88-tisíc cudzincov, čo bolo o 522 osôb viac ako v novembri vlaňajška. Medziročne išlo o nárast takmer o 20-tisíc cudzincov. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

22.01.2023 14:29
mechanik, živnostník, práca, oprava auta Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (2)

Najpočetnejšou skupinou cudzincov pracujúcich na Slovensku sú Ukrajinci. V minulom mesiaci ich na slovenskom trhu práce pribudlo 222, čím celkový počet Ukrajincov pracujúcich u nás stúpol na 33,4 tisíca. Počet Srbov pracujúcich na Slovensku sa minulý mesiac znížil o 15 na 9,8 tisíca. Spomedzi občanov z krajín Európskej únie bolo na Slovensku najviac Rumunov, ktorých u nás pracovalo 7-tisíc, nasledovali Česi so 6,5 tisíca pracovníkmi a na treťom mieste boli Maďari, ktorých za prácou na Slovensko prišlo 5,6 tisíca.

psa trnava, auto, automobilka Čítajte viac Ťahún ekonomiky šliape ďalej, vyrobíme milión áut. Ako sa darilo automobilkám?

Traja z desiatich cudzincov na Slovensku pracovali ku koncu minulého roka v Bratislave. V piatich okresoch hlavného mesta Slovenska bolo totiž zamestnaných 26,2 tisíca cudzincov. Nasleduje okres Trnava, ktorý v rovnakom období zaevidoval 5,8 tisíca zamestnaných cudzincov. Úrad práce v Malackách vykázal 2,3 tisíca pracujúcich občanov pochádzajúcich z iných krajín. Naopak, len 19 cudzích štátnych príslušníkov pracovalo na konci minulého roka v okrese Medzilaborce.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajinci