Ako zarábajú najlepšie a najhoršie platení Slováci? Iba málo má v čistom viac ako 1860 eur

Najhoršie platená desatina Slovákov a Sloveniek zarobila vlani menej ako 840 eur v hrubom. Ak si predstavíme, že človek nemá deti a uplatňuje si nezdaniteľnú časť mzdy, tak títo ľudia zarábali v čistom menej ako 662 eur. Konštatuje to analýza portálu Platy.sk, ktorý patrí do portfólia spoločnosti Profesia.

17.01.2023 08:21
Milan Krajniak, Foto:
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) - ilustračné foto.
debata (10)

„Naopak, najlepšie zarábajúca desatina Slovákov mala na výplatnej páske viac ako 2550 eur v hrubom. Ak ľudia vlani nemali deti a uplatňovali si výhodu nezdaniteľnej časti, podľa mzdovej kalkulačky zarobili nad 1861 eur v čistom,“ tvrdí analýza.

Erik Tomáš a Igor Matovič v relácii Na telo. Čítajte viac Erika Tomáša sa v priamom prenose opýtali, koľko stojí mlieko a chlieb. Odpoveď ich zaskočila

Celoslovenský platový medián predstavoval v roku 2022 presne 1350 eur v hrubom. To znamená, že presná polovica pracujúcich mala základnú mzdu nižšiu ako toto číslo. V Bratislave a okolí zarobila iba polovica zamestnancov pod 1650 eur v hrubom.

Rozdelenie platov.
Porovnanie krajov.
+2Medián v regiónoch.
Rozdiely medzi krajmi sú pritom obrovské. Najlepšia platená desatina ľudí v Prešovskom kraji zarába viac ako 1770 eur. No najlepšie platení zamestnanci v bratislavskom regióne zarábajú 3-tisíc eur. To je o zhruba 70 percent viac.
Video
Plat vám nezdvihli a predsa dostanete na účet viac. Kto, prečo a o koľko? Pozrite si reláciu Ide o peniaze s daňovou poradkyňou Alicou Orda Oravcovou. Premiéra 11. 1. 2022.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #mzdy