V Bratislave sa vlani predalo najmenej bytov od finančnej krízy, rast cien sa zastavil

V Bratislave sa vlani predalo najmenej bytov od finančnej krízy, rast cien sa zastavil. Vyplýva to z aktuálnej správy realitných analytikov z Bencont Investments. Podľa nej sa v roku 2022 predalo v bratislavských novostavbách 1 519 bytov, čo je najmenej od krízy v roku 2008.

16.01.2023 12:08
Slovakia - Bratislava at night Foto:
Bratislava, dom, byt, domy, byty, nájom, bývanie, noc
debata (2)

Predaj v prvom polroku bol podľa analytikov relatívne silný, s počtom predaných bytov prevyšujúcim tisícku. V druhom polroku však prišlo k výraznému ochladeniu, keď sa za šesť mesiacov nepredalo ani 500 bytov.

Priemerná cena voľných bytov podľa analytikov medziročne vzrástla o 15,2 percenta, aj keď od druhého polroka 2022 stagnuje na úrovni okolo 4 900 eur za meter štvorcový vrátane DPH. „Po takmer ôsmich rokoch silného predaja a dvojciferného rastu cien sa tak aktivita na realitnom trhu výrazne ochladila," približujú analytici. Spoločnosť tiež konštatuje, že ponuku bytov v rámci novostavieb tvorilo ku koncu roka 2022 v Bratislave 3 209 bytov v rámci 75 projektov. „Za rok 2022 sa tak ponuka zvýšila od 33 percent a nad úroveň 3-tisíc sa dostala prvý krát od roku 2018," dodávajú analytici.

Priemerná absolútna cena bytov v bratislavských novostavbách podľa Bencont Investments dosiahla 296-tisíc eur vrátane DPH. Medziročne sa tak zvýšila o 10 percent, čo je podľa analytikov dôsledkom kombinácie rastu ceny na štvorcový meter o 15 percent a poklesu priemernej rozlohy o 5 percent. „Oproti roku 2021 sa v roku 2022 najviac spomalil predaj väčších, 3–4 izbových bytov, zatiaľ čo najnižšie spomalenie dopytu zaznamenali 1-izbové byty," poznamenali analytici s tým, že v dôsledku zníženej kúpyschopnosti je tak evidentná preferencia menších a tým pádom lacnejších bytov.

Bratislava, Slovakia Čítajte viac Byty zlacneli o tisícky eur. Nové čísla cien bývania potvrdili zmenu trendu na trhu s bývaním

K výraznému ochladeniu dopytu po nehnuteľnostiach za posledného pol roka dochádza podľa spoločnosti nielen v Bratislave, ale aj naprieč celým rozvinutým svetom. „Nárast úrokových sadzieb z 1% na 4 % spôsobí rovnaký rast mesačnej splátky 30-ročnej hypotéky ako nárast kúpnej ceny nehnuteľnosti o 50 % pri nezmenenej úrokovej sadzbe. Dostupnosť bývania sa tak skokovito zhoršila a ľudia, ktorí pred rokom dosahovali na hypotéku sami dnes už napr. potrebujú spoludlžníka," vysvetľuje hlavný analytik Bencont Investments Rudolf Bruchárik.

Realitný trh v roku 2023 sa bude podľa analytikov s najväčšou pravdepodobnosťou niesť v podobnom duchu ako druhá polovica roku 2022. V niektorých lokalitách bude dochádzať resp. už dochádza k poklesu cien nehnuteľností. „Nemyslíme si však, že toto bude prípad novostavieb v Bratislave. Tá je špecifická dlhodobým nedostatkom bytov oproti mestám ako napríklad Praha alebo Viedeň," uvádzajú. Na rok 2023 Bencont Investments predpokladá pokračovanie stagnácie cien novostavieb v Bratislave.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #ceny bytov