Matovičovci prichádzajú s novinkou, chcú platiť ľuďom za voľby. Vraj o tom rozhodli v ankete

Hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) chce zaviesť odmenu za účasť na parlamentných voľbách vo výške desiatich percent zo všetkých poplatkov štátu.

17.01.2023 13:39
parlamentné voľby, 2020, Igor Matovič, víťaz,... Foto: ,
1. Líder hnutia Igor Matovič sa stal víťazom parlamentných volieb vo februári 2020 a so ziskom vyše 25 percent porazil Smer.
debata (39)

Počíta s tým návrh, ktorý predkladajú do parlamentu poslanci OĽaNO, vrátane šéfa hnutia Igora Matoviča.

„Uvedené opatrenie bolo súčasťou ankety hnutia OĽANO „rozhodni.to“, v rámci ktorej sa 78 percent zúčastnených obyvateľov vyjadrilo, že podporuje myšlienku odmeňovania účasti na voľbách,“ zdôvodnili predkladatelia.

Karel Hirman Čítajte viac Hirman o Sulíkovi: Zmenili výpočty a potom odišiel. Elektrina by nestála 500 eur, ale 190 eur, tvrdí

Zľava by sa týkala len fyzických osôb – nepodnikateľov. Podľa návrhu má okrsková volebná komisia voličovi na požiadanie vydať potvrdenie o účasti na parlamentných voľbách na ceninovom papieri obsahujúcom bezpečnostné prvky. Volič si zľavu uplatní pri rôznych správnych poplatkoch priamo v klientskom centre, na príslušnom úrade alebo elektronicky.

Návrh chce ďalej znížiť započítanie prednostných hlasov vo voľbách do parlamentu a vo voľbách do Európskeho parlamentu z troch percent na jedno percento, legislatívne upraviť prezidentské voľby poštou a zabezpečiť distribúciu zoznamu kandidátov aj vo voľbách do orgánov samosprávy do domácností.

Pri regionálnom referende poslanci navrhujú znížiť počet potrebných podpisov pod petíciu na 10 percent a znížiť kvórum na 25 percent. V prípade miestneho referenda v mestách Bratislava a Košice chcú znížiť počet potrebných podpisov pod petíciu na 20 percent a znížiť kvórum na 25 percent. Zároveň chcú zrušiť povinnosť poskytovať transparentný účet pre banky, ktoré nevedú platobné účty spotrebiteľom a znížiť požadovanú hranicu získaných hlasov vo voľbách do orgánov samosprávy pre aktívnu žalobnú legitimáciu neúspešného kandidáta pre napadnutie platnosti a ústavnosti volieb.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič