Koalícia prichádza so zmenou. Krajniak definitívne vylúčil zdaňovanie dôchodkov

Žiadne úspory z druhého piliera sa zdaňovať nebudú, povedal v relácii Ide o pravdu minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Koaliční poslanci za Sme rodina a OĽaNO predložili do parlamentu novelu zákona o druhom pilieri, ktorá má vylúčiť akékoľvek zdanenie úspor, ktoré by si chcel sporiteľ vybrať, keď bude odchádzať na dôchodok.

20.01.2023 13:33
Krajniak Foto:
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).
debata (8)

Novelu predložili minulý piatok poslanci OĽaNO Peter Kremský či Milan Kuriak, Miloš Svrček zo Sme rodina a ďalší.

Minister práce, ktorý celú reformu druhého piliera navrhol, sa bráni, že k žiadnemu zdaneniu vôbec nemalo prísť. „Aby nevznikli žiadne pochybnosti, tak to naformulujeme ešte raz, aby to bolo úplne zrejmé,“ povedal v relácii Ide o pravdu. Všetky zmeny, ktoré koaliční poslanci navrhujú, by mohli podľa Krajniaka prejsť v parlamente aj ústavnou väčšinou.

Prečítajte si hlavné zmeny v druhom pilieri na tomto odkaze.

Pozrite si krátky úryvok z rozhovoru s Milanom Krajniakom

Ani súčasný stav legislatívy nepočítal s tým, že konkrétne dôchodky z druhého piliera by sa mali zdaňovať konkrétnou sadzbou. V zákone o dani z príjmu sa ale o zdaňovaní úspor nehovorí, preto je sadzba tejto dane de facto nulová.

Zákon o druhom pilieri vo svojej súčasnej podobe predpokladá, že zdaňovanie úspor upraví zákon o dani z príjmov. Predkladaný návrh novely ruší ustanovenie, ktoré o zdaňovaní majetku v druhom pilieri pomerne nejasne hovorilo. V podstate sa tak ruší zdaňovanie druhého piliera, ktoré v súčasnosti formálne existuje, no štát ho neuplatňuje.

Milan Krajniak, minister práce Čítajte viac Krajniak ide opraviť rodičovský bonus. Zmeny sa dotknú desiatok tisícov penzistov

Celý rozhovor v relácii Ide o pravdu bude zverejnený na webe onedlho.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #dôchodky #penzie #II. dôchodkový pilier