Kollár sľuboval 2-izbový byt za 200 eur. Pozrite si porovnanie súm nájomného po krajoch

Záujemcovia o štátom podporované nájomné byty sa už môžu prihlasovať. Agentúra štátom podporovaného nájomného bývania zverejnila nový rezervačný formulár. Zatiaľ ide iba o predbežný záujem, pretože ešte si nemôžu vybrať byty. Spolu s formulárom zverejnili aj cenovú mapu a porovnanie, o koľko má byť nájomné lacnejšie oproti kúpe bytu na hypotéku.

20.01.2023 05:00
Kollár, Holý Foto: ,
debata (49)

nezáväznom formulári ľudia vyplnia o sebe základné informácie, aký veľký byt chcú a v akej lokalite ho chcú. Ďalej tiež, či majú nejaké dlhy alebo záväzky. Na stránke je tiež kalkulačka, ktorá ukáže záujemcovi, či sa môže kvalifikovať na byt. Existuje totiž minimálna hranica príjmu, ktorý musí poberať a tiež maximálny príjem. Je to preto, aby sa tam nehlásili ľudia s dlhmi, s najnižšími príjmami, ani s najvyššími príjmami.

Boris Kollár v predvolebnom videu o nájomných bytoch. Čítajte viac Záujemcovia o nájomné byty sa môžu hlásiť. Zverejnili formulár, prepočítajte si, na aký byt máte

Zatiaľ však Agentúra neponúka ani jeden skutočne postavený byt.

Zároveň je na stránke cenová mapa, ktorá porovnáva výšku mesačného nájmu bez servisných poplatkov, energií, vrátane príspevku zamestnávateľa, oproti mesačnej splátke hypotéky, bez servisných poplatkov a energií.

Boris Kollár, ktorý je predsedom hnutia Sme rodina a jeho nominant na poste podpredsedu vlády Štefan Holý vytvorili štátnu Agentúru štátom podporovaného nájomného bývania. Tento úrad projekt okolo štátom podporovaných nájomných bytov zastrešuje. Kollár ešte pred parlamentnými voľbami nahral video, v ktorom sľuboval za dvojizbový byt 200 eur. Najnovšie by malo byť mesačné nájomné v priemere lacnejšie o 62 percent oproti splátke hypotéky.

Z cenových máp je však zrejmé, že napríklad v Bratislavskom kraji aj s príspevkom od zamestnávateľa, ktorý môže byť maximálne 360 eur alebo 4 eurá na meter štvorcový, cena dvojizbového bytu vychádza na 327 eur. A to je ešte suma bez energií, ktoré idú od januára v prípade plynu a tepla hore o 16, resp. 21 percent hore. Ak zamestnanec príspevok od svojej firmy nedostane, môže za nájom mesačne zaplatiť až 519 eur. Holý však verí, že prenajímatelia ponúknu nižšie sumy nájomného, v prehľadoch uvádzajú maximálne možné výšky nájomného.

V Trnavskom kraji sa cena dvojizbáku aj s príspevkom od zamestnávateľa približuje sľubu Borisa Kollára, keď mesačná splátka vychádza na maximálne 205 eur. No opäť je to suma bez zarátania servisných poplatkov a energií.

Preklikajte si porovnanie nájmov v tabuľke:

V ostatných krajoch sa mesačná suma nájmu aj vrátane príspevku od zamestnávateľa pohybuje na úrovni Kollárovho sľubu. No bez energií.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #nájomné byty #Boris Kollár #Štefan Holý