Krajniak ide opraviť rodičovský bonus. Zmeny sa dotknú desiatok tisícov penzistov

Od roka 2023 platí takzvaný rodičovský dôchodok. Pracujúce deti tak budú posielať 1,5 percenta zo svojho platu rodičom na dôchodku. Presadil ho minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Už pri schvaľovaní ho mnoho expertov označilo za diskriminačný, keďže peniaze od svojich potomkov nedostanú všetci seniori. Asi každý piaty dôchodca ho nedostane.

17.01.2023 16:00
Milan Krajniak, minister práce Foto: ,
Minister práce Milan Krajniak
debata (81)

Preto sa ho rozhodli koaliční poslanci zo Sme rodina Miloš Svrček a Jozef Lukáč aspoň trochu opraviť. Rozhodli sa doň zahrnúť aj rodičov viacerých profesií pracujúcich pre štát. Ide zhruba o 50-tisíc poberateľov starobného dôchodku.

Návrh hovorí o poistencoch, ktorí prispievajú do výsluhového zabezpečenia – vojaci, policajti, príslušníci Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru, pracovníci v Slovenskej informačnej službe, Národného bezpečnostného úradu, Zboru väzenskej a justičnej stráže a ozbrojení príslušníci Finančnej správy.

krajniak milan Čítajte viac Deti začnú rodičom v roku 2023 posielať peniaze na dôchodok. Kto dostane koľko?

Dostať by ho mali už tento rok, ak sa podarí novelu zákona o sociálnom poistení presadiť. Takisto ako aj ostatným seniorom, ktorí majú naň nárok, by mal byť vyplatený v jednorazovej dávke ku koncu tohto roka.

O rodičovských dôchodkoch informoval v Ide o pravdu aj exminister práce Jozef Mihál

Návrhom by sa mal parlament zaoberať na januárovej schôdzi. „Návrh novely zákona o sociálnom poistení je aktuálne súčasťou legislatívneho procesu. O poslaneckom návrhu by mal rokovať parlament už počas najbližšej schôdze, ktorá sa začína 31. januára 2023,“ prezradilo ministerstvo práce pre Pravdu. V čase, keď koalícia nemá v parlamente väčšinu, je otázne, či ho poslanci podporia. Vládne strany sa tak budú snažiť získať každý hlas.

Penzie sa im zvýšia o stovky eur

Mesačnú sumu od jedného dieťaťa v návrhu odhadujú za tento rok na úrovni 21,8 eura. Čo znamená, že ku koncu roka by v jednorazovej dávke mohol rodič senior dostať skoro 262 eur. V budúcom roku by išlo priemerne o mesačnú dávku vo výške 23,7 eura. V roku 2025 by úroveň dosiahla 26,1 eura a v 2026 roku 28,1 eura mesačne pre jedného dôchodcu od jedného dieťaťa.

Vyššie spomínané profesie takisto odvádzajú poistné. Preto poslanci upozorňujú na to, že ústavne právo na rodičovský dôchodok nerozlišuje, či sa platba uhrádza do systému sociálneho poistenia alebo do systému výsluhového dôchodku, a teda majú takisto nárok prispievať svojim rodičom.

Peniaze by mali ísť rovnako ako v už schválenom rodičovskom dôchodku zo Sociálnej poisťovne. Zmena bude stáť štát v tomto roku 13 miliónov eur, v budúcom približne 14,1 milióna eur. V roku 2025 takmer 16 miliónov a v tom ďalšom skoro 17 miliónov.

Napriek tomu, je to pozitívna správa pre 50-tisíc dôchodcov. Stále však nie je vyriešený problém so seniormi, ktorí nemajú pracujúce deti alebo ich deti sú zamestnané v zahraničí, prípadne sú zdravotne znevýhodnené a nemôžu sa zamestnať.

Deti nezaplatia nič navyše

Prvá dávka z rodičovského dôchodku sa vyplatí na konca 2023 za všetky príspevky z tohto roka. Pracujúce deti nebudú platiť nič navyše. Peniaze pôjdu z odvodov, ktoré vyplácajú už dnes do Sociálnej poisťovne. Rodičovský dôchodok dieťaťu teda nezvyšuje jeho odvody ani mu neznižuje budúci dôchodok. Zjednodušene, zaplatí to štát na úkor vyššieho zadlženia.

Dôchodca o tento bonus nemusí ísť žiadať. Poisťovňa prizná biologickému rodičovi alebo osvojiteľovi poistenca automaticky. Jeden a pol percenta je priradených k jednému rodičovi, nárok na dôchodok majú obaja rodičia. V tom prípade ide o tri percentá z hrubej mzdy, teda vymeriavacieho základu dieťaťa. Ten však musí predchádzať roku, z ktorého bolo zaplatené starobné poistenie.

Krajniak Čítajte viac Najväčšie zmeny v dôchodkoch a dávkach v roku 2023. Pozrite si prehľad

V tomto roku štát na bonus minie približne 270 miliónov eur (nie sú zarátaní príslušníci silových zložiek). Nárok na dôchodok má 80 percent dôchodcov. Z toho 136– tisíc má jedno dieťa, 426-tisíc dve deti, 181-tisíc tri, 46-tisíc štyri a 27-tisíc viac ako päť detí.

Na ilustráciu, ak by dve deti, ktoré platia odvody do Sociálnej poisťovne, zarábali priemernú mzdu 1 211 eur, jeden rodič by mesačne dostal 36,33 eura, za jeden rok to predstavuje sumu 436 eur. Ak má však jedno dieťa, ktoré mesačne v hrubom zarobí 800 eur, tak sa seniorovi na účet k dôchodku pripíše mesačne o 12 eur viac.

Dnes majú nárok na rodičovský dôchodok poberatelia starobného dôchodku, invalidného, výsluhového dôchodku, ale až po dovŕšení dôchodkového veku, a to len v prípade, keď dieťa poberateľa odvádzalo v roku 2021 poistné na dôchodkové poistenie do Sociálnej poisťovne.

Pozrite si video o rodičovskom bonuse s Martinom Kontúrom zo Sociálnej poisťovne

Ak dieťa chce prispievať svojim náhradným rodičom alebo v opačnom prípade nemá záujem prispievať rodičom vôbec, musí svoj úmysel oznámiť poisťovni.

Odborníci rodičovský dôchodok kritizujú

Rodičovský dôchodok odborníci dosť kritizujú. Jedným z kritikov je aj bývalý minister práce za stranu SaS Jozef Mihál. „V systéme rodičovských dôchodkov je veľmi veľa dier a naozaj sa čudujem ministrovi práce Milanovi Krajniakovi, že ich nezaplátal, pretože sa to dalo,“ uviedol v dávnejšom rozhovore pre Pravdu.

Exminister ďalej vysvetľuje, že niektorí tvrdia, že toto má povzbudiť rodičov mať deti, pretože budú mať vyšší dôchodok. „Tak si teraz vezmime napríklad situáciu, keď dôchodca má dcéru a tá privedie na svet dieťa. Keďže nepracuje, lebo je doma s dieťaťom, tak je poistencom štátu. Ten za ňu niečo platí, ale veľmi málo. V takomto prípade rodičovský dôchodok, ktorý mohol byť napríklad 20 eur mesačne, padá na 9 alebo 10 eur,“ tvrdí.

Jozef Mihál, Ide o pravdu, Čítajte viac Mihál o zmenách v penziách: Rodičovský bonus a 14. dôchodok. Všetko príde naraz, budú to pekné Vianoce

Rodičovský bonus má podľa kritikov tiež množstvo medzier. „Ako výskumník vnímam rodičovský bonus ako experiment v reálnych podmienkach, ktorý testuje medzigeneračnú solidaritu medzi pracujúcimi deťmi a rodičmi na dôchodku,“ uviedol expert na dôchodky a investície z plánu obnovy Ján Šebo. Ďalším z nedostatkov je vytváranie nerovnosti medzi ľuďmi a v zákone tiež ponecháva množstvo diskriminačných vecí. Ďalej uvádza, že sa štát mieša do vzťahov medzi rodičmi a deťmi. „Štát chce hovoriť, kto má komu pomáhať a ako veľmi. Návrh ide príliš ďaleko do súkromných vzťahov, kde štát podľa môjho názoru ekonóma už nemá čo robiť,“ vysvetlil Šebo.

Návrh tiež podľa neho predpokladá, že na Slovensku si členovia rodiny nepomáhajú. „Toto však nikto nikdy nedokázal poriadnou štúdiou. Hovorí deťom, že sa o rodičov, ktorí ich vychovali, nestarajú. Mnoho ľudí by to mohlo dokonca uraziť,“ dodal špecialista na dôchodky.

K rodičovskému dôchodku pripravila Sociálna poisťovňa aj sériu otázok a odpovedí.

© Autorské práva vyhradené

81 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #seniori #rodičovský dôchodok